Lacul Rosu din judetul Harghita, inclus pe lista parcurilor nationale, risca sa isi piarda caracterul peisagistic din cauza unor lucrari de amenajare piscicola efectuate pe paraul Bicaz, au reclamat trei fundatii ecologiste din judet. Reprezentantii unor fundatii ecologiste din Harghita au depus, la Inspectoratul de Protectie a Mediului Harghita, un protest scris prin care solicita sprijin pentru stoparea consecintelor generate de nerespectarea legislatiei cu privire la protejarea parcurilor nationale.
Acestia reclama ca apele au acoperit, in numai trei saptamani, cioturile care strapungeau luciul apei si au distrus zeci de cuiburi de rate salbatice, situatia fiind generata de construirea, la inceputul lunii septembrie, de catre Directia Silvica Harghita, a unei cascade piscicole pe paraul Bicaz, la scurgerea din Lacul Rosu. Lucrarile au determinat cresterea nivelului apei lacului cu aproximativ 50 de centimetri, iar trunchiurile care ieseau din apa au fost acoperite.
Reprezentantul Ocolului Silvic Gheorgheni, Melles Elod, spune ca ridicarea nivelului apei are efect benefic asupra bustenilor, intrucat acestia se conserva mai bine sub apa.
Pe de alta parte, seful Inspectoratului de Protectie a Mediului Harghita, Somay Peter, sustine ca orice lucrare de amenajare intr-un parc national trebuie autorizata de Academia Romana si de Ministerul Mediului, motiv pentru care inspectorii de mediu au declansat cercetarile cu privire la lucrarile efectuate la Lacul Rosu.
Lacul Rosu, monument al naturii unic in Europa, s-a format in anul 1837, prin prabusirea unui versant muntos si este vizitat anual de zeci de mii de turisti.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane