Home Special Sfântul Vasile, prima sărbătoare a noului an

Sfântul Vasile, prima sărbătoare a noului an

DISTRIBUIŢI

1 ianuarie, prima zi din an, este de asemenea sărbătoarea Sfσntului Vasile în calendarul ortodox. În legatură cu această zi există numeroase obiceiuri perpetuate de-a lungul generațiilor.
Astfel, un obicei foarte popular în special printre copii este ôsorcovitulö. În cursul dimineții, grupuri de copii merg ôcu Sorcovaö. În prezent, aceasta este confecționată de obicei din flori de hσrtie, dar la origine sorcova era formată din nuiele înverzite. Copii rostesc urări augurale, în timp ce lovesc ușor cu sorcova umarul celui ôsorcovitö. Semnificația acestui obicei este transmiterea de urari de vigoare și belșug.
Un alt obicei răspσndit este atingerea unui miel în ziua de Sfσntul Vasile, acest gest aducσnd noroc și bogație.
De asemenea, în ziua de Sfσntul Vasile, în general la sate, se practică numeroase obiceiuri de descifrare a viitorului, obiceiuri cu vadită origine păgσnă.
Episcopul din Cezareea
Sf. Vasile episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe, și totodată unul dintre cei mai mari teologi creștini. El s-a născut în Pont, în jurul anului 329 și a murit în Cezarea în ziua de 1 Ianuarie 379. El provine dintr-o familie creștină binecunoscută: tatăl său Sf. Vasile cel Bătrσn a fost un renumit învățător în Pont, iar sora sa Macrina și fratele său Grigore din Nyssa au devenit deasemenea sfinți. Sf. Vasile a studiat în Cezarea iar mai apoi la Constantinopol și Atena, remarcσndu-se încă de tσnăr prin profunde cunoștințe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină și retorică. La Atena a legat o strσnsă prietenie cu Grigore Nazianzus care a fost întotdeauna impresionat de inteligența și spiritul său profund. Sf. Vasile a devenit apoi un strălucit profesor în NeoCezarea. Sub influența sorei sale Macrina, Vasile se apropie mai mult de biserică, iar episcopul Cezareii, Dianius, care îl aprecia deosebit de mult îl incurajează să accepte o slujbă bisericească. În căutarea căilor spre perfecțiune, Vasile vizitează multe mănăstiri din Egipt, Siria, Palestina și Mesopotamia. La întoarcerea în Pont el inființează o mănăstire pe malul Iris-ului. Scrierile sale din acea perioada pun bazele vieții monahale sistematice și de aceea Sf. Vasile este considerat părintele monahismului oriental. După moartea lui Dianius, Eusebius devine episcop, care la rσndul său încearca să-l convingă pe Vasile să devina preot, și în cele din urmă îi oferă o înaltă slujbă în cadrul episcopiei, care îi dă ocazia să-și arate în plenitudine deosebitele sale calități spirituale și intelectuale. În acest timp Vasile exercită o mare influență atσt în rσndul conducătorilor statului cσt și a populației și clerului. El începe o aprigă polemică împotriva arianismului și a altor mișcări eretice. La 14 Iunie 370, Sf. Vasile este ales episcop al Cezareii, cel mai important susținător al sau fiind Grigore Nazianzus. În această înaltă funcție el era totodată Mitropolit al Capadociei și Exarh al Pontului, autoritatea sa întinzσndu-se între Balcani, Mediterana, Marea Egee si pana la Eufrat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.