
Pandemia coronavirus a produs efecte majore în special în țările democratice cele mai dezvoltate. Rând pe rând, Italia, SUA, Marea Britanie, Spania, Franța și ceva în mai mică măsură Germania au fost cumplit lovite atât din punct de vedere a numărului de infectați cu covid19, a deceselor provocate cât și pe plan economic. Din acest ultim aspect se poate spune că țările menționate mai sus cunosc o criză fără precedent în ultimele două secole. În timpul și după cele două războaie mondiale, în pofida crizelor ce le-au afectat economic, țările democratice occidentale s-au refăcut relativ repede ajungând la dezvoltarea care le-a asigurat victoria împotriva Germaniei hitleriste și cea din timpul „războiului rece”. Rusia și Iranul sunt și ele sever lovite din punct de vedere epidemiologic și economic dar sistemele de conducere puternic centralizate al acestor două țări determină o supraviețuire suportată dramatic de populație.
După cum se știe, totul a pornit din China, în condiții încă neclarificate complet. Acum China unde decesul câtorva zeci de mii de oameni nu pare a avea mare importanță pentru liderii comuniști de la Beiging, aceștia trăiesc o mare victorie, într-un domeniu în care s-au angajat în ultimii ani: supremația mondială. Că ei au organizat lucid gestiunea epidemiei interne și externe e greu de spus, dar cert este faptul că pentru prima oară în istorie, China cu 1,5 miliarde locuitori și o economie dezvoltată puternic pe coasta de Est țintește spre locul de lider mondial al detronării SUA dramatic lovită de criză. Dacă această competiție mondială aduce reușita Chinei, lumea creștină occidentală va fi lovită de o veritabilă invazie asemănătoare cu cea a barbarilor din primele secole ale erei noastre când imperiul roman a fost doborât de hoardele venite din străfundurile Asiei.
Țările occidentale încearcă în prezent să „relanseze” economia deși nu există nici un semn că pandemia ar fi pe terminate.
Occidentul mai are o singură carte de jucat: cea militară. Nu este vorba de acțiuni militare de anvergură împotriva Chinei deoarece există riscul războiului nuclear distrugător pentru toate taberele dar, acțiuni militare limitate, de tipul celui care a fost organizat în anii ’50 în Coreea pot fi întreprise având în vedere supremația militară tehnologică a SUA principalul participant la NATO. Vor exista desigur voci care să amintească de eșecul militar al SUA în Vietnam. O înfrângere nu trebuie însă să ducă la capitulare permanentă, China poate fi descurajată în expansionismul ei prin acțiuni de tipul celei pe care Israelul îl întreprinde împotriva Iranului. Din păcate, impresia pe care o lasă liderii occidentali este aceea că ei nu sunt deloc pregătiți să se apere cu fermitate. Să le reamintim ce spuneau străbunii noștri români: „si vis pacem, para bellum” (dacă vrei pace, pregătește-te de război).
Dr. Gh. Boldur-Latescu este profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.
Hoarda barbara,China,era cu 10 secole inaintea civilizatei Europe( romane) si cu 25 ,tot de secole supercivilazatei America!Au descoperit ,de exemplu praful de pusca,dar nu l-au utilizat pentru a ucide!!
Era pe naiba mai avansata. Si au folosit praful ala de pusca imediat in scopuri militare, ce vorbesti acolo. Ia cauta matale „pig toilet”, inca folosesc asa ceva pe scara larga acolo.
Daca nu au folosit praful de pusca asta nu inseamna ca erau pasnici. Banui ca de Sun Tzu sau Sun Bin nu s-a auzit – doar doi pacifisti chinezi antici.
China a fost un imperiu agresiv si expansionist de la inceputuri.
Orice om cat de cat umblat/informat ar trebuia sa stie de cel putin 15-20 ani ca asta urmeaza. China a urmarit dominatia mondiala si mai ales revansa de ani buni. Occidentul s-a facut cu nu observa speriat la gandul sa nu fie acuzat de rasism in timp ce elitele salivau la mita chinezeasca. Sau poate credeti ca industriile euro-americane s-au mutat in China doar pentru ca.
Euro-America a sacrificat doua generatii intreagi cu aceaste mutari. Cu toate consecintele funeste asupra propriilor popoare.
Aceste elite se prefac acum ca nu pricep cum s-a ajuns aici. Poate ar fi cazul unui proces de tradare.
„China a fost un imperiu agresiv si expansionist de la inceputuri”? …băi Dună, tu scoți niște dume pe net cum numai un analfabet funcțional perfect le poate scoate! Auzi la el: „imperiu agresiv si expansionist”… HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Nici boul de Joe Biden-Alzheimer nu reușește ce reușești tu…
Esti un troll pesedist, nesimtit si incult.
Ce n-ai priceput zuza? Partea cu imperialismul?
Imperialismul nu e neaparat sa fie razboinic, poate fi si cultural. China insa a fost extrem de razboinica timp de mii de ani.
Ai auzit de cele 7 regate razboinice? Aceea este perioada definitorie pt imperiul Chinez.
Pe un teritoriu atat de intins au existat zeci de populatii, triburi, popoare, unele destul de numeroase. E si normal pentru un teritoriu atat de intins. Desi 80% sunt teoretic han, practic sunt diferente antropologice destul de mari de la o regiune la alta.
Crezi ca uniformizarea culturala s-a intamplat cantand pitigaiat sub clar de luna? Sau prin cuceriri si apoi exterminand pe cei cuceriti, muncindu-i la vastele edificii imperiale? Tu cine crezi ca a facut Marele zid si cum?
Agresivitatea, expansiunea si genocidul sunt cele trei marci ale imperiului chinez. Indiferent de perioada istorica! De la Qin pana la Mao.
Asa ca nu ecazul sa hahai ca oligofrenul.
Un imperiu alcătuit din „cele 7 regate razboinice”?
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
Numai Romînica milenară mai e așa: alcătuită din „cele trei țări romîne”, ce s-au războit între ele timp de 500 de ani, începînd de la 1300 cînd Moldova și Valahia au fost create de Transilvania ungurească, pînă la 1800 cînd Rusia le-a extras din solda otomană și a început să le europenizeze… Ca să „scriți” azi cu litere latinești învățate din Transilvania și să înjurați Rusia pravoslavnică ce V-A ELIBERAT…
ei na