Home Special Pintea: nu toți neurologii români sunt pregătiți în tratamentul imediat pentru accident...

Pintea: nu toți neurologii români sunt pregătiți în tratamentul imediat pentru accident vascular. Curriculumul prevede această competență

DISTRIBUIŢI

Tromboliza, singura procedură medicală care i-ar putea salva pe pacienţii cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic nu se face decât în 14 spitale din ţară, deşi patru oameni mor în fiecare oră din cauza unui AVC. Perfuzia se poate face doar în primele patru ore şi jumătate de la apariţia atacului cerebral, se arată într-un reportaj realizat de postul de televiziune PROTV.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii a declarat pentru știrile PROTV că: “Spitalele judeţene trebuie să facă tromboliza venoasă pentru că există posibilităţi financiare. Din punctul meu de vedere cred că nu există neurologi pregătiţi pentru asta şi spitalele trebuie să-i trimită la pregătire.”

Pintea are dreptate pentru că în Rezumatul caracteristicilor produsului  ACTILYSE folosit pentru tromboliză, scrie la pagina 4 că în cazul unui accident vascular ischemic acut, tratamentul trebuie efectuat şi urmărit numai de către un medic specialist neurolog şi cu experienţă, vezi pct. 4.3 şi 4.4. Astfel, „terapia va fi iniţiată cât mai repede posibil, în decurs de 4,5 ore de la apariţia simptomatologiei. După intervalul de 4,5 ore de la debutul simptomelor accidentului vascular cerebral există un raport beneficiu risc negativ asociat administrării Actilyse astfel încât nu ar trebui să fie administrat.” scrie producătorul medicamentului.

Ceea ce ne surprinde este că deși medicamentul a fost pus pe piața românească încă din anul 2009 și curriculumul de pregătire în neurologie garantează că medicul specialist neurolog face „dovada ca si-a insusit obiectivele educationale de mai sus, la nivelul exigentelor medicale si deontologice specifice standardelor UE ( prevazute in Curriculum esential pentru rezidentiatul in neurologie, aprobat de UEMS-SBN )”, având „competență în diagnosticul si tratamentul afectiunilor neurologice primare si secundare alor conditii patologice la standardele actuale din UE” și „Competență în diagnosticul și tratamentul tuturor urgentelor neurologice, in mod independent, in conditiile limitelor dotarilor tehnice medicale de la locul acordarii asistentei medicale de urgenta”.

Așa cum a spus și ministrul Pintea, dotarea există, competența nu. Și atunci ne întoarcem la întrebarea: ce i-au învățat zeii UMF-istanului în cei 4 ani de rezidențiat pe tinerii medici? Din păcate nici nu putem afla pentru că așa cum am arătat, 2009 a fost ultimul an când rezidenților li s-a furnizat log-bookul, obligatoriu prin lege, în care ar trebui să semneze ca garanție, zeii UMF-istanului.

L-am întrebat pe medicul specialist Emil-Octavian Iosef dacă mai sunt și alte specializări unde medicii specialiști ar putea avea carențe în pregătire iar acesta ne-a declarat cu onestitate: „În cazul meu, conf Ionescu Dorin, nu s-a prezentat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti pentru a mă pregati conform legii, deoarece Conf. Ionescu Dorin a avut si alte functii, practic el chiulind de la Spitalul Universitar de Urgență București”.
Așa că acum soluția găsită de Pintea este de a recomanda spitalelor nevinovate să plătească incompetența și șmecheria zeilor UMF-istanului. Când le vor fi imputați și banii?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.