Home Special Uniunea Europeana isi protejeaza mult mai strict consumatorii de energie

Uniunea Europeana isi protejeaza mult mai strict consumatorii de energie

DISTRIBUIŢI

Lipsa de informare a consumatorilor asupra drepturilor lor şi posibilităţilor de alegere a unei companii energetice sau a alteia constituie una dintre primele preocupările primare ale Comisiei Europene (CE). Educarea cetăţenilor are un rol esenţial pentru implementarea oricărei reforme. În acest sens CE a elaborat o Cartă a drepturilor şi obligaţiilor tuturor cetăţenilor Uniunii Europene care beneficiază de curent electric sau gaze.

Marea majoritate a statelor membre UE şi-au deschis pieţele de energie în prima zi a acestei luni. Acesta a fost un angajament asumat în cadrul formal al Uniunii Europene. Totuşi, în multe state europene măsura se află deocamdată doar la un nivel scriptic, deoarece în practică există diverse impedimente în calea unei -unificări- a domeniului energiei. Bineînţeles lipsa de informare a cetăţenilor constituie unul dintre principalele impedimente. Acesta este aspectul căruia se adresează Comunicarea dată publicităţii de Comisia Europeană pe 5 iulie. Comunicarea propune elaborarea, nici mai mult nici mai puţin, decat a unei Carte a Consumatorilor de Energie.

Preocupările Uniunii Europene în ceea ce priveşte energia a început în urmă cu şaisprezce ani, la Consiliul European de la Dublin (iunie 1990), prim ministrul Olandei a sugerat stabilirea unei cooperări în sectorul energetic cu ţările est-europene şi cu fostele state ale Uniunii Sovietice, cu scopul de a stimula creşterea economică şi acela de a îmbunătăţii securitatea aprovizionării UE. Consiliul a invitat Comisia să găsească cea mai bună metodă de a stabili această cooperare, şi în 1991 Comisia a propus Carta Europeană pentru Energie. Negocierile pentru această Cartă au început la Bruxelles în iulie 1991 şi au culminat cu semnarea unui document la Haga pe 17 decembrie 1991, potrivit datelor CE.

Cei 51 de semnatari ai Cartei Europene a Energiei s-au angajat să îndeplinească obiectivele enunţate în Cartă şi să stabilească cooperarea sub o bază legală. Scopul acestui Tratat este acela de a promova cooperaea industrială de la est la vest prin garanţii legale în ceea ce priveşte invetiţiile, tranzitul şi activitatea comercială. Tratatul Cartei Energiei şi Protocolul Cartei Energiei în ceea ce priveşte eficienţa energiei şi relatarea aspectelor de mediu au fost semnate la Lisabona pe 17 decembrie 1994 de către toţi semnatarii Cartei cu excepţia Statelor Unite ale Americii şi Canada. Uniunea Europeană şi membrii ei sunt semnatari ai Tratatului şi Protocolului.

-Deschiderea acestor pieţe reprezintă atat o provocare, cat şi o oportunitate pentru consumatorii europeni. Numai cand vom fi reuşit să creăm o piaţă transparentă şi eficientă, în care drepturile consumatorilor sunt pe deplin protejate, iar consumatorii avizaţi îşi folosesc cunoştinţele pentru a profita de ofertele disponibile vom putea spune că ne-am atins scopul-, a declarat Comisarul european pentru drepturile consumatorilor, Meglena Kuneva.

Această Cartă a Consumatorilor de Energie urmează să stabilească drepturile consumatorilor privind furnizarea gazelor şi a curentului electric, inclusiv contractele, informarea, preţurile, soluţionarea litigiilor şi protecţia împotriva practicilor comerciale neloiale. Pentru prima dată aceste drepturi vor fi specificate într-un singur document cu ajutorul căruia consumatorii vor putea lua decizii avizate în alegerea furnizorilor atunci cand îşi vor exercita drepturile pe pieţele deschise competiţiei în sectorul gazelor şi al electricităţii.

În opinia CE, consumatorii europeni au nevoie de protecţie faţă de orice practică neloială de vanzare care i-ar determina să îşi schimbe decizia sau care ar face dificilă schimbarea deciziei în alegerea furnizorului de energie, în contextul liberalizării pieţelor energetice. De asemenea, procedurile de schimbare a companiei trebuie să fie eficiente.

Primele patru obiective ale documentului vor fi: protejarea mai eficientă a cetăţenilor vulnerabili, mai multă informare pentru consumatori, mai puţină birocraţie la schimbarea furnizorului şi protejarea consumatorilor împotriva practicilor de vanzare neloiale.

Soluţionarea greoaie litigiilor, de domeniul trecutului

În Comunicarea privind politica energetică din 10 ianuarie 2007, Comisia şi-a declarat angajamentul de a proteja consumatorii de energie. Directivele UE privind electricitatea şi gazul (2003/54/CE şi 2003/55/CE) au stabilit deja drepturile consumatorilor din sectorul energetic, împreună cu măsurile de protecţie pentru cetăţenii vulnerabili, dar aceste drepturi trebuie clarificate în vederea deschiderii deschiderii totale a pieţei.

Comisia doreşte includerea în Carta drepturilor consumatorilor de energie a următoarelor drepturi ale consumatorilor:

– În materie de racordare: dreptul de a primi contra cost servicii de furnizare a gazului şi electricităţii la cote regulate şi previzibile de siguranţă şi securitate

– În materie de furnizare: dreptul de a schimba furnizorul de gaz şi pe cel de electricitate fără plata niciunei taxe

– În materie de contracte: în Cartă se enumeră elementele minime pe care trebuie să le conţină fiecare contract cu un furnizor de energie

– În materie de informare: informare privind furnizarea de energie, condiţiile contractuale, preţuri şi tarife, măsurile de eficienţă energetică şi originea şi metoda de obţinere a curentului electric

-În materie de preţuri: energia trebuie să fie disponibilă la preţuri rezonabile, uşor de comparat şi transparente.

În ceea ce priveşte măsurile sociale, oferirea unor cote minime de servicii energetice pentru cetăţenii defavorizaţi (curent electric, căldură şi lumină), pentru a evita lipsa furnizării de energie reprezintă de asemenea unul dintre drepturile cetăţenilor pe care UE vrea să-l asigure. Totodată, soluţionarea litigiilor, adică dreptul la proceduri de plangere simple şi necostisitoare în cazul litigiilor, constituie un alt subiect care nu le va mai da bătai de cap cetăţenilor după aprobarea documentului. Printr-o Directivă europeană, practicile comerciale neloiale sunt interzise.

Există state care beneficiază de derogări. De exemplu, Cipru şi Estonia beneficiază de o derogare privind deschiderea pieţelor electricităţii pană în 2013. Malta are derogare pe o perioadă nedeterminată. Letonia şi Portugalia trebuie să îşi deschidă pieţele gazului pană în 2010. Finlanda şi Grecia vor avea permisiunea de a se alătura celorlate îndată ce îndeplinesc condiţiile cerute. Comisia se va consulta în privinţa acestei Carte cu toate părţile interesate şi apoi va elabora documentul. Se estimează că la începutul lunii decembrie 2007 Carta va putea fi finalizată.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.