Home Special Turismul la negru prospera pe Litoral

Turismul la negru prospera pe Litoral

DISTRIBUIŢI

-Pe durata sezonului estival, capacitatea de cazare de pe Litoral se dubleaza datorita celor aflati in concediu sau in vacanta, care prefera sa se cazeze in structuri de primire turistica neomologate de Ministerul Turismului. Acest lucru se datoreaza faptului ca foarte multi dintre cei sositi la mare prefera sa se cazeze la particular, unde preturile sunt mai mici decat la hotel-, a precizat Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. In prezent, capacitatea de cazare de pe Litoral in structurile de primire turistica omologate este de aproximativ 190.000 de locuri, ceea ce reprezinta circa 42% din numarul total al locurilor din intreaga tara.

Aglomeratia de la particulari

A devenit ceva obisnuit ca in fiecare statiune de la munte sau mare turistii sa fie intampinati in gara, pe strada sau in fata hotelurilor de diversi indivizi care ofera locuri de cazare. Pana in 1989, Oficiul National de Turism (ONT) Carpati se ocupa de omologarea spatiilor de cazare la particular, stabilind totodata gradul de confort si preturile. Prin anii 1983-1984, a fost stopata cazarea la particulari prin neomologare.

Dupa 1989, in statiunile de la malul marii si in apropierea acestora s-au construit o multime de vile care mai de care mai elegante si spatioase. Pe perioada sezonului estival, turistii se pot caza la particular la preturi mai mici decat in hoteluri, in orice zona a Litoralului de la Navodari paa la Vama Veche. De asemenea, foarte multi dintre cei care vin la mare se cazeaza in apartamentele sau casele din Constanta. In Costinesti, s-au construit o multime de vile care au transformat localitatea intr-un sat de vacanta. Acest lucru face ca numarul celor care se cazeaza pe cont propriu sa fie mai mare decat al celor aflati in hotelurile sau vilele omologate din statiune. La Eforie Sud si Nord, s-au construit in ultimii ani vile cu trei, patru camere si chiar opt-zece camere dotate cu echipamente hoteliere. Dar au aparut si cateva imobile cu 28 sau chiar 30 de camere, care practic sunt moteluri in toata regula. De asemenea, foarte multe case de vacanta, vile sau mihoteluri se afla si in 23 August, 2 Mai, Vama Veche si in Constanta, unde pe timpul verii sunt ocupate de turisti.

-Capacitatea de cazare a Romaniei a crescut si poate sa mai creasca si datorita cazarilor la particular. Numai ca aceste structuri de primire nu sunt omologate si ca atare agentiile de turism nu pot sa vanda asemenea servicii, pentru ca, potrivit legislatiei, cei care practica asa ceva raman fara licenta. Daca aceste structuri de cazare la particular ar fi omologate, nu ar fi nici o problema-, afirma Cornel Gaina.

Balatonul a devenit atractiv datorita particularilor

In Olanda, Germania, Belgia sau Danemarca exista agentii de turism care comercializeaza pachete de servicii turistice pentru structurile de cazare la particular. Ungaria a ajuns sa fie o destinatie turistica atractiva si datorita cazarilor la particular. Lacul Balaton s-a dezvoltat si ajuns la stadiul actual in primul rand datorita turistilor care au innoptat in casele localnicilor din apropiere. Deocamdata, in tara noastra nu exista agentie de turism care sa ofere locuri de cazare la persoane particulare, pentru ca aceste locuinte nu sunt omologate de catre Ministerul Turismului.

Solutii pentru stoparea turismului la negru

-Pentru stoparea turismului la negru trebuie sa se plece de jos de la autoritatile locale. Si Politia sau Jandarmeria se poate implica, pentru ca orice roman sau strain care sta mai mult de trei zile intr-o localitate trebuie, potrivit legislatiei actuala, sa anunte aceste institutii. Ar trebui ca acesti particulari sa se constituie intr-o asociatie si sa existe un dispecerat unde turistul sa se poata adresa-, a precizat Cornel Gaina. La ora actuala, pentru inchirierea locuintelor se plateste un impozit de 15%, ceea ce reprezinta unul dintre cele mai mici impozite care se percep in tara noastra. Oficiali din Ministerul Turismului au precizat ca mai multe persoane care detin vile sau minihoteluri pe Litoral au solicitat in ultima perioada ca acestea sa fie omologate. Mai multe agentii de turism din tara noastra si-au aratat disponibilitatea ca anul viitor sa comercializeze pachete de servicii turistice in aceste vile, dar numai sa fie omologate de catre Ministerul Turismului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.