Home Special Parlamentul European inchide usa Romaniei si Bulgariei

Parlamentul European inchide usa Romaniei si Bulgariei

DISTRIBUIŢI

Reprezentantilor Bucurestiului si Sofiei la sedintele legislativului comunitar li s-a comandat -pe loc repaus- de la Strasbourg. Daca erau nerabdatori si gata de plecare, acum sunt nevoiti sa-si desfaca din nou bagajele, dat fiind ca eurodeputatii prefera mai degraba amanarea pana la noi ordine a participarii celor 50 de observatori romani si bulgari la lucrarile forului. Mult mai preocupati de evenimentele neasteptate survenite in capitala Marii Britanii, parlamentarii europeni au acceptat totusi, ieri, organizarea unei dezbateri pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei la constructia comunitara si, in special, cu privire la trimiterea observatorilor din cele doua tari in legislativul Uniunii.


Sesiunea plenara a Parlamentului European a fost marcata de atentatele de la Londra, astfel ca discutiile referitoare la propunerea lansata de catre eurodeputatul popular austriac Othmar Karas, sprijinita de alti 36 de colegi ai sai conservatori, privind amanarea participarii observatorilor romani si bulgari pana la incheierea procesului de ratificare a tratatelor de aderare a fost plasata pe ultimul loc al agendei de lucru, urmand ca votul sa fie exprimat aproape de miezul noptii.

Remuscari

Dupa dezbaterile indelungate din ajunul deciziei finale, onorate de un numar redus de eurodeputati, Partidul Popular European a hotarat, in cadrul unei reuniuni de grup, sa retraga motiunea propusa de austriacul Karas, argumentand prin faptul ca, tinand seama de posibilitatea amanarii intrarii Romaniei si Bulgariei in familia comunitara, nu ar exista nici o justificare ca cele doua tari sa beneficieze de un tratament privilegiat referitor la observatori fata de celelalte 10 state care au aderat anul trecut. Cu toate acestea, sansele ca initiativa deputatilor de centru-dreapta sa fie aprobata pareau a fi reduse, cu atat mai mult cu cat majoritatea grupurilor parlamentare erau de acord cu decizia luata deja anterior de a permite accesul observatorilor la lucrarile legislativului european incepand cu luna septembrie.

Socialistii, socati

Grupul socialist din Parlamentul European s-a declarat socat de manevra de ultim moment a eurodeputatilor, facuta pentru a impiedica Romania si Bulgaria sa trimita observatori, asa cum a fost prevazut initial, calificand gestul drept o insulta la adresa celor doua tari, sugerand totodata ca acesta a fost motivat de victoria socialistilor la alegerile din Bulgaria, fapt ce va duce la cresterea numarului reprezentantilor formatiunii in forul legislativ. Vicepresedintele grupului socialist, Jan Marinus Wiersma, insarcinat cu problemele extinderii UE, a declarat ca formatiunea sprijina decizia prin care observatorii romani si bulgari ar urma sa isi inceapa activitatea de la 26 septembrie, accentuand ca Parlamentul European va fi implicat deplin in orice eventuala decizie de invocare a clauzei de salvgardare si ca prezenta observatorilor va ajuta la monitorizarea si pregatirea etapelor finale ale aderarii celor doua state. Si Hannes Swoboda, vicepresedintele socialistilor pe probleme parlamentare, crede ca popularii europeni sunt -implicati intr-un fel de discurs dublu. Atunci cand sunt in vizita, au expresii pozitive in legatura cu aceste tari, dar acasa nu se abtin sa le insulte popoarele-.

De cealalta parte a baricadei insa, cel mai numeros grup din PE, Partidul Popular European, considera ca Romania si Bulgaria nu sunt pregatite sa adere in 2007, iar Uniunea ar trebui acum sa se concentreze asupra profunzimii, si nu asupra extinderii.

Complot franco-german?

Robert Fitzhenry, purtatorul de cuvant al popularilor europeni, a explicat ca europarlamentarii din unele tari, in special din Austria si Germania, doresc sa astepte ultima evaluare a Comisiei Europene, din luna noiembrie, despre stadiul reformelor din cele doua tari. Pe de alta parte insa, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru -Deutsche Welle-, Graham Watson, presedintele liberal-democratilor europeni, a declarat ca este foarte important ca raportul Comisiei din toamna acestui an sa fie pozitiv, astfel incat Romania sa adere la UE la 1 ianuarie 2007, dar si-a exprimat dezamagirea fata de parerile socialistilor francezi, care sustin amanarea aderarii Romaniei, alaturi de crestin-democratii germani. Totusi, surse de la Bruxelles, citate de Euractiv, au mentionat ca europarlamentarul austriac Othmar Karas ar fi fost de fapt deranjat de unele nume prezente pe lista observatorilor romani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.