In 6 si 7 decembrie a avut loc Conventia Nationala a Uniunii pentru Reconstructia Romaniei – URR, care marcheaza incheierea primei etape de crestere si intrarea intr-o noua etapa. A fost un eveniment politic nonconformist, fara prezidiu, fara cravate, fara stegulete si balonase, fara discursuri demagogice si fara promisiuni obosite. Au fost doar oameni normali, membri si nemembri URR, discutand deschis despre ce ne doare si despre ce credem ca ar trebui facut ca sa ne simtim mai bine in tara in care traim.
Inaintea Conventiei au avut loc alegeri in cadrul partidului, la nivel local si national. In cadrul sesiunii interne de lucru a fost dezbatut, modificat si votat statutul partidului si a fost adoptata strategia pentru alegerile locale. De asemenea, a fost dezbatut si adoptat programul politic al URR, care trateaza 18 domenii fundamentale de activitate. Fiecare dintre aceste 18 politici publice fixeaza un obiectiv clar al URR si propune un set de masuri prioritare prin care sa fie atins obiectivul. In ansamblu, politicile publice ale URR urmaresc un obiectiv foarte simplu: readucerea normalitatii in Romania.
Duminica, 7 decembrie, a avut loc sesiunea publica, in prezenta unor invitati de marca precum dl Gabriel Liiceanu, dl Andrei Plesu, dl Horia-Roman Patapievici sau, de peste hotare, dl Pio Cesare, presedinte al Azzuri nel Mondo, organizatie apropiata formatiunii Forza Italia, si dl Thomas Delare, sef adjunct al Misiunii diplomatice a SUA in Romania. Evenimentul a fost moderat de dl Victor Rebengiuc, care este si membru URR. In prima parte a intalnirii, atat invitatii, cat si liderii URR au vorbit despre proiectele partidului, despre necesitatea aparitiei lui si despre rolul pe care acesta il va avea in politica romaneasca.
In pauza, participantii s-au putut bucura de expozitia de grafica a domnului Devis Grebu, ale carui lucrari au aparut in multe publicatii internationale de prestigiu, precum si de tricourile si cartile postale create de cunoscutul caricaturist Ion Barbu.
In a doua parte, discursurile au abordat teme concrete precum educatia, sanatatea, economia, coruptia sau mass-media. Fiecare tema a fost abordata de cate un reprezentant al URR, care a expus cateva solutii din programul politic pentru fiecare din aceste domenii. Prezentarile realizate de reprezentantii URR au fost urmate de cate o prezentare realizata de un specialist de marca din Romania pe domeniul respectiv.
La sfarsitul lucrarilor, trupa Luna Amara a cantat o melodie special compusa pentru acest eveniment.
Prima Conventie Nationala a URR reprezinta si un moment de bilant la sfarsitul primei etape de dezvoltare a partidului, dar reprezinta mai ales un moment de lansare a etapei viitoare.
Mesaje ale Conventiei Nationale URR
Cosmin Alexandru, presedinte URR
-Noi, cei care am pus bazele URR, am decis sa incepem sa construim normalitatea si prin mijloace politice, pentru ca turul doi al alegerilor prezidentiale din anul 2000 ne-a aratat dintr-o data zabrelele custii pe care pana atunci o numeam cu mandrie globul de aur al libertatii si prosperitatii personale. Felul in care fiecare dintre noi a tinut cu dintii de aceasta libertate personala prin neimplicarea in politica a fost, din nefericire, cel mai eficient ajutor pe care l-am putut da acelora care, in schimbul iluziei libertatii noastre individuale, obtineau atunci, chiar cu votul unora dintre noi, realitatea subjugarii noastre colective.
Ramanand independenti, i-am lasat sa se organizeze politic pentru a ne dicta vointa lor, ceea ce si fac nestingheriti de trei ani incoace. Judecata noastra a fost atunci, si ramane si acum, ca singurul fel in care ne putem apara eficient interesele individuale este sa ne organizam politic, ca grup. Astazi, foarte multi membri URR fac parte din clasa mijlocie, inca in formare in Romania. Descoperim, din ce in ce mai multi, ca daca vrem sa crestem intr-un mod corect si sanatos, e absolut necesar sa ne exprimam politic, intr-un fel diferit de politica la care asistam de 14 ani.
In viziunea noastra, performanta politica inseamna administrarea cat mai eficienta a resurselor pe care o tara le are sau le poate atrage, in folosul cetatenilor acelei tari. Aceasta definire poate parea nefireasca in conditiile clasei politice romanesti de azi, dar, fie ca vrem sau nu, ne apropiem constant de Europa si, acolo, ea este o realitate.
Fundamental pentru crezul nostru politic este dreptul fiecaruia de a alege, de a decide pentru sine. Fie ca e vorba de servicii medicale, de unitati de invatamant, de fonduri de pensii publice sau private sau de orice altceva. Acum, economia Romaniei nu este una functionala pentru ca societatea romaneasca nu este una functionala. In cele mai multe din situatiile zilnice in care ar trebui sa putem alege ce consideram ca e cel mai bine pentru noi, de fapt, nu avem de unde alege. Alegerile sunt facute de stat in numele nostru, pe banii nostri, in general in avantajul cohortei lui de stapani si slujitori. Asta nu e normal si e un lucru esential pe care vrem sa-l schimbam.
Un al doilea lucru pe care vrem sa-l schimbam este relatia dintre stat si cetatean. In acest moment, statul este stapanul cetateanului si nici asta nu e normal. Cand avem o problema de rezolvat, ne indreptam catre institutiile statului cu o mare strangere de inima, si nu de putine ori si cu o strangere de portofel. Nu stim niciodata daca si in ce conditii statul, prin reprezentantii sai lipiti de scaune pe vecie, ne va face imensa favoare de a ne acorda drepturile care ni se cuvin.
Un al treilea lucru pe care vrem sa-l schimbam este dificultatea noastra, a tuturor, de a ne uni si de a ne organiza riguros pentru a ne apara interesele. Spiritul comunitar este pus la grea incercare in Romania zilelor noastre si vrem ca prin URR sa dam un exemplu, al clasei mijlocii, ca se poate si ca merita efortul de a lasa putin de la tine pentru binele comun.-
Adrian Pop, vicepresedinte URR
-Asemeni mie, multi din aceasta sala am crezut fiecare in noi, ne-am incapatanat in credinta ca vom reusi, si fiecare – cu multa imaginatie si, sigur, cu si mai multa truda si sudoare – am pus pe picioare mici sau mai mari intreprinderi.
Am creat in jurul nostru, fiecare, cate o insula de normalitate. Un mediu modern, functional, estetic, dar si foarte productiv, cu oameni motivati si inovatori – firme -obisnuite-, asemeni celorlalte de succes din lume.
Am ajuns insa destul de repede sa ne -prindem- ca acestea sunt doar INSULE. Ca in aceasta eterna si fascinanta tranzitie economica mocirla din jurul nostru creste si nu se retrage. -Insulele noastre de normalitate- sunt din ce in ce mai fragile – intr-un climat imprevizibil de vanturi fiscale si ploi legislative a caror noima n-o mai pricepe nimeni dintre cei normali si cu bun-simt.
Si-am mai ajuns sa ne-ntrebam daca prostia, minciuna si nemernicia au ajuns singurele -valori de promovare- ale acestei clase politice din Romania – formata din aceiasi oameni pe care i-am vazut in toti acesti 14 ani, ce-au inceput sa ne fure incepand chiar cu idealurile revolutiei tinerilor din Romania.
In fata acestei agresiuni a comunismului cu fata umana, in fata manipularii si obligarii fiecaruia dintre noi de a alege -linistit- intre doua rele, in fata pericolului foarte real ca toata munca noastra de ridicare a -insulelor- noastre de existenta civilizata si prospera, puteam alege doar drumul AFARA sau implicarea aici, pentru un DRUM catre normalitate. Asta am ales in 2000.-
Nagy Zoltan, presedinte URR Cluj
-Prima intrebare care mi se pune la orice discutie este: de ce am intrat in URR si nu in… stiti dvs. unde. Raspunsul meu e simplu: eu m-am nascut aici si am ramas in Romania fiindca aici ma simt acasa si nu ma simt confortabil deloc cu ideea ca in Ungaria sa mi sa spuna Romanul, iar in Romania sa mi sa spuna Ungurul.
Problemele cu care ne confruntam cu totii sunt ale noastre ale tuturor, si sunt aceleasi: cum sa traim mai bine. Fiind optimist din fire, eu chiar cred ca avem sansa de a trai mai bine, mai ales daca pe langa oportunitatile economice vom sti sa profitam si de caracterul multicultural al acestei tari. Daca vom reusi sa inlocuim cultura conflictului, vopsind in culorile nationale tot ce misca in Cluj sau construind, nefiresc, biserici ortodoxe in Miercurea Ciuc, subiecte atat de indragite de exponentii nationalismului, cu o cultura a cooperarii. Cu siguranta, vom avea mai mult timp si energie sa ne concentram asupra performantelor noastre in domeniile care sunt cu adevarat importante. Nu mai conteaza daca esti roman sau maghiar cand traiesti de pe o zi pe alta, cand esti umilit pe banii tai in fiecare institutie publica.
Uniunea pentru Reconstructia Romaniei crede ca e vital sa intelegem faptul ca un drept al unei minoritati nu inseamna nicidecum un drept in minus pentru majoritate, si ca acesta este chiar primul principiu al convietuirii civilizate in care diversitatea este o resursa valoroasa, nu o sursa de conflict. Trebuie sa cream mentalitatea ca majoritatea nu -da- drepturi minoritatilor din generozitate, cu atat mai putin din condescendenta, acestea fiind drepturi ale oricarei fiinte umane, la fel de firesti ca dreptul la viata sau la libertate.-
Adela Cristea, vicepresedinte URR Arad
-Am o misiune destul de dificila astazi, aceea de a va vorbi despre un pas pe care impreuna cu un grup de colegi de-ai mei l-am facut in urma cu cateva saptamani, parasind partidul din care faceam parte si alaturandu-ne URR-ului.
Am o misiune dificila spun, deoarece intr-o tara in care oportunismul si traseismul politic au devenit sport national, nu este usor sa explici un astfel de gest.
Cu toate acestea, voi incerca sa explic esenta acestei decizii, deoarece constructia pe care incercam sa o ridicam impreuna trebuie sa fie una solida si de durata, pornind de la temelie.
Am intrat in politica, alaturi de un grup de prieteni, in urma cu aproximativ 10 ani. Am facut acel gest pentru ca, asemeni voua astazi, nu mai suportam ceea ce se intampla in Romania. Nu voiam sa emigram din tara, dar, daca am ales sa ramanem aici, am ales sa ne-o asumam ca pe-o responsabilitate. Sa nu-i lasam pe altii sa decida pentru noi.
Am initiat o constructie dificila, convinsi ca vom reusi. Din pacate, dupa 10 ani de zile, am constatat ca idealurile pentru care intrasem in politica, spiritul in care noi credeam, s-au risipit cu desavarsire.
Nu voi insista asupra motivelor care ne-au determinat sa parasim acel partid. Probabil ca, asa cum spunea si dl Liiceanu cu cateva minute mai devreme, am obosit… Am plecat intr-un mod decent, fara balciuri in presa, multumindu-le tuturor celor care ne-au fost alaturi in acesti ani, si impreuna cu care am sperat ca vom reusi sa construim un altfel de politica in Romania. A fost probabil un pas pe <drumul spre normalitate>.
Atunci cand am intrat in politica, cu 10 ani in urma, nu am facut-o pentru noi. Am facut-o pentru niste idei in care credeam si credem in continuare cu tarie. Nu am ales sa facem politica pentru noi insine, si deci nu avem dreptul sa ne oprim din drum atunci cand ajungem intr-un impas. Nu avem dreptul sa ne oprim atunci cand constatam ca acele institutii care ar trebui sa fie pilonii democratiei, partidele politice, sunt de fapt niste structuri invechite, corupte, intru totul asemanatoare intre ele, indiferent de culoarea politica.
Democratia trebuie construita. Fie ca place sau nu place unora. E o obligatie morala pe care o avem, de a contribui la aceasta constructie. E o obligatie morala a noastra a tuturor, aceea de a merge mai departe. Imi amintesc o fraza pe care am auzit-o aseara de la colegii nostri de la <Luna Amara> si care mi se pare extrem de sugestiva: <Suntem dispusi sa murim pentru Romania. Dar nu de foame…>.
Romania a devenit o tara neguvernabila, o tara gri, o tara trista, aflata intr-o profunda criza, mai cu seama morala. Cred ca este un moment crucial, un moment in care toti cei care impartasesc aceleasi idei, toti cei carora cu adevarat le pasa de ceea ce se intampla aici, trebuie sa se uneasca.-
Politicile publice ale URR
Principiul fundamental pe care se bazeaza politicile publice ale URR este cel al pragmatismului, in sensul orientarii catre rezultate. Este vital sa depasim nivelul politicilor publice practicate in toti anii tranzitiei, care s-au caracterizat prin incoerenta si lipsa prizei la realitate. Ele au fost mai degraba carpiri ale cutumelor existente decat reforme coerente.
De aceea, politicile noastre publice propun obiective clare si masuri asemenea, care definesc functionarea intregului sector de activitate. Politicile publice trebuie sa inceteze a-si propune sa concilieze intre realitati prea diverse, esuand astfel in ambiguitate.
Ele trebuie sa se bazeze pe valori clare, care sa le dea substanta si credibilitate. Doar aceste valori pot ralia sprijinul cetatenilor si al celor care trebuie sa puna in practica politicile publice, sprijin absolut necesar succesului lor. In acelasi timp, doar aceste valori pot da o imagine clara despre cota de sustinere de care se bucura o anumita masura, deoarece in acest moment sunt prea multe reglementari care se bucura de sprijinul tuturor si al nimanui. Este unul din motivele pentru care politicile noastre publice nu merg in detaliu. A face asta ar fi, acum, un simplu exercitiu de sofistica.
Pentru a putea realiza un mecanism eficient de punere in practica a politicilor publice este necesara o reforma a institutiilor statului. Un parlament unicameral, cu un numar mai mic de parlamentari decat cel actual, ar fi mai eficient, deoarece eficienta acestora depinde prea putin de numarul lor si mai mult de motivatia pe care o au. De asemenea, eficienta parlamentului ar putea creste si prin imbunatatirea mecanismului de selectie a parlamentarilor. Sustinem introducerea votului uninominal compensat, pentru inceput la o Camera in cazul in care parlamentul e inca bicameral, sistem care asigura si reprezentarea proportionala a partidelor.
Dorinta de normalitate ca radicalism
Politicile publice ale Uniunii pentru Reconstructia Romaniei – URR vor fi adaptate in mod continuu realitatii. Stabilitatea lor se gaseste la nivelul principiilor pe care sunt construite si la nivelul obiectivelor urmarite. Dar pentru a avea efecte asupra realitatii, masurile concrete trebuie sa tina seama de realitate.
Aceste politici publice reprezinta un angajament ferm al Uniunii pentru Reconstructia Romaniei – URR fata de alegatori. El priveste nu doar continutul politicilor, unul de centru-dreapta, ci si maniera in care ele vor fi aplicate, deoarece una dintre motivatiile importante ale infiintarii URR este exasperarea de a vedea cum nici unul din guvernele tranzitiei, fara exceptie, nu a reusit sa duca macar o politica sectoriala importanta pana la capat. De multe ori, responsabilii pentru aceste politici nu numai ca au fost indiferenti fata de derularea si rezultatele lor, dar au omis sa se gandeasca la rezultate inca din etapa conceperii.
Fiecare dintre aceste politici are un obiectiv propriu, insa toate impreuna au un singur obiectiv, care este atingerea normalitatii. Acest obiectiv ne este impus de ceea ce se intampla in fiecare zi in Romania, lucruri pe care noi le consideram profund anormale. Este anormal ca politica sa se faca intr-un cerc inchis, fara nici o legatura cu cetatenii, este anormal ca oamenii sa plateasca taxe atat de mari fara sa stie ce vor primi in schimb, este anormal ca demnitarii si functionarii sa ofere intregii societati modelul coruptiei ca pe ceva firesc si de la sine inteles.
De aceea, a-ti dori normalitatea in Romania inseamna sa fii radical. Noi suntem inclinati, in mod natural, catre moderatie si toleranta. Insa situatia anormala din Romania, in care foarte putini se imbogatesc furand de la cei multi si se plaseaza in varful piramidei sociale umilindu-i pe cei multi, ne indeamna catre o politica ferma, care sa depaseasca nesfarsitele confuzii, ambiguitati si tergiversari in care s-a complacut pana acum clasa politica.
Pagina realizata de URR