Statiunile balneare din Romania se afla intr-o situatie dificila, ca urmare a degradarii unitatilor de cazare si a bazelor de tratament, dar si a preocuparii insuficiente a conducerilor societatilor pentru promovarea pe piata interna si cea externa, iar din aceste motive statiunile sunt goale in cea mai mare parte din an, precizeaza raportul de control efectuat recent in 18 statiuni balneare de echipe ale Directiei Generale de Autorizare si Control (DGAC) din Ministerul Turismului. Controlul a vizat 123 de structuri de primire din statiunile Govora, Olanesti, Calimanesti, Herculane, Slanic Prahova, Pucioasa, Slanic Moldova, Vatra Dornei, Baile Felix, 1 Mai, Sovata, Covasna, Balvanyos, Malnas, Tusnad, Buzias, Moneasa si Amara, iar cu aceasta ocazie s-au aplicat amenzi contraventionale in valoare totala de 1,18 miliarde de lei.
Bazele de tratament sunt doatate necorespunzator
Raportul de control al Ministerului Turismului a evidentiat ca unele baze de tratament care folosesc resurse naturale curative se afla intr-o stare necorespunzatoare atat din punct de vedere al instalatiilor, cat si al constructiilor in care sunt amenajate. In multe cazuri aparatura medicala este depasita ca performanta, este uzata fizic si moral. Aceasta situatie face ca principalii beneficiari si furnizori de turisti sa fie Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si sindicatele, care primesc subventii din partea statului. Intre bazele de tratament cu deficiente mari in administrare si gospodarire se numara Neptun, Hercules si Hebe din Baile Herculane, Codru Moma din Moneasa, Caprioara din Covasna, Timis si Parc-baza nr. 2 din Buzias, Parc din Amara si Sovata. Totodata, un numar de 12 unitati turistice au fost declasificate cu o categorie, iar alte doua au fost sanctionate cu retragerea certificatelor de clasificare.
Statutul personalului medical este inca incert
Desi personalul medical care deserveste bazele de tratament este organizat, in prezent, sub forma unui ambulatoriu de specialitate si retribuit din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, din cauza unui circuit greoi si birocratic in efectuarea decontarilor, retribuirea este, de cele mai multe ori, intarziata, creandu-se o stare de nemultumire care, in unele cazuri, se reflecta in mod negativ asupra actului medical. Potrivit raportului de control, o situatie deosebita cu privire la tratamentul balnear, cu repercusiuni negative asupra turistilor, se regaseste in statiunea Sovata, unde cei care sunt cazati in complexele hoteliere Alunis si Bradet nu pot beneficia de procedurile medicale specifice deoarece baza de tratament destinata acestor hoteluri a fost dezafectata in anul 1997, iar singura baza existenta, Lacul Ursu, este subdimensionata.
-Problema fundamentala a turismului balnear in acest moment consta in faptul ca societatile balneare nu pot angaja personal medical si, ca atare, fiecare trebuie sa-si infiinteze unitati cu un singur domeniu, si anume activitatea medicala. Pentru eliminarea acestei probleme ar trebui ca societatile de turism balnear sa poata incheia direct contracte cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in urma efectuarii prestatiei medicale-, a precizat Sorin Bibicioiu, directorul executiv al Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania.
Incotro turismul balnear?
Principalele probleme cu care se confrunta statiunile balneare sunt reprezentate de starea generala a infrastructurii rutiere, de cea a curateniei, precum si de alimentarea cu apa, respectiv canalizarea.
In general, procedurile medicale efectuate in bazele de tratament se realizeaza in conformitate cu recomandarile medicului curant. Cu toate acestea, din cauza slabei calitati a intregului pachet de servicii oferite, numarul turistilor romani, dar mai ales straini care sosesc in statiuni este de cativa ani in continua scadere.
-Sectorul balnear reprezinta un produs turistic special. Veniturile realizate n-au fost suficiente decat pentru a sustine activitatea si nu pentru o dezvoltare a acestor statiuni. Asta inseamna ca-n timp acestea s-au degradat si nu s-au constituit resursele necesare pentru modernizarea lor deoarece veniturile produse de Ministerul Muncii sunt la limita costurilor. Asa cum se prezinta acesta baza, agentiile de turism au valorificat-o la straini. Se pune intrebarea cine va moderniza aceste baze pentru a relansa produse de tratament? Nu se poate relansa un produs de tratament pe piata europeana fara sa ai garantia ca nivelul minim de calitate a serviciilor este apropiat standardului euopean-, a precizat Iulian Andrei, reprezentant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.