Dupa ce, vineri, nu au avut cvorumul necesar tinerii Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, baronii SIF Muntenia s-au reintalnit sambata dimineata la Sala Madgearu din cadrul Complexului Romexpo, asteptand cu sufletul la gura sa fie descarcati de gestiune pentru anul financiar 2001. Avand tipicul unei emisiuni -Din dragoste- (chipurile pentru investitori), cu Teodor Mihaescu in rolul lui Mircea Radu si cu angajati ai SIF Muntenia si Muntenia Invest pe post de aplaudaci, sedinta de sambata a dovedit (a cata oara?) dispretul baronilor SIF Muntenia fata de lege si de investitori. Intuind ca se pregateste un spectacol cu happy-end dedicat administratorilor SIF Muntenia, -Curentul- nu a lipsit sambata de la Romexpo. Folosind o metoda legala, unul dintre reporterii ziarului nostru a reusit sa participe la AGA. Insa nu in calitate de jurnalist, ci de reprezentant cu puteri depline al unei persoane juridice care detine un pachet important de actiuni la SIF Muntenia.
Adunare Generala cu iz de sezatoare literara
Conform convocatorului, AGA era fixata pentru ora 8.30 punct fix. Insa, inca de la 8.00, pentru a se asigura ca scenariul sedintei nu va suferi modificari, primii care au sosit la Sala Madgearu au fost stabii SIF Muntenia. Gatiti la patru ace si afisand un aer de oameni preocupati, imediat de cum au debarcat din autoturismele de lux pe care le au la dispozitie, baronii SIF Muntenia au inceput sa dea indicatii angajatilor care urmau sa se ocupe de partea tehnica a desfasurarii sedintei. Inainte cu vreun sfert de ora de inceperea sedintei, au inceput sa roiasca si investitorii. Extrem de familiarizati unii cu altii, acestia s-au inregistrat rapid pentru a-si primi buletinele de vot, si-au ocupat locurile rezervate din timp, dupa care s-au repezit sa se grupeze pe bisericute la -o cafeluta din partea casei- sau la -o tigarica, afara-. -Tu i-ai aranjat pe ai tai asa cum a zis sefu*? Pe ai mei i-am pus pe toti in dreapta salii-, se confesa unul dintre investitori altuia, exact cand jurnalistul de la -Curentul- tocmai se pregatea sa intre in sala. Desi a dorit sa treaca neobservat, jurnalistul de la -Curentul- a fost repede luat la ochi de cum a pasit in sala. Primul care l-a observat a fost chiar Teodor Mihaescu, administratorul SIF Muntenia, care, facand oficiile de gazda, ii intampina cu zambetul pe buze pe cei care urmau sa participe la sedinta. Surprins neplacut, Mihaescu a ramas stana de piatra atunci cand reporterul, blindat cu cateva dosare, a prezentat imputernicirea care ii dadea autoritatea de a participa cu drepturi depline la sedinta.
Baronii SIF, mandri de performantele lor
Inceputa cu 45 de minute intarziere fata de ora programata, AGA a fost deschisa de presedintele SIF Muntenia, dna Elena Ioanitescu. Extrem de sigura pe sine, aceasta a anuntat rapid de la prezidiul special amenajat pentru baronii SIF ca sunt intrunite conditiile legale de desfasurare a sedintei. -Sunt prezenti investitori reprezentand 12,58% dintre detinatorii de actiuni SIF. Adunarea este legal constituita-, a clamat zambitoare Elena Ioanitescu, dupa care a cerut propuneri pentru alegerea Secretariatului Tehnic, a comisiei care urma sa numere voturile si a persoanelor care urmau sa intocmeasca procesul-verbal. Supunandu-se rapid, cativa investitori s-au grabit sa se autopropuna in comisiile respective, dupa care cei din sala au fost rugati sa voteze componenta comisiilor respective. Dovedind ca votul este simbolic, componenta comisiilor a fost aprobata fara nici o numaratoare. -Cine doreste sa ia cuvantul sa se inscrie la Secretariatul Tehnic. Luarile de cuvant sa fie scurte si la obiect-, a tinut sa precizeze sefa SIF, dupa care, asemenea unei crainice TV, a inceput sa dea citire raportului continand realizarile pentru anul 2001. -An de succes… dividende mari… restructurare portofoliu… guvernare corporatista… strategie investitionala… randament ridicat…-, au fost cuvintele pronuntate de sefa SIF Muntenia de cateva sute de ori pe parcursul celor peste 30 de minute cat a dat citire raportului. Dovedind ca sunt dezinteresati de rezultatele obtinute de SIF, investitorii au inceput sa citeasca presa, ba sa susoteasca intre ei, ba sa completeze rebusuri, iar unii chiar au motait atunci cand a fost citit raportul cenzorilor.
-Capul sus! Mergi mai departe-
Toata lumea si-a indreptat atentia spre prezidiu atunci cand Teodor Mihaescu a fost invitat sa prezinte rezultatele obtinute in 2001 si previziunile pentru acest an. -N-ai nici o grija! Capul sus! Mergi mai departe-, a inceput sa racneasca din primul rand unul dintre investitori, care nu s-a sfiit sa se repeada spre Mihaescu ca sa-l pupe. -Iar e nebunu* ala de Beno Lobel! O sa ne intrerupa asta ca anu* trecut-, a comentat din spatele salii o doamna cu ochelari. La fel ca si Elena Ioanitescu, dar poate un pic emotionat, Mihaescu a prezentat doar succese. Astfel, despre afaceri precum BRS, BID, CI-CO sau comentarea unor rezultate precum -scaderea lichiditatilor-, -cresterea gradului de risc-, -cresterea alarmanta a numarului de actiuni necotate detinute in portofoliu-, -nerespectarea legislatiei in domeniul valorilor mobiliare-, nici un comentariu. Doar aplauze si laude primite de la Beno Lobel – un mosulet de 82 de ani, autodeclarat speculant si aspirant la un loc in CA al SIF. Conform STAS, dupa prezentarea rapoartelor de activitate, au urmat luarile de cuvant. Pentru a observa reactia baronilor SIF, printre cei 21 de investitori care s-au inscris pentru a lua cuvantul s-a numarat si ziaristul de la -Curentul-.
Investitorii care au avut intrebari, huiduiti la scena deschisa
Asa cum era de asteptat, debandada a inceput cand mai multi dintre cei care au luat cuvantul au cerut explicatii baronilor SIF Muntenia vizavi de plasamentele facute de Mihaescu la BID si BRS, ambele insumand peste 1,7 milioane de dolari (aproape o treime din banii investiti anul trecut). Atunci, cateva zeci de investitori – despre care si reporterul -Curentul- avea sa afle ca erau angajati ai SIF Muntenia si Muntenia Invest care detin actiuni – au inceput sa se ridice din mai multe colturi ale salii, sa aplaude in bascalie si sa strige isteric -Stai jos!-, -Terminati cu prostiile!-, -Cine esti sa intrebi?-. Tensiunea a atins cote maxime atunci cand jurnalistul degizat in actionar SIF a cerut cu insistenta sa se respecte lista si sa i se dea cuvantul deoarece reprezinta legal un investitor. In momentul in care reporterul urcat la tribuna a avut cateva intrebari si i-a cerut lui Teodor Mihaescu sa se autosuspende pana la clarificarea afacerilor SIF-BID si SIF-BRS, s-a -rupt firul-: adeptii baronilor SIF au inceput sa se agite, sa tipe, cei din prezidiu au inceput sa mormaie la microfoane -Nu-i nimic adevarat-, -Ce stii, dom*le?-. Vazand ca personajul de la microfon nu renunta, membrii prezidiului i-au convins pe cei din sala sa se ridice, anuntand: -Pauza de masa, urmand ca dupa aceea sa voteze descarcarea de gestiune a administratorilor si alegerea unui nou membru in conducerea SIF Muntenia-. -Vezi ca si asa ai probleme, vrei altele?, i-a suierat la ureche jurnalistului de la -Curentul- unul dintre adeptii lui Mihaescu. In atari conditii, dupa un sandwich gustos si un suc, s-a trecut la vot. Vot care le-a dat inca o data satisfactie baronilor SIF.
Povesti pentru adormit investitorii
Conform raportului de activitate prezentat investitorilor de catre presedintele SIF Muntenia, dna Elena Ioanitescu, institutia pe care o pastoreste ar fi -una dintre institutiile financiare cele mai importante din tara-, ba chiar -cea mai buna, din punct de vedere al rezultatelor financiare, dintre cele cinci SIF-uri-.
La capitolul -Politica de Investitii – 2001-, acestia au sustinut cu tarie ca -investitiile au fost efectuate pentru a permite cresterea durabila a performantelor si eficientei activitatii economice a societatilor comerciale in care s-a investit-, -(…) nu au avut niciodata caracterul unui ?çtun financiar?ê, pur speculativ, ci, din contra, au urmarit cresterea pe termen lung a valorii investite-. Specificandu-se ca -investitiile au fost efectuate impreuna cu investitori autohtoni sau straini care, in urma verificarilor, s-au dovedit a fi parteneri foarte seriosi in domeniile de activitate respective, fiind evitati ca parteneri investitorii care aveau serioase probleme financiare sau de imagine-, insistandu-se pe faptul ca -investitiile au avut la baza studii de fezabilitate, planuri de afaceri si programe stricte privind modul de folosire a surselor de finantare, efectele investitiilor au fost urmarite din punct de vedere al eficientei acestora asupra performantelor economico-financiare ale societatilor comerciale respective-.
Afacerea BID, prezentata ca un potential succes esuat din cauza unor persoane interesate
Cat priveste -investitiile- SIF Muntenia la BID, raportul arata ca, fiind o-banca avand un capital integral romanesc si cu o structura actionariala puternica-, dupa preluare se intentiona ca aceasta -sa fie transformata intr-o banca stabila care sa ofere cele mai bune servicii pe piata financiara din Romania-. Omitand sa specifice faptul ca, inca din momentul semnarii contractului cu SOV, se cunostea faptul ca BNR nu ar fi permis achizitionarea unui pachet mai mare de 10% din actiunile unui emitent deoarece acest lucru incalca legislatia si chiar statutul societatii pe care o conduce, Elena Ioanitescu a clamat sus si tare ca incercarea de preluare a BID s-a lovit de refuzul BNR de a accepta societatile de investitii financiare ca actionari cu o cota importanta in banci. -Au fost demarate demersurile pentru restituirea de catre dl Sorin Ovidiu Vintu a avansului de un milion de dolari incasat la semnarea contractului-, a spus Ioanitescu, uitand sa mentioneze ca investitia (a se citi creditare mascata) efectuata de Mihaescu a fost extrem de riscanta, mai ales ca SIF nu a primit nici o garantie la momentul semnarii din partea parintelui FNI ca isi va mai primi vreodata banii. Pentru a-l scoate pe Mihaescu din culpa, presedintele SIF a spus ca -incercarea de preluare a BID, care a fost prezentata ca o problema deosebita a portofoliului SIF Muntenia SA, nu a condus la castiguri sau pierderi pentru societate-, dar cu toate acestea -a fost exploatata mediatic de persoane interesate in crearea unei imagini negative privind administrarea portofoliului SIF Muntenia-.
Cenzori au fost mai mult decat rezervati
Raportul de audit financiar elaborat de cenzorii SIF Muntenia mentioneaza o serie de -invarteli- contabile nu tocmai oable. -Tinand seama atat de volumul mare al operatiunilor contabile inregistrate, cat si de aria larga a documentelor aferente, Comisia de cenzori nu a putut determina cu exactitate toate influentele asupra rezultatelor financiare-, specifica raportul. Printre multele constatari se afla -cheltuielile privind operatiunile de capital – subevaluate prin neincluderea operatiunilor de cedare active prin vanzarea actiunilor- si -cheltuielile financiare privind provizioane pentru deprecieri – subevaluate ca urmare a neconstituirii de provizioane la nivelul deprecierii creantelor, a titlurilor de participatie etc-. Documentul consemneaza ca la -creante imobilizate cu un sold la finele anului 2001- se regasesc doua depozite la BRS in suma de 12,028 miliarde lei (380.000 de dolari) si 9,47 miliarde de lei (300.000 de dolari), aceste sume neintrand in conturile SIF Muntenia de la Piraeus Bank.
Cat priveste suma de 29.785.000.000 lei (echivalent a 1.000.000 de dolari), reprezentand avans cumparare actiuni BID de la SOV, nu s-a calculat si inregistrat nici un provizion, desi termenul de 30 de zile pentru restituirea sumei respective a expirat. Documentul aminteste ca SIF Muntenia are de incasat de la -clienti interni- peste 12,9 miliarde de lei, pentru -chirii neincasate-. Interesant este ca restantierii sunt entitati din SIF Muntenia: SAI Muntenia Invest (3,37 miliarde de lei), Muntenia Global Finance (1,98 miliarde de lei), Muntenia Audit (2,02 miliarde de lei), Grupul Financiar Muntenia (1,14 miliarde de lei), Muntenia Administrator (518,76 milioane de lei) si Muntenia Consult (506,37 milioane de lei).