Zeci de romi din localitatea Fântânele România au îngrozit un orășel din Germania, forțându-i pe locuitori să se înarmeze sau să își părăsească propriile case.
În ultimele 12 luni, 400 români și bulgari s-au mutat în blocul de 46 de apartamente în Rheinhausen, o suburbie respectabilă a orașului german Duisburg. Oficialii locali susțin că au migrat aici în masă în anticiparea beneficiilor sociale la care vor avea dreptul anul următor, potrivit DailyMail.
Mulți dintre locuitorii noi ai orașului german sunt de etnie romă și au călătorit împreună aici din satul Fântânele, România, în căutarea unei vieți mai bune.
Fără să poată să lucreze sau să vorbească limba germană, românii și bulgarii se adună în fața blocurilor fiecare zi. Cartierul este acum notoriu pentru criminalitate și comportament anti-social.
Blocul – cunoscut prin adresa sa, 3-5 In Den Peschen – nu a fost niciodată una dintre locuințele luxoase din Duisburg, dar ani de zile a fost ținut în stare bună de către rezidenții săi germani. Treptat, ei s-au mutat aproape cu totul din cauza noilor veniți. Au mai rămas acum în el doar trei familii germane.
"Defechează și urinează pe coridoare și în casa scărilor – adulții și copiii", spune o rezidentă germană despre bulgari și români. "Bărbații joacă jocuri de cărți în afara apartamentelor și, dacă au nevoie de toaletă, trag doar pantalonii în jos și își fac treaba direct acolo. Ei au toalete funcționale așa că nu pot să-i înțeleg. Casa scărilor a devenit atât de murdară încât le-am interzis copiilor mei să mă mai viziteze. Sunt șobolani peste tot și zgomotul este infernal pe timp de noapte. Ei au furat tot de pe coridoare. Picturile și plantele pe care le-am cumpărat pentru a face să arate mai frumos, chiar și mopul atunci când l-am lăsat afară timp de 15 minute", a mai povestit femeia.
Femeia și-a cumpărat chiar și un aparat cu electroșocuri, pentru că, spune ea, îi este foarte frică de noii vecini.
Neavând mijloace de a câștiga bani, românii si bulgarii aleg infracțiunile, spun polițiștii din Germania. Furturile și prostituția au devenit o problemă gravă la nivel local.
În Duisburg trăiesc 6.700 de români și bulgari, populația orasului fiind de 488.000 de persoane. Majoritatea acestora nu au studii sau aptitudini și se vor lupta pentru a găsi un loc de muncă, la o rată a somajului de 16%.
Lunar, aproximativ 200 de români și bulgari sosesc în Duisburg. Autoritățile estimează că în 2014 vor cheltui peste 17 milioane de euro pentru a-i găzdui și hrăni pe străini, în contextul în care se vor acorda ajutoare sociale.
Reprezentanții autorităților locale spun că aceleasi probleme vor exista și in Marea Britanie, ca urmare a aplicării legislației privind libertatea de mișcare.
Deși românii și bulgarii nu sunt eligibili pentru a primi valoarea maximă a beneficiilor sociale, o fisură în legislația europeană permite ca aceștia să ceară 179 euro pe lună dacă sunt înregistrați ca persoane fizice autorizate.
Cei care se înregistrează ca PFA au acces la servicii de asigurare, cazare, beneficii pentru copii și alte sume de la consiliile locale. O persoană cu trei copii poate obține astfel peste 750 de euro lunar.
Cel puțin 500 de români s-au înregistrat ca persoane fizice autorizate în Germania. Roberto, un băiat de 46 de ani cu nouă copii, cere ajutor social de 1.600 euro pe lună și spune că în România castigă lunar numai 200 de euro.
Vasile, un alt barbat din România, spune că în Germania este mult mai bine, obținând 200 de euro pe lună pentru copii, in timp ce in țară primea numai 10 euro. Spune că daca nu va obține o slujbă in Germania, va merge în Marea Britanie.
Rudi Vania