Home Special Tribune rosii la Hungaroring

Tribune rosii la Hungaroring

DISTRIBUIŢI

La 25 de kilometri de Budapesta, cateva sute de hectare s-au inrosit timp de trei zile, saptamana trecuta. Vineri, sambata si duminica, pe circuitul Hungaroring, in Marele Premiu de Formula 1 al Ungariei, nu s-au vazut decat culorile Ferrari. Cei care le-au abordat nu au fost italieni, ci nemti, unguri, austrieci, olandezi sau romani. Pe scurt: cateva sute de mii de turisti pe care Ungaria a reusit sa-i reuneasca pentru a urmari cea de-a 13-a etapa a Campionatului Mondial.

Daca la astfel de evenimente fanii sunt destul de echilibrat impartiti intre diferitele echipe participante, Hungaroring a fost circuitul unui singur om: Michael Schumacher. Tricouri, sepci si steaguri rosii, pancarte de incurajare -Go Schumi-, corturi in aceleasi culori, fete pictate si chiar tatuaje facute de dragul idolului. Din loc in loc, cateva steaguri timide ale Marii Britanii si Finlandei, pentru cei doi piloti ai scuderiei McLaren-Mercedes, David Coulthart si Mika Hakkinen, iar pe alocuri, unul sau doi fani ai lui Juan-Pablo Montoya, Jacques Villneuve sau Jean Alesi. In tribune, atmosfera incinsa de entuziasmul fanilor si de cele peste 40 de grade din aer. Spectatorii, veniti cu cateva ore inainte de inceperea cursei, s-au straduit sa acopere zgomotul infernal de pe pista cu cel al sirenelor si trompetelor din dotare. Bere in cantitati industriale, degustata cu sarg mai ales de suporterii germani. Dusuri improvizate pe loc din sticlele cu apa minerala sau, la disperare, din cele cu Coca-Cola. Din tribune nu pleaca insa nimeni, chiar daca soarele face ravagii.

Fanii lui Schumi nu-si fac probleme. Pilotul german va pleca la start din pole-position. -Ca sageata o se duca. Ii face cu mana lui Coulthard si lui Hakkinen si-i mai vede la 10 minute dupa sosire-, explica tricourile rosii celor care indraznesc sa aiba alta culoare, desenand cu mana in aer zborul monopostului Ferrari si reproducand un scurt vajait. Doi finlandezi, vopsiti din cap pana-n picioare in alb-albastru si inarmati cu doua steaguri uriase, in aceleasi culori, fac turul tribunelor, incercand sa determine spectatorii sa strige cu ei: -Haka! Raka!- (nume de alint pentru pilotii Hakkinen si Raikkonen). Se intorc din drum, in dreptul unui grup de motociclisti pletosi, tatuati, solizi si germani pe deasupra, care le susura in ureche: -Schumi!-.

Un fan David Coulthard castiga ceva mai multa bunavointa din partea tribunelor rosii, incinse de soare, cu ajutorul unui pistol cu apa, din care stropeste spectatorii. La startul cursei, nimeni nu-i mai da atentie. Cel de-al doilea pilot Ferrari, Rubens Barrichello, pleaca din pozitia a treia si-i -ia fata- lui Coulthard, calificat pe locul doi. -O sa-l tina in spate toata cursa. Bye-bye, Dave!-, se bucura fanii lui Schumacher. Coulthard reuseste sa revina in pozitia a doua, dupa prima intrare la boxe, dar, dupa cea de-a doua, trece din nou in spatele lui Barrichello. Echipa tehnica de la Mercedes i-a schimbat rotile in mai mult de 10 secunde, in timp ce pentru celalalt pilot, Mika Hakkinen, a reusit sa se incadreze in doar 6 secunde. -Asta-i blat!-, isi dau cu parerea spectatorii romani. In rest, nici o depasire, cu exceptia pilotilor ramasi in urma cu un tur, obligati sa faca loc pe pista celor din frunte. In lipsa unei curse mai spectaculoase, tribunele aclama iesirile -in decor- din dreptul lor. La fiecare trecere a lui Schumacher se urla, la intrarea soarelui in nori, pentru cateva secunde, se aplauda.

Pentru Hungaroring, Ungaria a reusit sa vanda toate biletele, chiar daca pretul acestora a pornit de la 100 de dolari, pentru un loc pe iarba, ajungand la peste 400 de dolari la cea mai bine pozitionata tribuna. In total 10 tribune, plus cea oficiala, carora li s-au adaugat alte zeci de mii de locuri pe iarba. Campingul din jurul circuitului s-a umplut de cateva mii de corturi, taxate cu 20 de marci germane pe zi. Locatarii acestora s-au descurcat sa vada cursa si fara bilet. Gardurile de beton, cu sarma ghimpata in partea superioara, nu au fost un obstacol. Cei mai inventivi fani au incropit un fel de balcoane, pe care le-au agatat de acestea, fara a uita sa le decoreze in rosu si sa scrie numele lui Schumacher pe ele. In copacii din jurul pistei s-au cocotat suporteri, unii cu tot cu scaune sau sezlonguri. Cine nu a reusit sa-si gaseasca un astfel de loc s-a multumit cu ecranul televizoarelor din terasele arhipline din jur. Singurele stabilimente de la Hungaroring care s-au golit pentru cateva ore, in timpul cursei, au fost bordelele mobile. Acestea au primit autorizatie sa functioneze in zona, in perioada campionatului, Ungaria fiind o tara in care prostitutia este legalizata. De organizare nu s-a plans nimeni, cu exceptia soferilor, obligati sa astepte ore in sir pentru a inainta un metru spre iesire.


Presa aclama victoria lui Schumi

Presa din Italia si din Germania a salutat victoria pilotului german Michael Schumacher in Marele Premiu de Formula 1 al Ungariei, care i-a adus titlul de campion mondial si obtinerea de catre scuderia Ferrari a titlului mondial la constructori.

-Campion al lumii. Schumi plange de bucurie-, a scris publicatia -Bild-, care a continuat: -Nimeni nu este la fel de valoros ca tine-. Fostul pilot german Hans Joachim Stuck a afirmat intr-un articol al publicatiei citate ca Michael Schumacher -este cel mai mare- pilot.

-Schumi nu a castigat numai al patrulea titlu mondial, ci a devenit cel mai mare pilot din toate timpurile. Este noul numar unu in istoria Formulei 1. In cei 50 de ani de existenta ai Formulei 1 nu a fost niciodata un pilot atat de perfect. Cu precizie, concentrare, motivatie, Schumi impune noi reguli. Conduce cu inima si cu capul. Este, in acelasi timp, glacial si tumultos-, a afirmat Stuck.

-S-a facut-, titreaza revista -Kicker-. -Michael a castigat prima minge de meci si a ajuns la visul sau-, noteaza -Kicker-.

Pentru publicatia -Ostsee Zeitung-, -Michael Schumacher este pe punctul de a deveni cel mai mare pilot din toate timpurile. A castigat principalele Mari Premii si aproape nimeni nu se indoieste de faptul ca se va putea ridica la nivelul lui Juan Manuel Fangio-. Pilotul argentinian Juan Manuel Fangio a castigat cinci titluri de campion mondial in Formula 1.

Jurnalul -Hessische/Niedersachsische Allgemeine- face o comparatie intre pilotul german si brazilianul Ayrton Senna. -Ayrton Senna reprezenta pasiunea pura si romantismul, pe orice continent. Brazilianul era campionul mondial al inimilor. Michael Schumacher este antiteza lui Senna. Un monstru rece, parca dirijat de un ordinator. Pana ieri (n.r. – duminica). Cand a inceput sa planga in fata camerelor de televiziune, Michael Schumacher a intors o pagina. Nu pentru ca a plans, ci pentru ca, invins de sentimente, el a intrat intr-o noua sfera-, a mentionat -Hessische/Niedersachsische Allgemeine-.

La randul sau, presa italiana a consacrat numeroase pagini, colorate in rosu (n.r. – culoarea scuderiei Ferrari), victoriei lui Michael Schumacher si a scuderiei Ferrari.

Romano Prodi, presedintele Comisiei Europene, intervievat de cotidianul -Corriere della Sera-, a estimat ca victoria germanului si a scuderiei Ferrari este rezultatul muncii unei mari echipe. -Este un succes pentru Europa. Nu trebuie sa uitam ca Honda si Ford au fost adversarii nostri-, a declarat Giovanni Agnelli pentru publicatia -La Repubblica-.

Publicatiile sportive -Corriere dello Sport- si -Gazzetta dello Sport- au prima pagina colorata in rosu si prezinta fotografii ale celor ce lucreaza la scuderia Ferrari. -Nu este vorba numai de sport, ci de istoria italiana totodata- este titlul editorialului din -Gazetta dello Sport-, in timp ce publicatia -Corriere dello Sport- il califica pe Michael Schumacher drept -fratele Italiei-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.