Home Special -Partidul nostru se extinde o data cu Uniunea Europeana-

-Partidul nostru se extinde o data cu Uniunea Europeana-

DISTRIBUIŢI


Invitatul -Interviului saptamanii- a fost domnul Wilfried Martens, presedintele Partidului Popular European. PPE este principala formatiune politica din Parlamentul European. Este Partidul Conservatorilor, care cuprinde majoritatea partidelor de factura crestin-democrata nu numai din tarile Uniunii, dar si din tarile candidate. Pe langa crestin-democrati, PPE a mai primit recent conservatorii britanici, apoi Forza Italia, partidul premierului Berlusconi, sau, din Ungaria, partidul aflat pana nu de mult la putere, FIDESZ, a lui Viktor Orban. Domnul Wilfried Martens, presedintele acestei nebuloase conservatoare, este un fost prim-ministru al Belgiei.


– In urma cu cativa ani electoratul occidental vota pentru stanga spectrului politic, socialistii erau la putere, practic pretutindeni in Uniunea Europeana, pe cand in tarile candidate erau alese la putere partide conservatoare care promiteau economia de piata. Astazi, tendinta este inversa: Occidentul este conservator, pe cand in Est ajung la putere, practic peste tot, formatiunile politice ale fostilor comunisti. Care este explicatia acestei rasturnari? Sa fie oare est-europenii dezamagiti de economia de piata si de neoliberalism?

– Cred ca principala explicatie consta in stabilitatea corpului electoral in partea de vest a Uniunii Europene. Or, o asemenea stabilitate inca nu a fost atinsa in partea de est a viitoarei Uniuni Europene, cea de dupa aderarea celor 10 tari candidate. Aceasta este principala explicatie. In democratiile occidentale exista o reala stabilitate politica. Nu acelasi lucru se poate spune despre tarile Europei de Est. In Occident stalpii democratiei sunt partidele politice, care se bucura de un mare respect in ochii opiniei publice.

– Il intreb insa pe domnul Martens daca nu i se pare ca electoratul rasaritean, care ar fi a priori favorabil conservatorilor, este acum oarecum pierdut in fata ultimelor schimbari survenite in PPE, de exemplu primirea partidului lui Berlusconi, care nu pune mare pret pe crestinism, sau primirea formatiunii politice a lui Orban, din Ungaria, care este mai degraba un partid liberal si nu unul crestin-democrat.

– Da, este adevarat, eu sunt un fondator al Partidului Popular European, vorbesc de inceputul anilor *70, si la inceput toate partidele din PPE erau crestin-democrate. Acum, o data cu extinderea Europei, avem o problema ideologica, asa incat am decis sa primim si partidele centriste, cu conditia ca ele sa accepte valorile crestine si ale personalismului crestin, valori pe care noi le aparam. Partidul nostru se extinde astfel o data cu Uniunea Europeana. Noi am primit chiar si doua partide liberale care s-au transferat la noi. Ma gandesc la Partidul Social Democrat din Portugalia si la Partidul FIDESZ din Ungaria. Aceste partide au acceptat valorile noastre crestine, insa spun crestin intr-un sens larg, nu numai catolic. Avem si catolici, si protestanti, si ortodocsi. Un alt punct fundamental in doctrina noastra, si pe care il impartasesc toate partidele membre, este acela ca noi dorim o Europa federalista. Si, in sfarsit, al treilea mare principiu pe care il aparam este economia sociala de piata. Nu numai economia de piata ca la liberali, ci economia sociala de piata.

– La aceasta, ii pun domnului Martens o intrebare care tine mai degraba de fictiunea politica. Daca Turcia se democratizeaza si accepta valorile Uniunii Europene, devenind un candidat valabil la intrarea in Uniune, credeti ca in 10 sau 15 ani un partid islamist moderat, care s-ar situa mai degraba la centru-stanga si care ar impartasi valorile conservatoare din PPE, inclusiv accentul asupra socialului in economie, credeti ca un asemenea partid turc ar putea fi primit in Partidul Popular European?

– Cunoasteti toate reticentele partidului nostru in legatura cu Turcia. Avem reticente in privinta nerespectarii drepturilor omului in Turcia, dar si in legatura cu acceptarea diversitatii culturale, ceea ce la noi, in Partidul Popular European, este un element fundamental. Daca Turcia accepta toate marile noastre idealuri, atunci, desigur, vom fi gata sa discutam, dar asta este un proiect pe termen lung. Turcia va trebui sa indeplineasca niste conditii esentiale.

– Ce crede insa domnul Martens in legatura cu apelul, cu cererea Papei ca in proiectul viitoarei Constitutii Europene sa fie mentionate si valorile crestine?

– Eu sunt absolut pentru asta. Avem un proiect politic prin care discutam daca trebuie modificata Carta drepturilor fundamentale, insa unii atei fanatici nu au acceptat aceasta formula care este incontestabila pentru Europa. Europa este marcata de crestinism. In acelasi timp, Europa a fost marcata si de ceea ce numim aufklerung, iluminismul. Noi am acceptat ambele mosteniri, ambele sisteme de gandire. Aceasta toleranta este o caracteristica a culturii europene. A nega crestinismul ar fi insa o eroare fatala.

– Apropiindu-ne de sfarsitul interviului, as vrea sa revin la prabusirea cvasitotala a partidelor crestin-democrate in unele tari in urma alegerilor. Ma gandesc in primul rand la Romania si la Polonia, unde partidele conservatoare care se aflau la putere nu au mai reusit nici macar sa intre in Parlament.

– Am vorbit deja de absenta stabilitatii si a maturitatii politice in Europa de Est, insa asta nu este singura explicatie. Cred ca partidul nostru din Romania nu a stiut sa se reinnoiasca, si ma gandesc la conducerea partidului. Actualul presedinte, Victor Ciorbea, a trebuit sa se bata pentru a obtine recunoasterea partidului in fata tribunalelor. Noi l-am ajutat sa castige, insa sarcina lui este in continuare enorma. Partidul trebuie innoit, inclusiv cadrele lui. Nu neg ca au existat si probleme de coruptie, insa coruptia continua si sub actualul guvern.

– Poate, insa, domnul Martens sa fie mai concret in privinta absentei innoirii?

– Sigur, sigur, in Romania l-am cunoscut pe fostul sef care cred ca a petrecut 15 ani in lagar, Coposu, insa era un om de aproape 80 de ani. Acestia sunt oameni admirabili, dar trebuie o noua generatie.

– De ce atunci, daca trebuie o innoire, a ales Partidul Popular European sa-l sprijine pe Ciorbea, mai degraba decat pe adversarii sai?

– Pentru ca Ciorbea ni s-a prezentat ca fiind noul presedinte ales de cadrele partidului si pentru ca am considerat ca atunci cand a fost primar al Bucurestiului si dupa aceea prim-ministru, Ciorbea a fost un om politic foate integru.

– Ultima intrebare: inseamna ca totul s-a jucat pe o personalitate?

– Nu, nu, Partidul Taranist Crestin-Democrat a fost partidul cel mai deschis in fata ideologiei si a programului nostru.

Interviu realizat de Dan Alexe (Europa Libera, preluat de RADOR)

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.