Home Special Sangele american, protejat de vaca nebuna

Sangele american, protejat de vaca nebuna

DISTRIBUIŢI

Crucea Rosie americana este pe punctul de a introduce reguli mai severe privitoare la cine poate dona sange, cu scopul de a tine rezerva de sange necontaminata cu forma umana a boli vacii nebune. Criticii sutin ca responsabilii Crucii Rosii sunt prea exigenti, fara a fi nevoie, si ca noile masuri pun in pericol rezervele de sange, care au fost deja testate. Conform noilor reguli, care vor intra in vigoare din septembrie, oamenii care au trait in Regatul Unit pe o perioada totala de peste trei luni, incepand din anii 1980, nu pot dona sange. Potentialii donatori care au trait in alte tari din Europa, pentru o perioada ce depaseste sase luni, din 1980, sunt si ei exclusi. In fine, toti cei care au efectuat transfuzii in Regatul Unit nu vor putea dona sange.

Presedintele Crucii Rosii Americane, doctorul Bernadine Healy, spune ca preocuparea vine din faptul ca nu exista teste care sa arate daca o persoana are forma umana a bolii vacii nebune, iar perioada de incubatie a bolii este foarte lunga, de pana la 15 ani, ceea ce face si mai dificila diagnosticarea ei. -Credem ca acesta este cel mai prudent lucru pe care-l putem face in fata imensei nesigurante pe care ne-o creeaza lipsa cunostintelor stiintifice despre aceasta maladie-, a explicat doctorul Healy. Ea a mentionat ca aproximativ 8-9% dintre donatori vor fi exclusi, prin prisma noilor reglementari. Crucea Rosie colecteaza aproape jumatate din rezerva nationala americana de sange. Unul dintre cei mai mari specialisti in boala vacii nebune a catalogat noile reglementari ca fiind -excesive-, datorita timpului foarte scurt de conservare a sangelui. Doctorul Paul Brown, cercetator in cadrul Institutului National al Sanatatii, spune ca nu a fost niciodata demonstrat ca forma umana a bolii vacii nebune, denumita maladia Creutzfeld-Jakob, se transmite prin intermediul sangelui. -Daca nu va trebui sa facem nici un targ sau sa platim mai mult, atunci nu e nici o problema, dar sunt convins ca excluderea acelor categorii de donatori va reduce rezervele regionale de sange-, spune doctorul Brown. El este, de asemenea, si fostul presedinte al Comisiei de Informare a Administratiei pentru Alimente si Medicamente (FDA), pe probleme legate de boala vacii nebune. Brown a adaugat ca nu au aparut noi cazuri de imbolnavire la oameni de anul trecut, si ca toate cazurile de deces inregistrate au fost in Regatul Unit. -Cred ca este foarte clar ca in nici o tara europeana nu se va mai intampla ceea ce s-a intamplat in Marea Britanie-, a mai spus doctorul Paul Brown. In opinia acestuia, noile reglementari ale Crucii Rosii se datoreaza acuzatiilor aduse de FDA privitoare la folosirea unor procedee nesigure, ceea ce ar fi condus la posibilitatea contaminarii cu bacterii sau virusi a flacoanelor cu sange.

La randul sau, doctorul Healy, presedintele Crucii Rosii Americane, a ripostat, afirmand ca este -absurd- si a adaugat ca noile reguli vor fi modificate imediat ce va aparea un test care sa evidentieze aceasta boala. Ea a mai adaugat ca exista un plan, in cinci puncte, al Crucii Rosii de crestere a rezervelor de sange, printre care congelarea sangelui si declasarea unor campanii de publicitate pentru atragerea de noi donatori. Anul trecut, aproape patru milioane de oameni de pe intreg teritoriul Statelor Unite au donat sange. Noile reguli ale Crucii Rosii vor fi mult mai stricte decat cele impuse de FDA agentiilor care colecteaza sange. In conformitate cu actualul ghid al FDA, persoanele care au petrecut mai mult de sase luni in Regatul Unit, in perioada 1980-1996, nu pot dona sange. La inceputul acestui an, una dintre comisiile de informare a FDA a recomandat ca oricine a petrecut mai mult de 10 ani in Portugalia, Franta si/sau Irlanda, din 1980 pana in prezent, sa nu poata dona sange. FDA nu a luat, inca, o decizie privind aceasta recomandare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.