– Cercetari medicale si farmaceutice intense s-au finalizat cu realizarea -medicamentului-minune- Gleevec
– Leucemia – cancerul sangelui – este stopata de Gleevec in majoritatea coplesitoare a cazurilor, iar la unii pacienti, medicamentul a dus la disparitia totala a celulelor canceroase
– Gleevec devine speranta de viata a celor peste 100.000 de persoane care se imbolnavesc de leucemie in fiecare an
Lumea medicinei a repurtat zilele acestea doua victorii importante. Este vorba despre inventarea si aprobarea unui tratament pentru leucemia cronica si despre testarea, pe scara larga, a unui vaccin pentru bolnavii de Altzheimer. Gleevec, cunoscut si sub numele de STI-571, este -medicamentul viitorului-. Administrat o data pe zi, acesta poate chiar vindeca leucemia. -Cand am inceput sa-l studiem in 1998, Gleevec a dat rezultate mai bune decat ne-am fi asteptat-, a precizat David Epstein, presedintele companiei Novartis Oncology, care produce medicamentul. Testele au aratat ca 51 dintre cei 53 de pacienti carora le-a fost administrat Gleevec au inregistrat o remisie a bolii, dupa doar un an de tratament. -Exista posibilitatea sa se ajunga chiar la vindecarea totala a leucemiei. Cel putin la unul dintre pacienti, celulele cancerigene disparusera cu totul. Daca acest rezultat se pastreaza pentru urmatorul an sau doi, bolnavul poate intrerupe fara probleme tratamentul-, si-a exprimat satisfactia doctorul Brian Druker, de la Universitatea de Stiinte ale Sanatatii din Oregon. Gleevec da speranta tuturor, cu atat mai mult cu cat expertii estimeaza ca anul acesta se vor inregistra 31.500 de noi cazuri de leucemie in Statele Unite, din totalul de 100.000 care vor aparea in lumea intreaga. Medicamentul distruge doar celulele cancerigene, in timp ce acelea sanatoase raman neatinse. Pana in prezent, pacientii au acuzat doar efecte secundare minime, cum ar fi stari de greata, crampe musculare si retentia fluidelor in organism. Studiile au aratat ca Gleevec are efecte benefice si in cazul tumorilor gastrointestinale, care afecteaza in fiecare an 200 de persoane, in Statele Unite. Testele care se vor face in continuare vor confirma daca acest medicament poate combate si tumorile letale ale creierului, cancerul de prostata si cancerul pulmonar.
In urma ultimelor observatii si a rezultatelor preliminare obtinute, un vaccin contra maladiei Alzheimer a inceput sa fie testat pe scara larga, pe sute de subiecti umani, in mai multe centre din tari europene. Noua descoperire umple de speranta cele 12 milioane de bolnavi din intreaga lume care sufera de aceasta patologie neurodegenerativa, pana acum incurabila. Se stie ca maladia Alzheimer este consecinta aparitiei unor leziuni cerebrale si ca o proteina specifica, peptida beta-amiloide, joaca un rol-cheie in procesul fiziopatologic. Ea este, in mod normal, metabolizata in cadrul tesutului cerebral, insa, in cazul maladiei, proteina se acumuleaza si provoaca asa-numitele -placi senile-. Acestea induc o serie de reactii care duc la distrugerea neuronilor si, in final, la moartea bolnavului. Marea majoritate a substantelor medicamentoase experimentate anii trecuti s-au dovedit inficiente in a stopa acest proces neurodegenerator. Noul vaccin, inventat si experimentat de compania Elan Pharmaceuticals din San Francisco, previne aparitia sau franeaza progresia leziunilor cerebrale. Vaccinul forteaza organismul sa produca anticorpi impotriva peptidei beta-amiloide. S-a stabilit ca aceasta metoda de imunizare este perfect tolerata si ca nu are efecte adverse. Fiecare centru care va participa la testari va avea in studiu cate un grup de 20 de pacienti. Eficacitatea tratamentului va fi evaluata in functie de simptomele clinice ale bolnavilor si de analiza examenelor neurologice care permit masurarea progresiei dementei. In urma acestor teste se va stabili cu exactitate care vor fi dozele de vaccin si frecventa optima a injectarii acestuia.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane