Home Special Ritm latin: 5 modele pe an

Ritm latin: 5 modele pe an

DISTRIBUIŢI

Intr-un context mai solicitant decat in anul 2000, Renault isi confirma pe primul semestru al acestui an doua dintre punctele sale strategice: o pozitie puternica pe piata din Franta si Europa Occidentala si continuarea expansiunii internationale, vanzarile din afara Europei inregistrand o crestere de 11,6%, desi anumite piete-cheie s-au aflat in scadere. Noile produse lansate in primul semestru (Laguna 2, Noul Clio) au reusit sa se impuna, iar noi modele vor fi introduse pe piata in lunile urmatoare (noua gama Kangoo, noul Trafic, Avantime). Toate acestea, precum si progresia pe care a cunoscut-o grupul Renault pe noile piete din afara Europei prefigureaza o crestere a vanzarilor pentru al doilea semestru.

Volumul de autovehicule comercializate pe primul semestru 2001 (1,26 milioane de unitati, mai putin cu 0,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut) reflecta efectele pe care le-au avut asupra vanzarilor mondiale ale grupului Renault atat factorii externi (scaderea pietei europene, caderea pietelor din Turcia si Argentina), cat si cei interni (tranzitia catre innoirea gamei si a componentelor). Cu toate acestea, performanta comerciala s-a mentinut la un nivel satisfacator in Europa Occidentala. In afara Europei de Vest, Renault si-a continuat expansiunea si datorita marcilor asociate (Dacia si Samsung). Un rol important in obtinerea acestor rezultate l-a avut si succesul strategiei de dezvoltare a vanzarilor de vehicule industriale, care vor cunoaste un nou avant, o data cu lansarea noului Trafic.

Renault isi confirma statutul in Europa Occidentala

Pe piata din Europa Occidentala, aflata in scadere cu 1,8%, inmatricularile Renault au fost cu 3,3% mai putine, din cauza scaderii pietei, dar si a perioadei de tranzitie, care a marcat ciclul de productie al intreprinderii, adica trecerea de la prima la a doua generatie Laguna, lansarea Noului Clio in iunie si concurenta din ce in ce mai stransa pe segmentul reprezentat de Megane.

In acest context, mai dificil decat in 2000, Renault si-a mentinut o parte din piata de 10,9% in Europa Occidentala (fata de 11,1%, in primul semestru din 2000). Scaderea de 0,2% este rezultatul unor situatii diferite, in functie de fiecare piata.

Renault detine 10,4% din piata autovehiculelor particulare in Europa (fata de 10,7%, in aceeasi perioada a anului trecut). Laguna 2, lansata in ianuarie 2001, a cunoscut o progresie de 15,3% pe primul semestru. Foarte bine primit, acest model se claseaza inca din luna mai pe locul III in segmentul sau si pe locul IV pe acelasi segment, in cumul pe primele sase luni.

Renault are doua modele in topul celor mai bine vandute 10 modele din Europa Occidentala: Megane, cu 3,9% din piata, este pe locul II in segmentul sau. In prezent, lansarea Noului Clio (linie noua si motorizare noua 1,5 l dCi) va permite obtinerea unei pozitii mai bune pe semestrul II a acestui model, aflat acum pe locul VIII in Europa. Twingo, lansat in 1993, isi mentine pozitia de leader pe segmentul sau si are 1,2% din piata tuturor marcilor, vanzarile inregistrand o progresie de 5,9%. Espace, model de referinta pe segmentul sau, ramane in topul monovolumelor si detine locul VI pe segmentul haut de gamme, cu vanzari in crestere de 2,1%.

Renault detine, pentru al patrulea an consecutiv, locul I pe piata autovehiculelor utilitare din Europa (15% din piata, fata de 14,1% anul trecut) datorita succesului inregistrat de Kangoo (+20,8%) si de Master (+8%). Renault vizeaza 16% din piata pentru anul 2003. Performanta de 16% pe care a obtinut-o in iunie 2001 indreptateste aceasta ambitie.

Grupul francez inregistreaza o progresie de 11,6% in afara Europei Occidentale

In afara Europei Occidentale, grupul Renault a continuat cu succes strategia sa de internationalizare, inregistrand vanzari in crestere de 11,6%, desi pietele din Turcia si Argentina, unde Renault este bine implantat, au marcat scaderi drastice. Cresterea vanzarilor Dacia cu 15% (25.427 unitati) si Samsung (29.250 unitati) a avut un rol important in obtinerea acestor rezultate, ca si patrunderea marcii Renault in Europa Centrala si expansiunea in Brazilia.

In Europa Centrala, in contextul unei economii dificile, Renault realizeaza un record de 9,7% din piata (fata de 7,1%, in aceeasi perioada a anului trecut), vanzarile fiind in progresie de 19,1%, desi piata se afla in scadere cu 12,4% (marcata de recesiunea economica din Polonia). In Romania, vanzarile Renault au crescut cu 125,7%, ceea ce ii confera pozitia solida de prima marca de import (3.196 unitati vandute) si o plaseaza in lupta directa pentru ocuparea locului II in clasamentul tuturor marcilor, dupa Dacia.

Modelul Thalia, versiune tricorp, derivata din Clio, care se comercializeaza in Europa Centrala, a inregistrat un adevarat succes. Renault isi sporeste partea de piata in Polonia, Ungaria, Croatia si Slovacia, unde devine prima marca de import (si a doua marca pe primul semestru al acestui an). Renault lupta pentru pozitia de leader si in Slovenia.

In total, grupul Renault a comercializat in afara Europei Occidentale 250.804 de unitati (fata de 224.815 in primul semestru al anului trecut), reprezentand 20% din vanzarile din intreaga lume (fata de 18% in 2000).

Pentru semestrul al II-lea, Renault prevede cresterea vanzarilor

Pentru semestrul al II-lea, Renault prevede cresterea vanzarilor, mai ales in Europa. Acestea vor fi sustinute de lansarea progresiva pe noi piete a modelului Laguna 2, care inregistreaza deja un succes considerabil, de comercializare a Noului Clio incepand din iunie si a modelelor Avantime si noul Trafic – o noua referinta pe segmentul furgoane compacte – din aceasta toamna. La sfarsitul anului 2001, Renault va dispune de o capacitate de productie de 1,4 milioane de motoare diesel (fata de 850.000 in 2000). Oferta de motoare turbo diesel common rail (sustinuta de noul motor de 1,5 l dCi) se extinde pentru toata gama Renault.

Aceasta oferta, care se va extinde pe parcursul viitorilor patru ani, va fi asociata de o crestere a dezvoltarii internationale si de patrunderea pe piete noi, precum Mexic sau zona Asia – Pacific.


Chinezii au automobil national

Asa cum se anticipa inca din aprilie, productia primului automobil in totalitate chinez este gata sa inceapa la Shenyang, capitala provinciei Liaoning, in nord-estul Chinei.

Zhonghua, caci asa se numeste noua masina, este un autovehicul cu patru usi, lung de 4.88 metri, cu un design conventional, capabil sa transporte in conditii optime patru sau chiar cinci persoane. La constructia acestui automobil au colaborat specialisti chinezi, ajutati de designeri de la ItalDesign, sub conducerea legendarului Georgetto Giugiaro. Consumul mediu al lui Zhonghua este de 6.5 litri la o suta de kilometri, iar viteza maxima poate atinge 190 km/h. Pretul estimativ se incadreaza intre 18.115 si 30.193 de dolari SUA.

Pentru a se ajunge la un produs cat mai competitiv, compania producatoare – Brilliance China Automotive Holdings – a semnat un contract cu puternica firma europeana BMW, prin care aceasta din urma se obliga sa ofere consultanta. Contractul reprezinta primul pas decisiv al bavarezilor pe piata asiatica. Pentru partea electronica a vehiculului, chinezii au cerut ajutorul celor de la ItalDesign.

Inainte de a lucra efectiv la aceasta masina, italienii au fost solicitati tot de Brilliance Holdings pentru a desena liniile unui MPV (Multi Purpose Vehicle) de clasa mare, insa acest proiect nu a fost finalizat inca. Deocamdata, Brilliance domina piata auto din China cu un minibus, construit sub licenta Toyota.

Harley Davidson a lansat o noua linie: VRSCA V-Rod

Legendara companie americana Harley Davidson a prezentat publicului prima linie a acestui deceniu. Purtand numele de VRSCA V-Rod, noua motocicleta este un speedster care, prin performantele sale, se doreste a fi mai puternica si mai atractiva decat competitorul direct – Honda VTX 1800.

Acest model este realizat aproape in intregime din aluminiu, propulsia sa fiind data de un motor racit cu lichid, de 115 cai putere, care poate atinge o viteza de 225 Km/h. Pretul de vanzare de aproximativ 17.000 de dolari este mai scazut decat cel al majoritatii produselor Harley de pana acum, dar cu aproape 3.000 de dolari mai mare decat cel al Hondei VTX 1800, care a fost lansata la inceputul acestui an.

Designul lui V-Rod este inspirat din linia dragsterelor si reprezinta o rupere de linie clasica Harley, purtata mai departe de modelele Dyna, Touring, Sportster si Softail. Batrana companie americana, in varsta de 98 de ani, spera ca noul model va atrage noi cumparatori pe toate continentele, dar in special in Europa, unde Harley Davidson are vanzari extrem de modeste. Ziaristii prezenti la lansare considera ca V-Rod ataca un segment in care BMW si Ducatti nu au reusit sa se impuna definitiv. Considerand ca europenii admira mai mult viteza decat stilul si istoria, americanii au hotarat sa le ofere exact ceea ce isi doresc.

Noua linie este asteptata in showroomuri, in lunile urmatoare ale acestui an, si ar trebui sa aduca o crestere majora a castigurilor companiei, pentru a justifica in masura cat mai mare costurile imense de productie si cercetare. Cu cateva zile in urma, Harley Davidson a raportat profituri cu mult peste prognozele facute pe Wall Street, veniturile crescand cu 27%, la aproximativ 115,6 milioane de dolari.

Se intampla si la case mari

Mercedes are probleme cu airbagurile

Giganul producator de autovehicule DaimlerChrysler a anuntat rechemarea in fabricile de provenienta a peste 150.000 de vehicule Mercedes Benz.

Un purtator de cuvant al companiei a declarat ca modelele Mercedes din clasele C, E, S si SL fabricate in perioada iunie 1995 – aprilie 1996 vor trebui readuse in fabrica pentru a le fi schimbat sistemul de protectie la impact. Decizia a fost luata in urma unor -incidente-, care au atras atentia companiei asupra modulelor care contin airbagurile, acestea trebuind schimbate sau modificate pentru a functiona la parametri normali. La nivel global, aceasta actiune va scoate din vistieria concernului aproximativ 10 milioane de euro, numarul autovehiculelor care sunt retrase pentru a le fi remediate anumite subansambluri crescand ingrijorator in 2001. Acest lucru vorbeste insa si despre -caracterul- firmelor mari, care nu se sfiesc sa-si recunoasca greselile si sa le remedieze in timp util; mai nefericiti se pot considera posesorii de autovehicule ieftine, fabricate, in general, in tari cu mari probleme economice, unde majoritatea firmelor producatoare nu recunosc problemele masinilor pe care le arunca pe piata, punand astfel in pericol integritatea corporala si chiar viata soferilor, a pasagerilor sau a pietonilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.