Home Special Pompele navetei spatiale fac asistenta ventriculara

Pompele navetei spatiale fac asistenta ventriculara

DISTRIBUIŢI

-Mai repede, mai bine, mai ieftin-, acesta a fost moto-ul NASA in anii *90. Aceasta deviza a insotit tehnica spatiala, dar si cele mai bune inventii in domeniul medical. NASA a lansat tehnologiile sale spatiale si in clinicile din lumea intreaga. Nu toate inovatiile medicale derivate din tehnologia spatiala au avut ca scop initial tratarea bolilor, unele avand originea in sisteme de propulsie a fluidelor sau a rachetelor balistice. Aplicatiile rezultate au ajutat insa personalul medical sa interpreteze informatiile mult mai bine, sa trateze mult mai repede si mai eficient si sa aplice interventia medicala de urgenta unor oameni pe scara mult mai larga.

Iata si cateva inventii reprezentative -made in NASA- pentru domeniul medical:

– Tehnologia turbinelor, aplicata la inima

David Saucier, inginer la NASA, s-a concentrat, la inceput, pe -marile probleme-, lucrand in domeniul pompelor pentru turbine de mare viteza care alimenteaza cu combustibil motoarele navetei spatiale. Dupa un atac de cord, survenit in 1983, si un transplant de inima, efectuat in 1984, David s-a gandit ca tehnologia spatiala ar putea avea si aplicatii in salvarea vietilor. Chirurgul care l-a operat a fost renumitul pionier al transplantului, Michael DeBakey. Impreuna cu o echipa de la Facultatea de Medicina a Universitatii Baylor, DeBakey si Saucier au inventat ceea ce a devenit cunoscut sub numele de -Dispozitiv de Asistare Ventriculara-, de fapt un mic, dar eficient dispozitiv, care ajuta inimile bolnave sa-si revina. La sfarsitul anului 1998, 32 de astfel de dispozitive fusesera implantate unor europeni, cu rezultate foarte bune. Primul pacient american, o femeie de 31 de ani din Huston, a primit implantul la mijlocul anului trecut. Este de asteptat ca o versiune imbunatatita a dispozitivului sa primeasca aprobarea autoritatilor pentru a fi implantat permanent, ceea ce se spera ca va reduce numarul transplanturilor de inima si va reduce numarul deceselor inregistrate in randul celor care asteapta ivirea unui -donator-.

– Eliminarea blocajelor coronariene cu ajutorul laserilor

Una dintre cele mai interesante aplicatii este utilizarea unor laseri foarte fini pentru curatarea arterelor coronariene. Tehnologia folosita la angioplastia cu laser isi are originea in dispozitivele create pentru satelitii de cercetare atmosferica. Acest tip de angioplastie consta in introducerea unui tub de fibre optice, extrem de fin, prin artere, pentru a descoperi si elimina blocajul. Laserul -rece- foloseste energia razelor ultraviolete pentru a vaporiza blocajele, fara a rani sau afecta tesuturile adiacente. Procedura poate fi executata fara a fi necesara o internare prea lunga a pacientului si elimina alte complicatii care apar in timpul operatiilor clasice de angioplastie.

– Defibrilatoare cardiace portabile

Dispozitivele cu energie pulsatorie au fost inventate pentru accelerometrele aflate la bordul laboratoarelor spatiale. Aplicate in medicina, aceste dispozitive promit sa revolutioneze capacitatea de interventie in caz de urgenta la pacientii in stop cardiac. Astazi, doar o mica parte dintre ambulante si masinile de pompieri sunt dotate cu astfel de defibrilatoare, dar numarul lor va creste in anii urmatori. Liniile aeriene americane au inclus dispozitivele de defibrilare pe anumite rute si si-au antrenat personalul pentru a sti sa le foloseasca. Capacitatea de a trata oameni care se afla la distante mari de un spital a salvat, deja, multe vieti.

– Analiza sangelui la comanda

Efectul microgravitatiei asupra volumului de sange si a distributiei acestuia preocupat mult timp NASA. Eforturile lor de a construi un analizor usor si rapid au condus la aparitia unui dispozitiv de recoltare si analizare a sangelui si a altor fluide. Sub licenta NASA, o companie privata produce un dispozitiv care permite efectuarea analizelor departe de orice laborator. Beneficiile acestui aparat nu sunt inregistrate doar in medicina. Politistii nu mai au de ce sa se teama ca urmele de sange vor disparea pana la analiza, iar tehnicienii care recoltau sange de la pacienti nu mai risca sa fie contaminati.

– Truse antisoc

Aceasta este o alta inventie salvatoare de vieti derivata din descoperirile NASA privind volumul si concentratia sangelui optime in conditii de microgravitatie. In timpul misiunilor Apolo, cercetarile au condus la aparitia unui costum gonflabil, care, prin umflare treptata, poate controla presiunea sangelui si aducerea la parametri normali. Produse acum pe scara larga, sub licenta NASA, trusele antisoc sunt in dotarea multor ambulante. In cazul unor accidente se intampla ca inima, plamanii sau creierul sa fie afectate de lipsa sangelui, care se acumuleaza in partea de jos a abdomenului sau in picioare. Trusa antisoc impinge sangele din picioare si mentine, prin actiunea sa, o circulatie normala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.