Peste 150 de inventatori din Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Austria, Maroc, Polonia, Serbia si, desigur, Romania s-au reunit la Palatul Culturii din Iasi, unde are loc cea de-a cincea editie a Salonului International al Inventiilor – Inventica 2002-.
Paleta domeniilor in care se incadreaza cele 400 de inventii prezentate la Salon este extrem de diversa, de la antipoluare, energie, mecanica, industrie chimica, cosmetica si farmaceutica pana la jocuri, sport, cadouri si suvenire sau arta grafica. In cele ce urmeaza ne vor rezuma doar la acele inventii mai altfel pe care savantii le-au numit pur si simplu: -trasnite-.
Husa protectoare impotriva radiatiilor emise de celulare
Prof. dr. ing. Constantin Antohi a venit la acest Salon cu o inventie care reduce efectele nocive asupra organismului datorate folosirii indelungate a telefoanelor mobile. Este vorba despre o husa protectoare impotriva radiatiilor electromagnetice, confectionata dintr-un material special, cu strat dublu de protectie antiradiatii realizat dintr-un metal special paramagnetic. -Ceea ce este periculos in telefonia celulara este, de fapt, inductia de inceput. In acel moment, energia nociva este absorbita de husa, iar stratul metalic reorienteaza campul magnetic generat de antena. In plus, materialul din care este confectionata husa este ignifug, adica nu arde, iar telefonul mobil este protejat la foc deschis-, ne-a explicat profesorul Antohi. Husa protectoare poate fi cumparata de la Salon la pretul promotional de 350.000 de lei, deoarece cand va iesi pe piata acest produs va costa 650.000 de lei.
Imbracaminte energetica care poate alimenta un fierbator
O inventie inedita, dar de viitor, a fost prezentata la Salon de Iuliana Ana Iurea, studenta in anul II la Facultatea de Textile si Pielarie Iasi: imbracamintea energetica. Ideea se bazeaza pe celule solare aplicate pe orice fel de imbracaminte, de la cea groasa, de iarna, pana la costume de baie. Cu ajutorul unui transformator, energia solara captata prin celule este transformata in energie electrica, ce poate fi stocata in niste acumulatori. Aceasta energie electrica se foloseste apoi pentru alimentarea aparaturii electrice si electronice de mica putere. -Astfel, mai pe inteles, cu ajutorul acestor haine putem sa ne incarcam telefonul mobil in desert, putem fierbe un ou pe o insula pustie, daca avem un mic fierbator, sau sa ne incalzim la un resou mic la Polul Nord-, ne-a spus Iuliana Iurea.
Sahul pentru opt jucatori
O alta inventie a fost dedicata unui joc extrem de inteligent: sahul. Doi geologi, Mihail Rouadedeal si Stelian Chiriac, au prezentat -Sahul Feeric de Grup-, un grupaj unitar de jocuri avand in compunere sahul european, sahul chinezesc (Xiang-Qi) si 26 de variante cu piese in diferite culori. Pentru a juca un astfel de sah este nevoie de sapte table de joc diferite, 84 de piese impartite in patru grupe colorate diferit (21 albe, 21 negre, 21 verzi, 21 portocalii). Avantajele acestui joc sunt ca regulile se pot invata extrem de usor si pot juca concomitent pana la opt jucatori. Jocul este deja in productie, foarte curand urmand sa apara si pe piata.
-Fetus magneticus-
Inginerul Arpad Miskolczi, din Deva, a venit la Iasi cu o inventie deosebita: o busola decor, denumita -Fetus magneticus-. Aceasta este construita dintr-o sfera din sticla, pe un suport mobil, iar in interior are drept indicator o statueta reprezentand un fetus uman care pluteste in apa distilata. Partea frontala a fetusului indica Polul Nord Magnetic.
Atomizor pentru omorat moliile
Dispozitivul profesorului Ion Cristea permite pulverizarea unuia sau mai multor lichide care se pot amesteca sau nu. Poate fi folosit cu succes la omorarea moliilor, din cauza pulverizarii lichidelor sub forma de -ceata-, la spalarea, dezinfectarea sau parfumarea aerului dintr-o camera, pentru umectarea frescelor sau in pictura etc.