Home Special NATIONALIZAREA COOPERATIEI

NATIONALIZAREA COOPERATIEI

DISTRIBUIŢI

– Peste 10.600 de unitati comerciale, 211 unitati turistice (hanuri, moteluri etc.), 5.312 unitati de alimentatie publica si 600 depozite de marfuri – avere agonisita de cei peste un milion de cooperatori – vor fi nationalizate prin transformarea in intreprinderi mici si mijlocii administrate de ministerul de resort

– Aceasta masura li se impune cooperatorilor printr-un proiect de act normativ, al carui text nu le-a fost niciodata comunicat

– Dupa ce a fost aburit cu informatii false despre sistemul cooperatist, seful Executivului este atras in acest carusel al intereselor, din care va iesi extrem de sifonat

Printr-un proiect de ordonanta de urgenta, pregatit in mare secret, Ministerul pentru IMM si Cooperatie (MIMM-C) intentioneaza sa-si subordoneze patrimoniul sistemului cooperatist. Surse din randul cooperatorilor afirma ca textul proiectului nu le-a fost niciodata comunicat, iar presedintii UCECOM si CENTROCOOP au fost convocati la minister doar pentru a se indeplini o formalitate. Intre altele, proiectul amintit prevede -transformarea unitatilor cooperatiste in intreprinderi mici si mijlocii si preluarea acestora in administrare speciala de catre Guvern, prin ministerul de resort – practic, o forma voalata de nationalizare a acestui patrimoniu aflat in proprietatea privata a cooperatorilor-, afirma sursele citate, care altfel nu-si pot explica de ce pana acum proiectul nu a fost supus dezbaterii publice si tinut departe de ochii cooperatorilor.

Maniera in care se va proceda a mai fost incercata si la alte entitati private, luate in vizor spre a fi nationalizate: totul incepe cu declaratiile belicoase ale autoritatilor (in acest caz, premierul Adrian Nastase si ministrul pentru IMM, Silvia Ciornei), de unde reiese ca respectivul sistem se afla intr-un declin accentuat, dupa care se vehiculeaza -interventia salvatoare- a Guvernului, dispus sa-l ia sub -protectie-, de fapt in administrare speciala.

Dincolo de toate problemele pe care unitatile cooperatiste le au intr-advar, de coada lor atarnand si tinicheaua catorva scandaluri financiare, abuzul nationalizarii unor entitati private nu poate trecut cu vederea. Miza acestei manevre este uriasa: numai in administrarea CENTROCOOP – Uniunea Nationala a Cooperativelor de Consum – se afla, in prezent, 10.642 de unitati comerciale, majoritatea situate in zonele centrale ale localitatilor, 211 unitati turistice (hanuri, moteluri, restaurante), 5.312 unitati de alimentatie publica si 600 depozite de marfuri – o avere evaluata la peste 1.697 miliarde de lei doar ca valoare strict contabila. Pentru administrarea, mai mult sau mai putin judicioasa, a acestui patrimoniu, raspunderea o poarta exclusiv cooperatorii. De altfel, acest principiu a fost respectat inclusiv de catre comunisti, in cei mai intunecati ani ai regimului (cu doar cateva tentative de nationalizare, contracarate prompt la vremea respectiva). -Acum, printr-un artificiu legislativ, grupurile de interese care au reusit sa obtina si sprijinul cel putin declarativ al premierului incearca sa acapareze patrimoniul nostru-, au mai spus cooperatorii.

PUR ravneste la spatiile Cooperatiei

Presedintii UCECOM si CENTROCOOP – principalele confederatii ale sistemului cooperatist – au fost convocati la Ministerul pentru IMM si… Cooperatie (MIMM-C), pentru a discuta un proiect de ordonanta de urgenta in care -se preconizeaza, intre altele, transformarea unitatilor cooperatiste in intreprinderi mici si mijlocii si preluarea acestora in administrare speciala de catre ministerul de resort – practic, o forma voalata de nationalizare a acestui patrimoniu aflat in proprietatea privata a cooperatorilor-, ne-au declarat surse din randul cooperatorilor. Acestea considera ca -initiativa provine din randurile partidului in al carui portofoliu se afla Ministerul pentru IMM (PUR – n. r.), reusind sa-l influenteze inclusiv pe premierul Adrian Nastase, astfel incat acesta sa faca o serie de declaratii belicoase la adresa Cooperatiei romanesti si sa ceara adoptarea unui act normativ pentru reglementarea activitatii si organizarea unitatilor cooperatiste. Dar cooperatia, cu toate structurile sale interne, este o entitate privata prin definitie, apolitica, neguvernamentala, deci care nu are nici un motiv sa dea vreo socoteala Guvernului, chiar daca acesta a creat un minister cu astfel de preocupari-, au mai afirmat sursele citate.

Un patrimoniu de mii de miliarde

Miza acestei manevre este uriasa, atat prin valoarea patrimoniului, cat si prin resursele de care dispune cooperatia: numai in administrarea CENTROCOOP – Uniunea Nationala a Cooperativelor de Consum – se afla in prezent 10.642 de unitati comerciale, majoritatea situate in zonele centrale ale localitatilor, 211 unitati turistice (hanuri, moteluri, restaurante), 5.312 unitati de alimentatie publica si 600 depozite de marfuri – o avere evaluata la peste 1.697 miliarde lei doar ca valoare contabila, fara a mai lua in calcul potentialul efectiv pe care-l reprezinta.

Pentru administrarea, mai mult sau mai putin judicioasa, a acestui patrimoniu, raspunderea o poarta exclusiv cooperatorii. De altfel, acest principiu a fost respectat inclusiv de catre comunisti, in cei mai intunecati ani ai regimului (cu doar cateva tentative de nationalizare, contracarate prompt la vremea respectiva). -Acum, printr-un artificiu legislativ, cateva grupuri de interese care au reusit sa obtina si sprijinul cel putin declarativ al premierului, incearca sa acapareze patrimoniul nostru, altfel nu ne putem explica de ce ni se pregateste un proiect de ordonanta referitor la organizarea activitatii noastre, fara macar sa ni se dea spre citire textul proiectului-, au mai spus cooperatorii. Ei considera ca premierul Nastase -a fost dezinformat, influentat astfel incat, prin declaratiile sale, sa arunce o umbra asupra sistemului cooperatist si sa ceara interventia ?çsalvatoare?ê a Guvernului, prin Ministerul pentru IMM si Cooperatie-.

Premierul, scos la inaintare

Ceea ce s-a si intamplat, la videoconferinta cu prefectii din data de 14 iunie, cand Nastase afirma despre cooperatiile mestesugaresti si de consum ca -nu-si mai indeplinesc obiectivele pentru care au fost realizate, conducerile acestora nedorind, de 12 ani, decat sa-si asigure controlul asupra spatiilor din administrare pentru a obtine venituri in urma inchierierii lor- si a dispus ministerului de resort ca -in maxim doua saptamani sa prezinte un proiect de ordonanta de urgenta, bazat pe experienta altor tari, inclusiv pe experienta Romaniei din perioada interbelica, care sa asigure reformarea intregului sistem cooperatist-…

Nastase, arata ca la analiza situatiei spatiilor aflate la dispozitia coperatiilor mestesugaresti si de consum, abordata de Guvern in sedinta din 13 iunie, -surprizele au fost dintre cele mai neplacute-, fiind vorba atat de -imobilismul- celor din conducerea celor doua organizatii centrale, cat si de informatii legate de grupurile de interese prezente in acest domeniu. Gradul de utilizare a spatiior este de numai 54%, in timp ce 29% din spatii sunt inchiriate, iar alte 17% sunt neutilizate integral.

In ceea ce priveste spatiile instrainate incepand cu anul 1990, datele furnizate de conducerile celor doua organizatii sunt incomplete sau lipsesc, a mai spus dl Nastase, considerand ca -aceasta situatie este inadmisibila si nu mai poate continua-.

-De ani de zile se plimba in Parlament diverse variante de reglementari, promovate de diferite grupuri, care i-au transformat practic pe cei din conducerea cooperatiilor mai curand in rentieri, care traiesc din inchierieri de spatii-, a incheiat apoteotic premierul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.