Membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au votat joi în unanimitate o decizie pentru a diminua transmiterea de imagini cu violențe din școli, care modifică și completează Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual.
Proiectul de decizie, postat pe site-ul CNA, s-a aflat în dezbatere publică pentru 30 de zile, iar membrii CNA au modificat proiectul inițial cu unele amendamente, în concordanță cu propunerile unor radiodifuzori și ale ARCA (Asociația Română de Comunicații Audiovizuale).
Potrivit Deciziei, posturile de televiziune nu vor mai putea difuza imagini cu violențe între minori în școli și nu vor putea preciza adresa paginii de internet în care sunt postate asemenea imagini.
Secvențele violente din unitățile de învățământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii școlii și cu acordul părinților, făcând excepție situația în care radiodifuzorul acționează în interesul superior al copilului când este necesar doar acordul părinților sau al reprezentanților legali ai acestuia, astfel încât să nu fie afectată imaginea publică sau dreptul la viața intimă, privată a minorului.
Decizia include în Cod un articol prin care radiodifuzorii sunt obligați ca, înainte de difuzarea unor imagini șocante, a unor scene de violență sau cu impact emoțional negativ să afișeze static și vizibil mesajul „Atenție! Urmează imagini care pot afecta starea emoțională a telespectatorilor“.
De asemenea, orice emisiune de tip reality-show, al cărui scenariu se bazează pe situații reale din viața unor persoane, se semnalează la început și la sfârșit, precum și la reluarea după pauze publicitare prin mențiunea „Acest program este o ficțiune“.
Altă completare a Codului stipulează că radiodifuzorii nu trebuie să mai dea niciun indiciu care să ducă la identificarea victimelor accidentelor grave, cu excepția situației în care există acordul acestora sau al familiei sau când prevalează un interes public.
Potrivit deciziei CNA, imaginile cu minori implicați în evenimente cu conotație negativă se vor difuza numai dacă radiodifuzorul acționează în interesul superior al acestora și se asigură că nu este difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea copiilor implicați.
De asemenea, nu se vor difuza imagini care reprezintă violență între minori în școli, nu se va comunica adresa paginii de internet în care sunt postate asemenea imagini și nu se va face trimitere la site-uri în care sunt comunicate astfel de adrese.
CNA a mai aprobat și intervale orare în care se pot difuza programe cu violență extremă, fizică sau de limbaj, scene de sex sau comportament obscen.
Totodată, programele pentru vârsta de peste 18 ani pot fi incluse în oferta distribuitorilor de servicii numai dacă respectă mai multe condiții.
Decizia CNA va fi publicată în Monitorul Oficial.
Consiliul a aplicat 115 amenzi în cuantum de peste 3 mil. lei în 2012
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a aplicat anul trecut 115 amenzi, în cuantum total de peste 3 milioane de lei, pentru încălcări ale legislației audiovizuale, potrivit raportului de activitate al CNA pe 2012, prezentat în ședința de joi de Răsvan Popescu, fostul președinte al Consiliului.
CNA a analizat în ședința de joi raportul de activitate al instituției pe anul 2012. Răsvan Popescu a făcut o scurtă prezentare a raportului de activitate al CNA pe 2012, având în vedere că, până la sfârșitul anului trecut, el a condus Consiliul din funcția de președinte al instituției. La sfâșitul anului trecut, conducerea CNA a fost preluată de Laura Georgescu. El a vorbit despre sancțiunile care au fost acordate în 2012, în număr de 320, din care 189 de somații și 115 amenzi, însumând 3.085.500 de lei. Acestora li s-au adăugat sancțiuni privind obligarea radiodifuzorului să difuzeze numai textul deciziei CNA și decizii privind acordarea dreptului la replică. Comparativ, în 2011, CNA a aplicat sancțiuni în cuantum total de 2.170.000 de lei.
„De asemenea, a fost revizuită legislația privind acoperirea campaniilor electorale și pentru referendum, anul trecut fiind un an încărcat din acest punct de vedere“, a spus Popescu. El s-a referit și la temele monitorizate de CNA anul trecut. „Au fost circa 5.000 de reclamații la care CNA a răspuns anul trecut“, a spus Popescu, referindu-se și la inspecțiile în teritoriu – peste 1.000 în 2012.
„Se apropie termenul lui de depunere, deci e timpul să avem o discuție să-l și adoptăm în cât mai scurt timp“, a mai spus, în finalul prezentării sale, Răsvan Popescu.
Rudi Vania