Home Actualitate Mondializare = Cibernetizare

Mondializare = Cibernetizare

DISTRIBUIŢI

Telegrafia și Telefonia au reprezentat momente esențiale în comunicarea la distanță dintre oameni și implicit în dezvoltarea civilizației.

Printre iluștrii inventatori din domeniu vom menționa pe germanul Semmering (1809) precum și pe americanul Morse (1838) și Edison (1847).

Consecințele invențiilor telegrafului și telefonului în domeniul economic, cultural și militar au fost excepționale, ele schimbând practic istoria secolelor XIX și XX.

Transmiterea imaginilor la distanță s-a realizat mai târziu. Primul sistem funcțional de televiziune fiind patentat de americanul de origine rusă Vladimir Zworykin în anul 1926.

La jumătatea secolului al XX-lea au apărut calculatoarele electronice care, dezvoltându-se spectaculos au influiențat transmiterea comunicării la distanță a proceselor de calcul și prelucrare a datelor în toate domeniile. Îngemănarea dintre tehnicile televiziunii și cele ale ciberneticii au revoluționat întreaga viață social-economică reprezentând pasul decisiv spre mondializare. Distanța, oricât de mare era ea, nu mai reprezenta o piedică și nici măcar o dificultate pentru operatorii aflați la mii și zeci de mii de kilometri distanță, inclusiv dintre cei aflați în spațiu. Odată cu miniaturizarea aparatelor telecibernetice, la nivelul telefonului portabil capabil să realizeze pe viu legătura dintre „actori” aflați pe continente diferite, simultan cu milioane de operații logice și matematice, spațiul-timp s-a supus inteligenței umane. Oamenii de pretutindeni sunt practic alături, se pot cunoaște, pot coopera iar diferențele de limbă tind să dispară prin apariția unui limbaj universal al mondializării. Frăția dintre oameni, admirabil propovăduită de Creștinism este pe cale să devină o realitate.

Evident, uluitorul progres al prelucrării și transmiterii informațiilor trebuie conjugat cu principiile moralei pașnice la nivel universal. Numai în felul acesta mondializarea și cibernetizarea pot reprezenta împreună un strălucit drum al omenirii în secolul al XXI-lea.

Dr. Gh. Boldur-Latescu este  profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.

 

3 ARII

  1. IA sau inteligenta artificiala este acum cel mai ravnit trofeu iar marile puteri mondiale sunt practic de ceva timp intr-o cursa nebuna pentru suprematie, iar pentru aceasta nu precupetesc nici un efort de la capcanele de tip clasic oferite celor mai buni studenti din tarile de la periferia Europei de E$st prin prin intermediul burselor de cercetare, pana la angrenarea tuturo factorilor de inteligenta nationali in sustinerea eforturilor de obtinere a independentei digitale, si cred ca cesta are fi unul din cei mai corecti termeni.
    Suntem din punct de vedere al evolutiei umane in prezent prin comparatie in evul mediu iar centrele de putere care vor avea la indemana IA isi vor transfera practic societatatile lor direct in epoca calculatoarelor, iar acesta este doar un mic amaunt in raport cu transformarile sociale, economice, culturale, etice pe care le va cunoaste societatea in perioada urmatoare.
    Spre exemplificare, in urma activitatilor de evaluare proprii pe linie universitara in Franta s-a constatat ca cei mai buni studenti din zona IT-ului evita sa studieze in aceasta tara, preferand o universitate de top din Olanda si altele din alte tari in care se predau cursurile in limba engleza. In consecinta, s-a dispus pentru prima data in istoria universitara a Frantei sa se infinteze cursuri in care sa se predea in limba engleaza, numai pentru a atrage resursa umana valoroasa si asta este doar inceputul.
    Ce a facut Germania puterea economica numarul unu a Europei in acest domeniu fata de IA, poate un mic indiciu ar fi de ajuns recent petrecut, cand cancelarul ANGELA MERKEL s-a deplasat in Japonia unde pe agenda vizitei s-a aflat prezenta la cea mai mare universitate din aceasta tara, unde atentie anual sunt 5000 de absolventi pe domeniul IA.
    Iar ca sa aveti in vedere schimbarile ce se vor produce in viata oamenilor, impactul va fi extrem de puternic, mergand pana la un control aproape total asupra oricaror aspecte din viata profesionala, personala a cetatenilor prin implicarea IA, iar totul va fi directionat pentru cresterea profitului acelei societati, si asta da prilejul unor dezvbateri deosbit de activ in mediile acedemice si nu numai. Spre exemplificare in fiecare editie a targului de carte de la Leipzig se tin conferinte, au loc dezbateri in care sunt invitati teologi, medici, psihologi, intelectuali cu privire la pana la ce nivel se va efectua controlul IA si ce implicatii va avea asupra societatii in perspectiva.
    Ceea ce ma surprinde este ca noi prin doamna prim ministru VIORICA VASILICA DANCILA, exact in perioada in care Romania era la sefia UE, a semnat o conventie la nivelul tutuor statelor din UE pentru sustinerea cercetarii europene pe domeniul IA, insa daca o sa verificati, si va rog sa o faceti, o sa constatati ca la acest moment avem zero catedre in domeniul IA la nivelul anului 2021.

    • Sigur, una e să semnezi, alta e să faci ce ai semnat. Dar putea VAsilca să facă așa ceva? Nu,
      deoarece ea nu era altceva decât o paiață, pusă-n fruntea guvernului de niște excroci, ca să poată ei jefui în linilște fondurile intrate la Minsterul Dezvoltării. Acest minjster trebuie desființat deoarece se suprapune peste arcinile ministerului de Finanțe. Dragnea și Ponta sunt fondatorii acestui minister al Dezvoltării. Și asta soune tot.

  2. Da domnule Mihnea, aveți mare dreptate. Noi una zicem și-alta facem. Asta-i sigla PSD & ALDE și a simpatizanților lor. Cred că domnu Boldur ar trebi să adâncească mai mult acelst aspect de cibernetizare, care deocandată e numai în vorbe nu și în fapte.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.