In anul 2004, cea mai mare crestere a pietei bancare din Europa centrala si de est, inclusiv Rusia, a fost inregistrata in Romania, cu 53,5%. Concluzia se regaseste in studiul anual asupra sectorului bancar din aceasta zona a Europei, fiind publicat de Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG si de Raiffeisen Centrobank AG. In general, rata de crestere a acestei piete a fost mai mare in Europa centrala si de est decat in restul Europei.
Potrivit aceluiasi studiu, piata bancara din Europa centrala si de est, inclusiv Rusia, continua sa creasca rapid, in anul 2004 activele bancare in aceasta zona crescand de la 572 miliarde de euro la 658 miliarde de euro, rata de crestere fiind de 15%. Pentru Romania, in perspectiva integrarii in UE, vestea buna e ca, pentru intreaga zona de referinta, piata bancara romaneasca a avut cel mai accentuat ritm de crestere in anul 2004, cu 53,5%, fiind urmata de Ucraina, 30,2%, si de Rusia, 28,5%.
Evolutia ascendenta a pietei bancare in aceasta zona a Europei nu este deloc intamplatoare, cu atat mai mult cu cat, pentru anul 2005, cresterea economica previzionata este de 4,8%, fata de doar 1,5% pentru zona euro. Dar ritmul de crestere a pietei bancare e cu totul neasteptat, in ultimii doi ani acesta fiind de trei ori mai mare decat cel al cresterii economice.
Creditele pentru persoane fizice au cel mai mare potential
Principalul catalizator al cresterii il reprezinta, in continuare, segmentul de corporate (catre companii). Astfel, in anul 2004, in Europa centrala, cresterea imprumuturilor catre companii a fost de 15%, fata de doar 5,4% in zona euro. Ritmuri mai ridicate au fost inregistrate doar in zona fostelor state din URSS, cu 28%, si in Europa de sud-est, cu 32%.
Dar creditele pentru persoane fizice detin un potential de crestere mai mare decat imprumuturile pentru companii. Acest potentialul ridicat de crestere este cu atat mai evident, cu cat, in zona euro, creditele destinate persoanelor fizice ating un nivel mediu de 50% din PIB, deja saturat, in timp ce in Europa centrala nivelul acestor credite este de doar 12,4%, in Europa de sud-est – 11,9% si in Comunitatea Statelor Independente – de numai 3,5%, rezultand marje de crestere semnificative, pe care bancherii din bancilor straine, prezente in zona, sunt pregatiti sa le exploateze la maximum. Practic, bancile internationale controleaza 45% din totalul activelor bancare din Europa centrala.