Primele sanctiuni in scandalul cazarilor
Sezonul estival din acest an pe litoral a fost bulversat intr-o oarecare masura de imposibilitatea hotelierilor de a asigura un loc de cazare turistilor sositi prin intermediul biletelor cu rezervare anticipata. Multe grupuri care, o data ajunse in statiunile de la tarmul marii, s-au trezit la receptiile hotelurilor ca nu aveau unde sa se cazeze deoarece locurile erau deja ocupate. Turistii cereau sa fie cazati pentru ca aveau bilete platite din timp, in schimb receptionerii incercau sa gaseasca o solutie si sustineau ca vina apartine agentiilor. Ministerul Turismului tuna si fulgera impotriva celor vinovati, hotelierii dadeau din colt-n colt, agentiile incercau sa-si justifica nevinovatia, iar turistul pacalit privea cum vacanta sau concediul sau se transformase intr-un circ mediatizat excesiv.
Sanctiuni, avertismente si vacante ratate
Eugen Voineagu, inspectorul-sef al Oficiului pentru Protectia Consumatorului Constanta, sustine ca peste 500 de turisti veniti din toate colturile tarii au avut probleme la cazare in acest sezon. -Cele mai multe probleme au fost cu turistii sositi cu bilete cumparate prin intermediul Ministerului Muncii si al Agentiei -Sind- Romania. Toate reclamatiile de acest gen primite la noi au fost solutionate. Cei mai multi turisti au avut probleme la cazare in statiunile Eforie Nord si Mamaia, iar la Neptun ceva mai putine-, afirma Eugen Voineagu.
Ca urmare a nerespectarii contractelor incheiate intre agentiile de turism si unele societati comerciale de pe litoral, Ministerul Turismului a dispus efectuarea unei anchete, in urma careia au fost retrase licentele de functionare a sapte agentii – -Talaz Turism-, Constanta, -Pizmas- Lugoj, -Mara Tour-, Targu Jiu, -Euroturism- Borlad, -Romsejour- Constanta, -ATT-, Slatina, si -Exim Tour-, Cluj. De asemenea, alte noua agentii – -Guardo Tours-, Targu Jiu, -Bibi Touring-, Ploiesti, -Intertour-, Bacau, -VIP Tours-, Giurgiu, -Adonis*, Targu Mures, -Offero-, Ploiesti, -FMS- Bucovina si Global Business-, Bucuresti, au fost avertizate de catre Ministerul Turismului, urmand ca la prima abatere sa ramana fara licenta. In urma verificarilor ministerului, 299 de turisti au avut probleme de cazarea in Neptun-Olimp (170), SC Olimp-Jupiter (2), Complex Catunu Jupiter (50), Eforie Nord (21) si Complex Caraiman Mamaia (56).
Conducerea SC Eforie SA a confirmat ca -Sind Romania-, in varf de sezon, majorarea numarului de locuri cu 150 de turisti, fara sa tina seama de capacitatea reala a statiunii, precum si de faptul ca eventualele locuri disponibile puteau fi valorificate la un pret mai bun. De asemenea, Ministerul Turismului a constatat ca, in general, dispeceratele din statiuni, dar in special cel din Eforie Nord, nu au tinut, conform unor cerinte minime de profesionalism, legatura cu agentiile de turism pentru a preveni, in timp util, depasirea capacitatii de cazare. Si OPC Constanta a amendat cu cinci milioane de lei Agentia -Talaz Turism- pentru neregulile constatate la cazarea turistilor.
Ministerul Muncii a distribuit defectuos biletele
Referitor la decizia ministerului, Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, a precizat ca urmeaza sa discute cu fiecare agentie in parte, iar la inceputul saptamanii viitoare se va lua o decizie. Dragos Raducan, directorul executiv al Federatiei Patronale din Turism, afirma ca singura greseala a hotelierilor este ca nu si-au selectat cum trebuie partenerii.
Alin Burcea, secretar de stat la Ministerul Turismului, precizeaza ca actualul sistem al Ministerului Muncii de distribuire a biletelor nu este eficient si, pentru evitarea situatiilor neplacute, propune ca in fiecare judet sa existe doua-trei agentii de turism mai mici care sa se ocupe de vanzarea acestor locuri.
Ministerul Turismului a solicitat conducerii SIF Transilvania eliberarea din functie a conducerii SC -Eforie Nord- SA pentru incapacitate manageriala.