Orasul siberial Iakutsk este amenintat sa fie complet inundat, in cazul in care apele fluviului Lena vor continua sa creasca, iar barajele vor ceda. Echipele de interventie, ajutate de studenti si voluntari, lucreaza contracronometru la intarirea, cu pamant si nisip, a barajelor. Nivelul apelor fluviului continua sa creasca cu cinci centimetri pe ora. Cei 200.000 de locuitori ai orasului au fost avertizati ca mai mult de jumatate dintre casele lor ar putea fi acoperite de ape. Echipale de interventie au continuat sa ridice diguri de-a lungul malurilor Lenei, care este blocat de gheata. Pentru spargerea placii de gheata au fost folosite avioane militare, care au bombardat gheata, insa efectul nu a fost cel scontat. Inundatiile au afectat deja cateva districte, mii de oameni fiind evacuati. Potrivit televiziunii ruse NTV, nivelul apei din oras a atins 9,6 metri, cu un centimetru mai mult decat inaltimea digurilor de aparare. Inundatiile, care lovesc Siberia de un secol, sunt cauzate de venirea primaverii, dupa o iarna deosebit de grea. Fluviul Lena, care are o latime maxima de 25 km si traverseaza nordul varsandu-se in Oceanul Arctic, este acoperit de gheata in cea mai mare parte a anului. Mii de oameni au fost evacuati din suburbiile orasului Iakutsk, dar au existat si cazuri cand locuitorii au refuzat sa plece, ramanand izolati pe acoperisuri in mijlocul apelor. Cei ramasi in orasul acoperit de ape au fost aprovizionati cu apa potabila si hrana, echipele de interventie folosind barci pneumatice. O femeie in varsta s-a legat cu lanturi de pat, pentru a nu fi evacuata, dar a fost ridicata de un elicopter cu pat cu tot. Echipele de interventie au inconjurat tot centrul orasului cu camioane, anuntand prin megafoane oamenii sa paraseasca zona. Scolile si fabricile au fost inchise, iar vanzarea alcoolului in baruri si in restaurante a fost interzisa. Ministrul pentru situatii de urgenta al Rusiei a declarat ca 3.580 de oameni au fost evacuati din oras, alti 42.000 de oameni fiind evacuati din toata regiunea Iakutsk. Cu toate ca inundatiile din primavara sunt ceva obisnuit in Rusia, nivelul foarte ridicat al curentilor ar putea distruge total orasul Iakutsk. Construit pe locul unei foste paduri defrisate, terenul a fost consolidat cu barne de lemn, batute in pamantul inghetat cu ajutorul ciocanelor cu abur. Inainte de inundatii, expertii prevedeau ca, datorita schimbarilor climaterice foarte importante survenite, orasul ar putea fi complet distrus pana in 2030. Robert Headland din cadrul Institutului Scott pentru Cercetari Polare, din Cambridge, declarase pentru BBC ca cel mai mare risc pentru infrastructura orasului vine chiar de la inundatii. -Apa transporta bucati imense de gheata, copaci, distrugand case si drumuri despre care se credea ca sunt ferite-, declara Robert.
Puternicile inundatii din aceasta primavara au acoperit peste 5.000 de case, apele lovind 32 de sate si orase asezate pe malul fluviului Volga, in Rusia europeana, sau pe cursul apelor din Estul indepartat. Cinci oameni au murit in orasul Lensk in timp ce incercau sa se salveze din calea apelor. Aproximativ 2.000 de oameni au ramas fara case. Imensele distrugeri provocate i-au facut pe oficiali sa declare ca este foarte probabil ca orasul sa trebuiasca reconstruit in alta parte.
Inca de la inceputul anului, au parut voci care avertizau ca Siberia si teritoriile din Estul indepartat ar putea fi afectate de inundatii severe, in urma uneia dintre cele mai grele ierni din istorie, cand temperaturile au coborat sub -50 de grade Celsius.
Alte inundatii au fost raportate in zona granitei cu Mongolia, in regiunea Altai.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 24.04.2025, 18:00:25