Home Special Șmecherii de la stat cu salarii de zeci de mii de euro...

Șmecherii de la stat cu salarii de zeci de mii de euro pe lună

DISTRIBUIŢI

Salariile din Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, care include Comisiile de Supraveghere a Asigurărilor, Valorilor Mobiliare și Pensiilor Private, vor fi încadrate în standardele BNR, afirmă premierul Ponta, care arată că în aceste autorități se câștigă lunar 62.000 lei-188.000 lei.
Premierul a susținut această declarație în contextul în care arăta că este nevoie de transparență privind modul de cheltuire a banilor în ministere și autorități centrale și a salutat „inițiativa“ președintelui de a promulga Legea privind Autoritatea de Supraveghere Financiară.
„Dacă am fi avut mai multă transparență, poate că am fi reușit mai din timp să îndreptăm anumite lucruri (…) Cel mai important, dincolo de eficiența acestei noi autorități, care din trei comisii separate strânge, așa cum este modelul european în cele mai multe dintre țări, într-o singură autoritate atribuțiile de supraveghere a pieței asigurărilor, a valorilor mobiliare și a pensiilor private, în același timp însă mai îndreptăm niște lucruri care ne scăpau întotdeauna. Mă îndoiesc că undeva un mare bancher a reușit să câștige în ultimii ani, în medie, 188.000 lei pe lună, cum se câștiga la Asigurări, sau 80.000 lei pe lună, la Valori Mobiliare, sau 62.000, ca la Pensii Private. E greu în lumea privată să câștigi atâția bani cum câștigi la stat. De mâine, toate salariile și veniturile de la această Autoritate trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naționale, oricum mult mai generoase decât cele care îi privesc pe membrii Guvernului, cam de vreo zece ori, dar totuși de cincizeci de ori față de oamenii obișnuiți. Era o exagerare pe care eu mă bucur că o îndreptăm“, a spus Ponta la începutul ședinței de guvern.
Guvernul a decis în luna decembrie a anului trecut, prin ordonanță de urgență, să desființeze autoritățile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepția celor care țin de BNR, astfel că atribuțiile și tot personalul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, Comi­siei de Supraveghere a Asigurărilor și Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate de către o nouă instituție – Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Salariile directorilor din companiile de stat-risc de impozitare

Premierul Victor Ponta a reluat ideea că directorii unor companii de stat, care câștigă salarii de circa 13.000-14.000 de lei, ar trebui impozitați suplimentar în condițiile în care un medic rezident sau un profesor debutant sunt remunerați lunar cu doar 1.100 lei.
Ideea a fost reluată de premier în ședința de marți a Guvernului, după ce a prezentat, ca exemplu, faptul că salariile directorilor Romgaz, Nuclearlectrica și Hidroserv ajung la 13.000-14.000 lei, Ponta spunându-le ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu, și ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță, că trebuie găsită o soluție.
„Poate reușiți, domnul ministru Chițoiu și domnul ministru Niță, să vedem ce facem cu acești săraci de directori. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiți, chiar dacă, sigur, sindicaliștii am văzut că luptă pentru acești directori. Îi înțeleg și de ce, la banii ăștia aș lupta și eu! Eu știam că sindicatele se ocupă de sindicaliști, nu să-i apere pe directori. Noi trăim într-o țară cu totul și cu totul specială, în care directorii de la stat sunt apărați de șefii de sindicat de la stat. Eu nu zic că nu trebuie plătiți bine, dar poate vedem de ce trebuie să fie plătiți mii de directori în felul ăsta, cu un salariu care e de vreo cinci ori cât al dumneavoastră, care, teoretic, sunteți responsabili de ei. Nu vorbesc de manageri privați“, a spus Ponta.
În acest context, premierul a apreciat că ar trebui găsită o soluție pentru impozitarea suplimentară a acestor salarii.
„E o pâine foarte albă la stat, dar poate au și perfomanță cu această ocazie și poate reușim să mai impozităm într-un fel sau altul, că cred că pot să participe la efortul pe care îl face toată lumea, în condițiile în care un profesor sau medic îl angajăm acum cu 1.100 lei, un medic rezident, și 14.000 lei, un director la…. Da, chiar cred că suntem o țară în care nu punem valorile în ordinea corectă“, a spus premierul.
După această declarație, Guvernul a prezentat public lista salariilor nete la nivel maxim, pentru luna martie, ale directorilor din companiile de stat din sectorul energetic, în care sunt indicate remunerații ce ajung până la 4.693 lei și 18.000 lei.
Premierul Victor Ponta a declarat anterior, în mai multe rânduri, că bugetarii cu salarii de peste 4.000 lei ar trebui taxați, cu o taxă de „solidaritate“ de 10% aplicată asupra diferenței ce depășește această valoare, iar cu banii astfel strânși să fie acoperite proiecte sociale, precum recalcularea pensiilor militare.
În urmă cu două săptămâni, președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat însă că PNL se opune „categoric“ introducerii unei taxe de solidaritate de 10%, susținută de premierul Victor Ponta, precizând că eventualele venituri la bugetul de stat nu sunt semnificative.
În aceste condiții, premierul a arătat că așteaptă de la ministrul de Finanțe Daniel Chițoiu o soluție în privința banilor pentru pensiile militarilor, dar că că subiectul taxei de solidaritate de 10% urmează să mai fie analizat, precizând că le-a transmis partenerilor din USL să nu vină la rectificarea bugetară cu solicitări de sume suplimentare dacă se opun acestei propuneri.

Rudi Vania

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.