Anul 2005 a debutat cu o mare incertitudine privind viitorul turismul romanesc, intrucat nici pana in prezent nu se stie cine va fi presedintele Autoritatii Nationale de Turism. Trebuie precizat ca actualul presedinte Nicu Radulescu este membru PSD, iar in actuala conjunctura politica este greu de crezut ca acesta va ramane pe scaun, mai ales ca noul ministru este mebru PD. In aceasta conjuctura, la ora actuala nu se poate vorbi ca ANT are o strategie turistica sau care sunt prioritatii acestui an.
-Curentul- a luat pulsul organizatiilor patronale si profesionale din turism privind perspectivele si viitorul acestui sector economic in 2005.
FPTR: -Unificarea TVA la cota de 9%-
Dragos Raducan, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc considera ca prioritatea turistica numarul unu a acestui an este -unificarea Taxei pe Valoarea Adaugata la cota de 9% pentru orice activitate turistica-, dar -numai in acele structuri clasificate de autoritatea centrala-. A doua problema identificata de Dragos Raducan consta in scaderea taxelor locale si reasezarea lor intr-o noua viziune astfel incat -taxa hoteliera sa poata fi aplicata intr-o formula unitara si redusa prin aplicarea ei numai la o singura zi de cazare-. De asemenea, patronatul considera ca -licentierea si brevetarea unitatilor de cazare si alimentatie aferente sa fie facute de organizatiile patronale si profesionale si avizate de ministerul de resort-.
FIHR: -Promovarea foarte puternica a facilityatilor pentru turismul sezonier-
Presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, Viorel Paunescu, considera ca prioritatea turistica a acestui an este -promovarea foarte puternica a facilitatilor pentru turismul sezonier la mare, munte sau in statiunile balneare, mai ales ca unele baze au tot confortul-. Cea de a doua cerinta turistica consta intr-o -mare flexibilitate a detinatorilor de baze materiale in raport cu sezonul si gradul de ocupare-. De asemenea, FIHR considera ca un rol important in devoltarea acestui sector economic vizeaza continuarea investitiilor in modernizarea bazei materiale si corelarea tarifelor astfel incat preturile sa fie competitive cu cele ale vecinilor, cum ar fi Bulgaria sau chiar Turcia-.
-Turismul este un mare aducator de venituri la bugetul de stat-, a mai precizat Viorel Paunescu.
ANAT: -Relatii foarte bune intre transportatori si turism-
Lucia Murariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, este de parere ca prioritatea turismului romanesc in 2005 consta in crearea unei relatii foarte bune -intre transportatori si turism-, iar -relatia cu Taromul este foarte importanta-. -Dorim o subventionare a companiei Tarom in vederea aducerii de turisti straini in tara asa cum se intampla in Turcia sau Tunisia-. O alta prioritate turistica pentru 2005 este stabilirea unor -masuri de stimulare a fortei de munca in turism prin facilitati fiscale pentru forta de munca din acest sector- astfel incat sa se poata -asigurarea ajutorului de somaj pe toata perioada anului pentru unitatile care au caracter periodic, cum este situatia celor de pe litoral-.
Cea de a treia tinta a agentiilor de turism consta in -generalizarea cotei de TVA la 9% pentru toate serviciile din turism, incepand de la agentii pana la nivelul prestatorului-.