Gelu Tofan
Nascut la 15 octombrie 1960, Todireni, jud. Botosani
Presedintele -Tofan Grup-
Domenii de activitate in care opereaza: industria anvelopelor, transport international de marfa, morarit si panificatie, constructii, comunicatii prin satelit
Casatorit, doi copii
Membru al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Romani
Vicepresedinte al Asociatiei Patronale -UGIR 1903-
Presedinte al Asociatiei Patronale a Reprezentantilor din Industria Cauciucului
Povestea omului de afaceri Gelu Tofan poate fi privita, fara greseala, ca o intruchipare a visului american pe taram romanesc. In 1992, un tanar de 32 de ani decide sa inceapa o afacere pe cont propriu, intr-un domeniu pe care il cunostea bine – anvelopele auto. Fara sa detina cunostinte avansate in managementul afacerilor, dar cu multa munca, seriozitate, un simt al afacerilor si o incapatanare greu de egalat, Gelu Tofan pune pe picioare, prin eforturi proprii, prima retea nationala de distributie a anvelopelor. -In patru ani, am strabatut cu masina un milion de kilometri. Masina era casa, biroul si dormitorul meu-, spune el. In paralel, pornind de la un singur camion, dezvolta o afacere de transport international de marfa. Aceasta firma numara astazi 523 de vehicule si este cea mai puternica din tara.
Pe masura dezvoltarii activitatii firmelor sale, Gelu Tofan achizitioneaza cele mai importante fabrici de anvelope din tara, pe care le restructureaza si le retehnologizeaza. Peste 70% din productia de anvelope Tofan este destinata exportului, in special pietei americane. Gelu Tofan are in -palmares- doua reusite unice in Romania. In 1997 a convins un investitor financiar de talie mondiala – Grupul Nomura (a carui cifra de afaceri depaseste 500 miliarde de dolari) – sa devina actionar la Tofan Grup, iar anul acesta a realizat prima mare tranzactie privata din Romania – vanzarea catre liderul mondial al anvelopelor, compania franceza Michelin, a trei dintre fabricile sale de profil. Potrivit declaratiilor sale, tranzactia depaseste ca valoare orice contract de privatizare incheiat intre doua firme private in Romania. Tofan Grup numara peste 7.200 de angajati, iar cifra sa de afaceri a depasit 300 milioane de dolari in anul 2000.
-Am vrut sa plec din tara si n-am reusit. In 1990, am depus actele de emigrare, concomitent, pentru trei tari: Canada, SUA si Africa de Sud. In primavara lui 1991, am fost respins. Atunci, m-am hotarat sa fac ceva pe cont propriu, iar acel moment a marcat inceputul business-ului Tofan-, isi aminteste Gelu Tofan.
In vara aceluiasi an, o data cu descentralizarea comertului en gros in Romania, a inceput pe cont propriu o activitate de distributie si transport al anvelopelor auto, pentru diversi clienti din tara. Intr-un timp relativ scurt, a construit o retea nationala de distributie, care interconecta principalele fabrici de profil cu clientii. Fara sa detina cunostinte teoretice despre modul in care se fac afacerile si fara sa fi absolvit vreun curs in care sa fi invatat ca puterea sta in retea, Gelu Tofan a fost, practic, creatorul primei retele nationale de distributie in Romania. Ulterior, a construit -de la firul ierbii- o fabrica de resapare si a inceput sa adune in jurul lui colaboratori care sa-l ajute sa construiasca un sistem integrat.
-Practic, am creat o relatie de dialog intre fabrici si clienti, carora le-am oferit servicii mai bune, inclusiv conditii de plata si pret. Dupa ce am izolat piata de capacitatile de productie, m-am indreptat, firesc, catre fabrici. In 1996, am preluat pachetul de control al societatii Danubiana, la inceputul lui 1997, cel al Victoriei-Floresti si al Silvaniei-Zalau, iar in 1999, am achizitionat fabrica Rotras – Turnu Severin si Cerelast – institut care are in componenta o divizie de cercetari si o fabrica de productie pentru articole tehnice si anvelope speciale. Sursa financiara a acestor achizitii a fost reteaua de distributie. Ulterior, am investit 55 milioane de dolari in restructurare, echipamente si utilaje necesare retehnologizarii fabricilor-, a precizat presedintele Tofan Grup. El crede ca succesul afacerii pe care a construit-o se datoreaza, in mare parte, relatiei deosebite cu producatorii (in prima etapa), apoi cu clientii si furnizorii. -Am reusit sa ne transformam rapid produsele in unele competitive, care sa ofere avantaje importante clientului. Ulterior, ne-am orientat catre pietele externe. In ultimii ani, cifra exportului Tofan Grup a crescut de cateva ori. Estimam ca exporturile noastre vor depasi 50 milioane de dolari, la sfarsitul anului curent-, a adaugat Gelu Tofan. Dimensiunea acestei cifre este edificatoare, daca avem in vedere ca exportul de anvelope al Romaniei in perioada *90-*91 nu depasea cateva sute de mii de dolari anual. Peste 70% din exporturile Tofan Grup sunt destinate pietelor din SUA, Germania si Marea Britanie. O foarte mica cota de export se indreapta anual spre tari din Orientul Mijlociu, precum Siria, Egipt sau Liban.
Anul trecut, Tofan Grup a decis sa-si restructureze activitatile in acest domeniu si sa-si vanda capacitatile de productie a anvelopelor pentru autoturisme si camioane radiale. Astfel, in urma cu mai putin de doua luni, grupul a reusit poate cea mai spectaculoasa tranzactie privata din Romania dupa 1989. Trei dintre fabricile sale de anvelope – Victoria, Silvania si RECAP – au fost vandute Grupului Michelin, lider mondial in domeniu. Conform prevederilor contractuale dintre cele doua parti, cifra tranzactiei a ramas secreta, dar Gelu Tofan spune ca dimensiunea sa depaseste orice tranzactie incheiata in ultimii 11 ani intre doua companii private. -Regret ca trebuie sa pastram confidentialitatea in acest caz, fiindca dimensiunea tranzactiei arata, practic, forta Tofan Grup. Este foarte important, cred, ca statul nu a fost implicat in nici un fel in acest ?çdeal?ê facut cu un investitor strategic. Practic, a venit nr. 1 mondial in domeniu si a cumparat trei societati de la un patron roman. Doua fabrici – Victoria si Silvania – trecusera insa, in ultimii trei ani, printr-un proces amplu de restructurare (RECAP fiind complet automatizata), care a insemnat nu numai retehnologizare, ci si cresterea capacitatii de prelucrare de la trei kg de cauciuc/om la circa 16 kg. Fara aceasta restructurare, nu cred ca Michelin le-ar fi preluat, chiar daca erau profitabile si aveau piata de desfacere-, a subliniat Gelu Tofan.
Asa cum a procedat in Polonia sau in Ungaria, unde a pastrat marcile traditionale cu potential, Michelin a anuntat ca va continua sa produca cel putin o bucata de vreme brandurile de anvelope ale Tofan Grup, majoritatea acestora fiind foarte bine pozitionate pe piata romaneasca si externa. O astfel de marca este -Montana-, care detine peste 50% din piata romaneasca -budget brand- si pe care grupul francez o va dezvolta si promova in continuare. Totodata, Michelin va produce anvelope -Tofan Steel-, dar numai pe o perioada limitata de trei ani, aceasta fiind marca proprie a Grupului Tofan.
In perioada urmatoare, Tofan Grup isi va concentra activitatea pe dezvoltarea atat a produselor de nisa in domeniul anvelopelor agricole, industriale, gigant, cat si a celor pentru autocamioane si autoturisme de teren. Totodata, va continua procesul de modernizare la Danubiana, unde se intentioneaza aplicarea unui program preluat de la un partener american, care va avea ca efect dublarea productiei. Este de mentionat ca 80% din anvelopele care se produc in prezent la Danubiana sunt contractate la export, cu precadere de clienti americani.
Presedintele Tofan Grup apreciaza ca, in ultimii ani, mediul concurential din Romania a fost puternic viciat de interventia statului, cel putin in domeniul anvelopelor. -Aparitia firmei Continental pe aceasta piata a fost absolut benefica, numai ca, din pacate, statul a determinat, prin anumite masuri, o discriminare a producatorului roman fata de cel strain. Continental a primit nu numai facilitati fiscale – pe care le consideram absolut normale -, ci si facilitati de operare, respectiv scutiri de taxe la achizitia de materii prime pentru fabricarea anvelopelor. Producatorii romani au fost astfel net defavorizati. Desi am facut numeroase interventii scrise la autoritatile statului de la acea vreme – in care nu am cerut altceva decat sa fim tratati in mod egal -, nu am primit nici un raspuns. Tofan Grup nu a contestat niciodata dreptul companiei Continental de a primi orice facilitati este pregatit Guvernul roman sa dea, dar ar fi fost normal sa primeze si interesele producatorilor romani, care, in ultima instanta, platesc din taxele si impozitele pe care le varsa la buget si salariile functionarilor din administratia de stat-, a subliniat Gelu Tofan.
O alta campanie -pierduta- de Tofan Grup este cea impotriva importurilor masive de anvelope second-hand (uzate), care au invadat piata romaneasca in ultimii ani. Aceste anvelope se vand, in general, pe sub mana, fiind in ultima instanta bani negri, neimpozitati si o sursa la indemana pentru coruptie. Importatorii au beneficiat pe deplin de -ingaduinta- statului in aceasta afacere, realizand castiguri fabuloase din trei surse: de la statul din care importa anvelopele – ca sa le scoata de acolo (acestea fiind taxate drept deseuri), dar si pentru transport – apoi de la distribuitorii romani, care platesc preturi bune. In dorinta de a pune capat acestor importuri care pericliteaza, practic, securitatea celor care le utilizeaza, Tofan Grup a avut o ofensiva extraordinara de lobby, cu foarte mici exceptii, nereusita. S-au facut demersuri la toate institutiile abilitate ale statului pentru ca, in legislatia care reglementeaza consumul de produse uzate, sa intre si anvelopele, insa fara rezultat. Cu siguranta, aceasta problema va fi pusa pe tapet, de acum inainte, si de companiile Michelin si Continental.
Una dintre cele mai importante domenii de activitate ale Tofan Grup este transportul international de marfa. In ultimii doi ani, Camera de Comert si Industrie a Romaniei a catalogat firma condusa de Gelu Tofan drept cea mai puternica societate de transport rutier din Romania, pe criterii in care primeaza numarul de autovehicule si tonajul de marfa transportat (100.000 tone/an). Cele 523 de camioane – dintre care 60 indeplinesc normele Euro 2 si Euro 3 – opereaza atat pe pietele din vestul, cat si din estul Europei. O parte dintre acestea au fost achizitionate in leasing, iar o parte, din resursele companiei.
Mai putin cunoscuta este activitatea de morarit si panificatie a grupului. -Suntem unul dintre cei mai importanti producatori de paine din Romania. Avem 22 de mici fabrici in tara si mai multe mori. Intentionam sa investim masiv in perioada urmatoare in agricultura si in domeniul productiei alimentare. Daca promisiunile Guvernului referitoare la privatizarea IAS-urilor se vor adeveri, dorim sa achizitionam suprafete importante pentru culturi agricole. Pe de alta parte, am depus la APAPS cateva scrisori de intentie pentru preluarea unor capacitati industriale de productie-, a precizat presedintele Tofan Grup. In opinia sa, afacerile de productie sunt singurele viabile, iar sansa Romaniei de a depasi criza economica se afla in productia de bunuri cu valoare adaugata. -Tot ceea ce am creat eu ca valoare si resursa am investit si voi investi in Romania. Cand aceasta tara va ajunge sa aiba excedent in balanta comerciala, poate ma voi gandi si la investitii in strainatate-, spune Gelu Tofan.
Nu numai afacerile au adus faima grupului sau de firme, ci si staff-ul, din care au facut parte, de-a lungul anilor, unii dintre cei mai mari specialisti romani in economie si finante. Cea mai prestigioasa figura este, cu siguranta, cea a fostului prim-ministru Theodor Stolojan, care a lucrat timp de doi ani la Tofan Grup si care, in august 2000, a demisionat, intrand definitiv in politica.
Cum reuseste Gelu Tofan sa-si angajeze profesionisti de mare valoare? -Este sincer, ne arata incredere, nu triseaza si nu se comporta niciodata ca un sef-, dezvaluie -reteta- colaboratorii si angajatii sai. Intre cei mai apropiati se numara vicepresedintele executiv Virginia Gheorghiu, Radu Podgoreanu – sociolog implicat in negocierile din Bosnia-Hertegovina, actualmente deputat, Constanta Chirilescu – expert in relatiile cu mass-media pentru mai multe institutii, de-a lungul anilor – si Sorin Florea – unul dintre cei mai buni specialisti din tara in tehnologia cauciucului.
Ca orice om de afaceri puternic si influent, a fost supus unor mari presiuni pentru a intra in politica. A refuzat de fiecare data, pentru ca, spune el, in acest domeniu nu se pricepe. -Ceea ce stiu eu sa fac sunt afacerile.- Refuzurile sale constante s-au soldat de multe ori cu consecinte foarte neplacute. -Independenta si neutralitatea costa foarte mult. Aceste doua atribute sunt, de fapt, mai scumpe decat alinierea. Toate cercurile politice ma banuiesc de simpatii ascunse fata de un partid sau altul. Am fost in situatii in care s-a ?çtras?ê in mine din toate directiile, pentru ca am refuzat sa fac afaceri pe criterii politice. Nimeni din staff-ul Tofan Grup nu face politica-, a precizat dl Tofan. El a adaugat ca in toate guvernarile de dupa 1989 a intalnit oameni politici foarte dubiosi, dar si oameni de foarte buna calitate, care -ne-au inteles – si as vrea sa-i mentionez pe Ulm Spineanu, Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu sau Simona Marinescu-.
Chiar daca astazi nu mai are griji materiale, Gelu Tofan nu a uitat nici o clipa de unde a plecat. Mai mult, in urma cu cativa ani, a decis sa -lase un semn- in satul in care s-a nascut si in care traiesc si acum parintii si rudele sale. Din propriii sai bani, a construit acolo o fabrica de paine, o moara, o biserica, un liceu, o gradinita si a asfaltat drumurile. Acum s-a hotarat sa faca o casa pentru parintii lui si -un pas mai departe- pentru satul Todireni: sa faca demersuri ca acesta sa fie inclus, alaturi de alte localitati din judetul Botosani, in programe PHARE, finantate de Uniunea Europeana.
Recunoaste ca pana in urma cu doi ani a lucrat, in medie, 14-15 ore pe zi. Astazi, dispune de putin timp pentru el insusi si pentru familie si spera sa plece intr-un concediu, care ar fi al doilea dupa 1991. Unde i-ar placea sa-l petreaca? -Probabil la Todireni, pentru ca in strainatate plec foarte mult cu afaceri si sunt satul.- Altfel, se considera un om simplu, mai putin pasionat de sport si mai mult de film si teatru, in care investeste prin intermediul propriei sale fundatii. -Mi-am vandut echipele de fotbal, inclusiv actuala Astra, atunci cand a intrat in Divizia A. Majoritatea resurselor suplimentare de bani le-am investit in teatru, film si sanatate, domenii mult mai afectate de criza decat sportul-, explica el.
Daca ar fi s-o ia de la inceput, ar face la fel. -Sper insa sa nu fie cazul.-