Home Special Litoral 2001

Litoral 2001

DISTRIBUIŢI

Taxa de statiune este mare

La inceputul sezonului estival, Consiliul Local al Municipiului Constanta a introdus -taxa de sedere in statiunea Mamaia-, care -este diferentiata in functie de categoria unitatii de cazare-. Astfel, turistul sosit la Mamaia va plati o taxa de statiune in valoare de 1% din tariful sejurului, daca se va caza la campinguri si moteluri, si de 1,5% la un hotel de o stea. La hotelurile de doua stele si cele cu circuit inchis, care nu sunt clasificate, taxa de statiune a fost stabilita la 2% din tariful de cazare, iar la cele de trei stele, de 3%. Hotelurile de patru si cinci stele percep turistului la cazare 4% din suma achitata pentru sejur.

Mamaia nu este statiune turistica

-Reactia turistului este foarte dura atunci cand la cazare i se solicita sa plateasca taxa de statiune. Stim de ce solicita aceasta taxa, dar ne surprinde titulatura. Se percepe taxa de statiune in conditiile in care Mamaia nu are un asemenea statut, iar ultimii trei primari ai Constantei au trata-o, prin organizarea conceputa, ca pe un cartier al municipiului-, a precizat Nicolae Dutescu, secretarul general al Federatiei Patronale -Litoralul Romanesc-, organizatie alcatuita din 45 de agenti economici care presteaza activitati de turism in statiunile de la tarmul Marii Negre.

La un hotel de trei stele, in perioada 1-12 iulie, turistul plateste pentru familia sa alcatuita din trei persoane, suma de 200.000 de lei pentru fiecare, adica in total 600.000 de lei si 270 000 de lei, pentru perioada 13 iulie-23 august, in total 810.000 de lei. Turistul care se cazeaza in perioada 1-12 iulie, la un hotel de doua stele achita o taxa de statiune de 75.000 de lei, ceea ce inseamna ca o familie de trei persoane va scoate din buzunar inca 225.000 de lei. Pentru 13 iulie-23 august, taxa de statiune este mai mare, ajungand la 122.000 de lei de persoana, iar o familie va plati 366.000 de lei.

Taxa de sedere sau compensare a cheltuielilor Primariei?

Un hotel de trei stele care are capacitatea de cazare de 280 de locuri va plati anual ca taxa de statiune peste 230 milioane de lei, la un grad de exploatare de 80%, fara a lua in calcul copiii de pe bilet, iar un hotel de doua stele cu 330 de locuri va achita 120 milioane de lei in aceleasi conditii de exploatare. Pentru acest sezon estival se estimeaza ca Mamaia va vira la bugetul primariei ca taxa de statiune aproximativ noua miliarde de lei. -Taxa de statiune este mare si ea nu trebuie sa fie o compensare a cheltuielilor primariei. Trebuie sa se creeze un fond numai pentru Mamaia-, a precizat Nicoale Dutescu. Si Primaria municipiului Mangalia percepe o taxa de statiune, dar aceasta este fixa, de 50 000 de lei, pentru fiecare turist indiferent la categoria de clasificare a unitatii de cazare.

Invazie de tonete la Neptun

Inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorului Constanta au verificat in cursul zilei de ieri activitatea de comert stradal precum si toate tonetele ambulante din statiunea Neptun. La peste 50 de comercianti s-au descoperit nereguli, in special in ceea ce priveste certificatele de calitate si datele de identificare a produsele destinate comercializarii. Cei multi dintre vanzatorii ambulanti verificati de inspectorii OPC Constanta vindeau ochelari de soare, legume, fruncte si produse cosmetice. -Primaria Mangalia a eliberat prea multe avize de functionare pentru statiunea Neptun. Acest aspect a facut ca pe suprafata avizata sa fie mai multi comercianti ambulanti si ca atare acestia si-au instalat tonetele pe alte amplasamente decat cele stabilite de primarie-, a declarat Eugen Voineagu, inspectorul-sef al OPC Constanta.

Mediul a interzis constructiile in apropierea plajelor

Ministerul Apelor si Protectiei Mediului a precizat ca nu se va mai executa nici o lucrare de constructie in zona adiacenta plajei pe toata durata sezonului estival. De asemenea, se va realiza delimitarea plajei publice nationale fata de plaja promotionala si intravilan. Florin Stadiu, secretar de stat in cadrul Ministerului Apelor si Protectiei Mediului, a declarat ca in perioada urmatoare Compania Nationala -Apele Romane-, impreuna cu Institutul de Cercetari Marine si Administratia locala Constanta vor intreprinde demersuri privind neutralizarea algelor si a scoicilor de pe plaja turistica a litoralului romanesc, deoarece numarul acestora a crescut foarte mult in ultimul timp. De asemenea, Inspectoratul de Protectia Mediului Constanta va acorda asistenta-parteneriat proiectelor -plaje curate- pentru 14 societati comerciale care au concesionat plaja turistica, iar studentii aflati in practica la inspectorat vor lucra ca agenti ecologi pe litoral. La ora actuala, plajele de pe tarmul romanesc al Marii Negre sunt concesionate Companiei Nationale -Apele Romane- pentru o perioada de 49 de ani, care, la randul sau, a incheiat contracte de inchiriere pe diverse perioade de timp. In schimb, cu putin timp inainte de inceperea sezonului estival, -Apele Romane- au modificat tarifele de inchiriere, care acum sunt intre 3.000 lei/mp si 14.000 de lei/mp. Pentru acest sezon estival, Directia Apelor -Dobrogea-Litoral- s-a angajat sa efectueze curatenia plajelor prin intermediul unei masini speciale aduse din import. Cu aceasta masina se vor face sase treceri de curatenie de la un cap la altul al litoralului, dar conducerea Directiei Dobrogea-Litoral s-a angajat ca va dubla numarul acestor treceri de curatenie, bazandu-se pe faptul ca va mai achizitiona inca o masina de curatat plajele din import in valoare de circa trei miliarde de lei. Dar la ora actuala nu exista fonduri pentru asa ceva. -Principala noastra grija consta in incercarea de a mentine litoralul romanesc in stare cat mai buna si pentru acest lucru se depun eforturi considerabile-, a precizat Florin Stadiu.

De asemenea, secretarul de stat a precizat referitor la faptul ca plajele din Mamaia au fost incluse in Planul Urbanistic de Detaliu si ca pe durata sezonului estival s-a autorizat constructiile provizorii din lemn si stuf pe plaja, ca totul este o falsa problema si acolo n-a existat altceva decat dorinta de a face ceva de a merge turismul-. In schimb, primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat ca se vor ridica pe plaja constructii provizorii numai pentru perioada sezonului estival si -chiar se construieste la ora actuala in Mamaia-.

Costinesti 2001, fara tabere studentesti

In acest an, BTT Costinesti a pierdut dreptul privind organizarea taberelor studentesti, din cauza documentatiei insuficiente cu care s-a prezentat la licitatia organizata de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Castigatoarea licitatiei a fost – paradoxal ! – una dintre cele mai costisitoare statiuni ale litoralului romanesc, respectiv Neptun-Olimp, care s-a ridicat la toate standardele in baza carora s-a efectuat evaluarea. Aceasta statiune va oferi studentilor 550 de locuri/serie, la hotelurile Prahova si Covasna. Trebuie precizat ca, pentru locurile in taberele de la mare, MEC a organizat de trei ori licitatie, Costinestiul prezentandu-se de fiecare data cu documentatia incompleta. Un al doilea ofertant, SC Vienez SRL, a fost descalificat. Practic, SC -Neptun-Olimp- SA a concurat de unul singur…

In ce priveste taberele studentesti de la munte, cele 170 de locuri/serie au fost adjudecate inca de la prima evaluare de oferte in statiunile Predeal, Izvorul Rece si Paraul Rece. De asemenea, alte 30 de locuri/serie au fost alocate in exclusivitate pentru studentii sportivi de performanta, in statiunea Garbova.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.