Televizoare cu imagini 3 D, care par a ieşi din ecran şi pe care le poţi vedea fără a purta ochelari speciali, plasme şi LCD-uri -pentru uriaşi-, cu rezoluţie full HD şi ale căror diagonale depăşesc doi metri, calculatoare cu două -feţe-, iată numai cateva dintre cele mai recente tehnologii-minune de început de an.
Astfel, dacă cea mai mare plasmă din lume (cu diagonala de 2,26 metri) poate fi deja văzută la Bucureşti, în cadrul expoziţiei CERF, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre noul Sharp LCD, a cărui diagonală măsoară nu mai puţin de 2,73 metri. Cu o lăţime de 2,38 metri, înălţime de 1,34 metri şi rezoluţie high definition de 1.920 x 1.080 pixeli, televizorul e, deocamdată, doar la stadiul de prototip, însă e real şi cel mai probabil va fi produs şi în serie. Ce să mai spunem despre aproape neverosimilele televizoare 3 D? Graţie unui filtru biconvex, LG Flatron M4200 D poate difuza imagini în relief, a căror -adancime- depăşeşte 50 de centimetri? Pentru ca utilizatorul să poată vizualiza corect obiectele ce par a ieşi cu adevărat din ecran, el trebuie să stea la mai mult de trei metri distanţă. Începand cu această lună, modelul va intra şi pe pieţele europene, iar potrivit specialiştilor, odată cu creşterea cererii, ar putea scădea şi preţul, deloc accesibil (11.000 euro).
Pentru cei care se ceartă din cauza calculatorului, cercetătorii de la Microsoft Research India au găsit soluţia: un software ce împarte monitorul unui computer în două jumătăţi distincte pe care rulează programe diferite, în funcţie de dorinţa utilizatorilor. Fiecare dintre cele două părţi are propriul sistem de operare, desktop, aplicaţii, cursor şi tastatură. Potrivit inventatorilor -bicalculatorului-, datorită costurilor energetice pe care acesta le presupune, ar putea fi de un real folos companiilor mici, precum şi şcolilor din ţările în curs de dezvoltare.
Alte invenţii, precum cele mai rezistente laptopuri din lume, acces super rapid la Internet mobil prin HSDPA, Flashcode – un serviciu inovativ ce oferă acces rapid la conţinutul mobil prin scanarea codurilor bidimensionale de bare cu ajutorul camerei foto a telefonului – etc. pot fi admirate şi în cadrul expoziţiei CERF din Capitală, pană pe 13 mai.