Eugen Voineagu, inspectorul-sef al Oficiului pentru Protectia Consumatorului Constanta, considera ca plaja statiunii Mamaia se prezinta cel mai bine in acest sezon dintre toate zonele de pe litoralul romanesc al Marii Negre. Pe locul doi in acest clasament se situeaza plaja din Neptun, iar ultimul loc este ocupat de zona -Belona- din Eforie Nord. -Plaja din Mamaia arata cel mai bine, avand un aspect ingrijit si fiind permanent curatata de utilaje moderne. Plaja din zona -Belona- arata rau din cauza corturilor de pe nisip, numarul foarte mic de cosuri de gunoi si a aspectul neingrijit al zonei-, a mai precizat Eugen Voineagu.
-Alfa 90 Sindprest- tepuieste turistii
Un grup de turisti din Capitala au sesizat Oficiul pentru Protectia Consumatorului Constanta, la inceputul acestei saptamani, ca nu se pot caza la Hotelul Jiul din Eforie Sud, cu toate ca au cumparat din timp bilete de la Agentia de turism -Alfa 90 Sindprest- Bucuresti. Inspectorii OPC Constanta au constatat ca sesizarea este intemeiata, prin faptul ca aproape 50 de persoane au platit 15 bilete la agentie, dar hotelul nu are contract cu aceasta. -Administratia hotelului a precizat ca nu a fost anuntata de venirea turistilor, respectiv rezervarea a 15 camere, iar in urma discutiilor cu cei din conducerea Hotelului Excelsior, am gasit solutii de cazare a celor aproximativ 50 de turisti-, a mentionat Eugen Voineagu, inspectorul-sef al OPC Constanta. De asemenea, seful OPC Constanta subliniaza ca nu este prima data cand Agentia -Alfa 90 Sindprest- Bucuresti creeaza neplaceri turistilor care le achita anticipat sejurul la mare. In urma cu o saptamana, aceeasi agentie a trimis turisti la Hotelul Aurora din Mamaia fara a achita contravaloarea biletelor de vacanta.
Amenzi mari pentru cei care polueaza Marea Neagra
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 17/1990, privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al marii teritoriale, al zonei contigue ale Romaniei, initiat de catre Ministerul Apelor si Protectiei Mediului si aprobat recent de catre Executiv, interzice poluarea de orice natura a apelor maritime interioare. Potrivit noului act normativ, -este interzisa poluarea de orice natura a apelor maritime interioare, a marii teritoriale si a zonei economice exclusive, precum si a atmosferei de deasupra acestora, prin orice mod sau mijloace, cum sunt: imersiunea, deversarea, aruncarea, scufundarea sau degajarea de pe nave sau alte instalatii plutitoare, submersibile sau fixe, de pe aparate de zbor, precum si de catre surse aflate pe tarm, a unor substante sau deseuri nedegradabile, toxice, radioactive, hidrocarburi, precum si a altor substante nocive, daunatoare sau periculoase pentru sanatatea oamenilor ori pentru flora si fauna marii, sau alte reziduuri ori materiale care pot sa produca pagube tarmului romanesc ori sa creeze obstacole in calea utilizarii legitime a marii-. Noua lege prevede si marirea cuntumului amenzilor impotriva celor care polueaza apele maritime interioare, a marii interioare si a zonei contigue a Romaniei, care vor fi intre 40.000.000 de lei si 1.500.000.000 de lei. De asemenea, in lege se precizeaza ca -aplicarea amenzilor pentru contraventii nu scuteste contravenientul de obligatia de despagubire pentru daunele pricinuite pe uscat, in apele maritime interioare, in marea teritoriala si in zona economica exclusiv a Romaniei-.
Turismul la negru a intrat in vizorul autoritatilor
Echipe de control formate din inspectori de la Ministerul Turismului si de la Administratia Financiara si politisti au verificat, miercuri, in mai multe zone ale litoralului, persoanele care ofera cazare turistilor care vin in vacanta. Persoanele care ofereau spatii de locuit aratand cartoane cu inscriptia -Cazare- au fost chestionate de inspectori in statiunile Neptun, Eforie, Mamaia si zona garii Constanta. Operatiunea este coordonata de Ministerul Turismului, notificarea fiind trimisa pe litoral de ministrul turismului, Dan Matei Aghaton.
Inspectorii spun ca cei mai multi particulari nu sunt luati in evidenta Administratiei Financiare si nu figureaza la primarii ca persoane fizice sau juridice care presteaza servicii turistice, obtinand astfel venituri ilicite.
Cei controlati spun, insa, ca nu au alte venituri si cazarea pe timp de vara a turistilor este singurul lor mijloc de existenta. Pe de alta parte, turistii spun ca la particulari gasesc, de cele mai multe ori, aceleasi conditii ca la hotel, la preturi mult mai mici decat prin agentiile de turism. Persoanele verificate de inspectori au fost puse sa dea declaratii prin care recunosc ca presteaza servicii de cazare fara a instiinta Administratia Financiara.