Cadrele didactice din cele patru federatii sindicale reprezentative au votat in majoritate covarsitoare pentru continuarea grevei generale demarate la inceputul saptamanii trecute.
Liderii federatiilor, intruniti ieri in sedinta comuna, au prezentat si procentajele primite din teritoriu, care au demonstrat clar dorinta membrilor de sindicat pentru ca protestul sa se desfasoare in continuare. Practic, mai mult de 70% din sindicalistii fiecarei federatii au decis continuarea greve.
Astfel, la Federatia Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), 75% din membri au optat pentru continuarea grevei, la Federatia Educatiei Nationale (FEN) – 70%, iar la federatia -Spiru Haret-, 81%. La federatia Sindicatelor Universitare -Alma Mater-, doar 5% din sindicalisti au propus liderilor incetarea grevei generale.
Raspunsul dat de guvern in ce priveste cresterile salariale solicitate pentru Educatie este considerat o lipsa de respect fata de dascali. -Guvernantii nu doresc sa incurajeze performanta in sistem. Tinerii nu sunt atrasi cu nimic, in timp ce profesorii valorosi prefera sa-l paraseasca-, a atras atentia liderul FEN, Catalin Croitoru. -Este un aspect grav, factorii decidenti trebuind sa-si asume raspunderea in fata tarii! Am ajuns in situatia aceasta si din cauza ca angajamentele din programul de guvernare nu se respecta-, a mai precizat Croitoru.
-Se incearca o manipulare a opiniei publice! Nu exista o sincronizare a miscarii sindicale la ora actuala. Miscarea sindicala din invatamant nu este ghidonata de interese politice, ci numai de interesele membrilor nostri de sindicat! Prin urmare, faptul ca acum mai intra si alte sectoare economice in greva, nu are nici o legatura cu actiunea noastra-, a subliniat si presedintele federatiei universitare -Alma Mater-, Razvan Bobulescu.
-Sfidarea si aroganta cu care am fost tratati ne-a determinat in acest moment, mai mult ca oricand, sa luam atitudine fata de reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii, fata de cei ai Guvernului Romaniei care trateaza scoala si cadrele didactice dupa cum s-a vazut pana in prezent-, a declarat liderul FSLI, Aurel Cornea.
-Sigur, probabil ca Justitia noastra, <apolitica> si <neaservita politic>, maine (astazi – n.r.) va hotari ca protestul nostru este ilegal!-, a atras atentia, ironic, Aurel Cornea, precizand totodata ca, si in aceste conditii, foarte multe filiale din teritoriu ale FSLI sunt dispuse sa continue protestul.
Tarati prin tribunal
Astazi, cu incepere de la ora 8.30, Tribunalul Bucuresti hotaraste daca dispune sau nu suspendarea grevei profesorilor, asa cum a cerut Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Razvan Bobulescu, presedintele federatiei -Alma Mater-, a declarat ca, in functie de decizia de astazi a instantei cu privire la greva, sindicatele vor hotari daca se vor adresa Curtii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.
Luni, la prima infatisare, liderii sindicali nu au putut fi prezenti deoarece citatiile le-au parvenit la… doua ore de la momentul inceperii judecarii cauzei. Reamintim ca vineri, 11 noiembrie, chiar in timp ce se desfasurau negocierile cu guvernul, MEdC a solicitat instantelor judecatoresti sa declare greva generala ca fiind ilegala, intrucat nu au fost respectate etapele prevazute de Legea 168 din 1999, referitoare la conflictele de munca. Mai exact, federatiile sindicale din invatamant nu au facut notificarile prevazute de aceasta lege catre minister, ele au fost facute doar catre guvern.
Protestul incepe sa se mute in strada
Pentru vineri, cei patru lideri de sindicat au anuntat ca vor organiza un miting de amploare la Bucuresti.
Deja peste 1.000 de cadre didactice din invatamantul universitar si preuniversitar constantean si membri ai BNS si Cartel Alfa au participat, ieri, timp de doua ore, la un mars de protest pe strazile municipiului, cerand schimbarea comisiei guvernamentale de negociere cu sindicatele.
In finalul actiunii, protestatarii s-au oprit in fata Prefecturii, unde au scandat lozinci antiguvernamentale, cum ar fi: -Tariceanu, daca-ai vrea/ Da-ne noua leafa ta-, -Tariceanu, nu uita/ Educatia nu-i a ta- si -Mincinosii!-.
O delegatie formata din sapte profesori a fost primita de prefectul de Constanta, Dan Culetu. Profesorii au solicitat prefectului schimbarea comisiei guvernamentale care negociaza cu cele patru confederatii sindicale din invatamant. Ei au cerut ca Ministerul Educatiei sa renunte la procesul intentat la sfarsitul saptamanii trecute celor patru confederatii sindicale in scopul declararii grevei generale ca ilegala. Aurel Cornea a precizat ieri ca, si in judetele Bihor si Vaslui, profesorii au parasit cancelariile si au iesit in strada, nemultumiti de modul in care a inteles guvernul sa gaseasca solutii pentru cererile lor.
Protestatarii au mai spus ca sunt decisi sa nu renunte la actiuni pana cand guvernul nu va relua negocierile privind maririle salariale solicitate.
Sindicatele din invatamant cer includerea sumei de circa un miliard de euro, alocata suplimentar, in bugetul pentru Educatie pe anul viitor. Liderii sindicali spun ca suplimentarea anuntata de guvern saptamana trecuta este una ipotetica.
– Partea salariala a fost tratata cu dispret, majorarea salariala nu este majorare salariala, este vorba de o indexare care, mai devreme sau mai tarziu, va afecta tot sistemul bugetar-, a precizat Gheorghe Isvoranu, liderul federatiei Spiru Haret
In acordul propus de guvern – si respins de sindicalisti – se mentiona si o majorare a salariilor cadrelor didactice de 8% in 2006, care ar fi fost aplicata in doua etape. Profesorii urma sa beneficieze, la 1 ianuarie 2006, de o majorare salariala de 5%, urmand ca la 1 septembrie 2006 sa beneficieze de o alta majorare de 3%.
Totodata, guvernul s-a angajat sa plateasca profesorilor diferentele de sume calculate gresit la salarii in intervalul octombrie 2001 – octombrie 2004, masura care – la momentul respectiv – a determinat o parte dintre cadrele didactice sa se adreseze instantei.