-Alo, buna ziua. Ambulanta veterinara? Avem o urgenta, va rog sa veniti la adresa…- si urmeaza un nume si un numar de strada din Bucuresti. Pentru multi, un asemenea apel suna inedit. Nu si pentru Adrian Nastase si Traian Basescu. Cei doi oameni politici s-au aflat printre clientii unui inedit serviciu: ambulanta pentru animale, afirma medicii. Apelul la un numar telefonic de patru cifre va aduce, cat se poate de rapid, una dintre cele patru ambulante ale clinicii veterinare private din Capitala la domiciliul clientului. Nu este deloc important ce fel de -pet- are omul acasa. Aceasta pentru ca, desi majoritatea -interventiilor- vizeaza cainii si pisicile, nu rare au fost ocaziile cand ambulanta s-a deplasat la domiciliul clientului pentru a transporta la spital animale exotice precum… papagali, hamsteri, porci de Guineea si broaste testoase. Si inca un amanunt picant: clinica de care apartine ambulanta a fost, in cursul acestui an, subiect de scandal intre primarul Traian Basescu si dr. Liviu Harbuz, consilier al premierului.
Made in West
Pe strada, la semafor, oamenii se uita curiosi la inscriptia masinii: Ambulanta Veterinara. Medicii de la Salvavet spun ca acesta este primul serviciu de interventie pentru animale din Romania. -Reteta este occidentala, in Vest existand servicii de protectie a animalelor dotate cu ambulante-, spune unul dintre directorii clinicii de la Ilioara, doctorul Cristinel Cezar Matura.
Ideea a fost pusa in practica anul trecut, iar, la ora actuala, clinica are patru dubite de interventie, toate colorate si inscriptionate, si intre doua si patru interventii pe zi. -Este primul serviciu de acest gen din Romania. Am mai vazut, recent, o masina de ambulanta a altei firme, insa este primul semn ca am avea concurenta-, afirma medicul.
Studiu de caz: maidanezul Vasile
Pentru maidanezul Vasile, ziua de joi a fost un mare test. La fel si pentru stapanul sau. In cursul zilei, omul a vazut ca patrupedul are probleme. A pus mana pe telefon si a chemat salvarea. Salvarea de animale, nu cea clasica. Vasile a fost adus urgent la clinica, dupa ce acasa i s-a aplicat un bandaj de prim-ajutor. Medicii au constatat, rapid, ca este vorba de un caz de otravire. Mai precis, dupa cum a povestit stapanul sau, patronul unei sali de jocuri de noroc, cineva i-a aruncat in cusca o bucata de carnat otravit, caz frecvent intalnit de medicii veterinari. Povestea maidanezului Vasile s-a incheiat cu bine. -Scapa-, a pus verdictul medicul de pe salvare, Cornel Simion. Cei doi s-au imprietenit, asa ca, a doua zi, Vasile a iesit la plimbare cu noul sau -tovaras- pe holurile clinicii, salutand din mers alte patrupede aflate la tratament. -Are 12 ani, dar se tine bine-, spune, cu admiratie, doctorul. Acum, Vasile este tinut la -internat-, o sala cu custi in care se afla si alti caini, adusi fie cu ambulanta, fie de stapanii lor pe cont propriu. Dupa zilele de refacere, -comunitarul- Vasile se va intoarce la tarcul pe care stapanul sau l-a amenajat langa sala de jocuri de noroc.
Operatiunea -Papagalii-: extrema urgenta
Cainii si pisicii sunt oaspetii cei mai frecventi ai neobisnuitelor ambulante. Fie sunt cazuri de interventii legate de boli si crize, fie, uneori, stapanii lor cheama salvarea pur si simplu pentru ca nu stiu ce au de facut in momentul in care animalele sunt pe cale sa… fete. -In acest caz-, relateaza dr. Simion, -ii dam omului un sfat util-. In general, insa, problemele care ii fac pe oameni sa apeleze la serviciul de salvare sunt legate, in cazul cainilor, de accidente, boli sau otraviri. -Boli precum cancerul, muscaturi ale altor caini, in special cei de lupta, accidente de masina, intoxicatii, otraviri-, mentioneaza medicul. Intre acestea, nu rare sunt cazurile cand cainii mananca, din casa, detergent sau se infrupta din vreun gandac mort.
Cele mai iubite patrupede de casa nu sunt, insa, singurii pacienti. Animale exotice, precum papagali mari sau perusi (de talie mai mica), hamsteri si porci de Guineea, dar si broaste testoase au ajuns de urgenta la clinica. La papagali, bolile cele mai frecvente sunt urinotraheita (le curge lichid din nas si respira mai greu), enterita (diaree), dar si holera si raie. -Se rezolva cu medicamente, uneori si cu dieta-, spune Simion. Cazurile de operatii sunt mai rare. Este vorba de abcese, care se rezolva prin interventii chirurgicale. Uneori, insa, pasarile nu rezista anesteziei si mor.
Cateodata, medicii opereaza si porcusori de Guineea, desi, si la ei, bolile se rezolva mai ales cu medicamente. Interventii chirurgicale se fac pentru amputari de membre, infectii si abcese. O operatie complicata este si cea facuta broastelor testoase carora li s-a spart carapacea.
Apeluri nonstop si cazuri nefericite
Apelurile pot fi facute 24 de ore din 24, ceea ce face ca doctorul Simion, seful echipei de ambulante, sa fie luat uneori din pat, in timpul noptii. -Sunt cazuri si noaptea. Mi se intampla cam o data pe saptamana, iar daca am o saptamana neagra, chiar de doua ori-, povesteste medicul.
In aceasta dimineata, medicul a dat, insa, de un caz nefericit. A dat este mult spus, pentru ca nici nu a mai fost vorba de un caz. In timp ce se afla pe drumul spre un client, acesta a anuntat ambulanta ca nu mai are nevoie: cainele tocmai murise.
Acasa la Nastase si Basescu
Adrian Nastase si Traian Basescu sunt cele mai -grele- nume care au chemat salvarea. Doctorii spun ca nu sunt singurele VIP-uri care apeleaza la ambulanta, pentru animalele lor, ci clientela cuprinde personalitati din toate domeniile, de la politica, pana la afaceri si lumea mondena. Creatoarea de moda Doina Levintza s-a aflat si ea pe lista, spune dr. Matura. Si brack-ul premierului Adrian Nastase, si unul dintre maidanezii primarului Traian Basescu au urmat traseul acasa-ambulanta-clinica si retur. Avantajele unei asemenea clientele sunt multiple. Nevoia de publicitate, spune dr. Matura, este mai mica intr-o asemenea situatie, pentru ca oamenii vorbesc intre ei si ajung cu animalele aici pe baza de recomandari.
Scandal la Ilioara
Clinica de care apartine serviciul de ambulanta a fost, chiar in acest an, subiect de scandal. -Mentorul- clinicii este actualul consilier pe probleme veterinare al premierului Adrian Nastase, doctorul Liviu Harbuz, caruia i-au fost aduse mai multe acuze de catre primarul general Traian Basescu. Primarul a declarat, in martie, ca va sesiza Politia asupra modului in care Clinica veterinara Ilioara a fost privatizata si a obtinut monopolul furnizarii hranei pentru animalele din adaposturile Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA), subordonata Primariei Capitalei, ca urmare a declaratiilor facute de doctorul Liviu Harbuz, potrivit carora programul municipalitatii de rezolvare a problemei cainilor vagabonzi s-ar afla intr-un impas. Basescu si Harbuz s-au acuzat reciproc de esec in ceea ce priveste sterilizarea cainilor vagabonzi. Unul dintre proprietarii clinicii este sotia lui Liviu Harbuz, insa el este, practic, cel care s-a ocupat si se ocupa de afacere.