Clinica americana Mayo a pus la punct un test pentru depistarea antraxului in mai putin de o ora, pe baza tehnologiei descoperite de compania farmaceutica elvetiana Roche Holding AG. Testul se bazeaza pe folosirea ADN-ului dintr-o mostra supusa verificarilor, multiplicat printr-o metoda de laborator specifica pentru a putea fi analizat mai usor.
Actualele metode, extrem de lente, presupun plasarea sporilor de antrax intr-un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriei, fenomen care dureaza cel putin 24 de ore, si examinarea sa ulterioara. In total, procesul de identificare dureaza cateva ore.
Depistarea urgenta a antraxului este vitala pentru aplicarea unui tratament adecvat celor contaminati. Daca infectia localizata la nivelul epidermei nu este foarte periculoasa si se trateaza cu antibiotice, cea respiratorie ucide 90% dintre persoanele afectate, care ajung intr-o stare foarte grava inainte ca primele simptome sa isi faca aparitia.
Pentru inceput, testele -instant- vor fi distribuite gratuit laboratoarelor americane. Circa 20 de astfel de laboratoare vor avea acces la noua tehnologie saptamana viitoare.
Vindecati in cateva secunde
Metode de tratare a antraxului exista deja, dar clasicele antibiotice ar putea fi dublate curand de un spray special care ucide bacteria in cateva secunde si nu are efecte secundare asupra pacientului. Descoperit de o echipa medicala din Viena, sprayul are in componenta substante folosite initial pentru dezinfectarea conductelor de petrol. Formula sa este secreta, cel putin pana la patentarea produsului.
Concurenta pe piata medicamentelor
Vesti bune vin si din India, care a anuntat ca, dupa sase ani de cercetari, specialistii sai au pus la punct un nou vaccin impotriva antraxului. Testat cu rezultate pozitive pe cobai si porci de Guineea, vaccinul va fi incercat in lunile urmatoare pe alte animale si chiar pe oameni. Daca totul decurge conform planului, vaccinul produs de compania farmaceutica Panacea Biotec Ltd. va ajunge pe piata in sase-noua luni. Potrivit specialistilor indieni, acesta este mai eficient si mai ieftin decat cele produse de SUA, Rusia si Marea Britanie si nu are efecte secundare.