Home Special Vlas: Principalul vinovat in cazul FNI este Sorin Ovidiu Vintu

Vlas: Principalul vinovat in cazul FNI este Sorin Ovidiu Vintu

DISTRIBUIŢI

La aproape cinci ani de la prabusirea Fondului National de Investitii, magistratii Tribunalului Bucuresti au reluat, ieri, judecarea acestei cauze. In boxa acuzatilor au luat loc Stefan Boboc, Camenco Petrovici, Cezara Bebis, Marian Petrescu, Ioan Dita, Gavril Batran, Mihaela Sima, Andrei Marius, Costescu Mircea, Ionescu Muscel, Popa Nicolae, Negura Marin si Ioana Maria Vlas, singurul inculpat aflat in stare de arest. Marele -absent- a fost Sorin Ovidiu Vintu, facut scapat de procurorii care au instrumentat dosarul. Din nou, Ioana Maria Vlas a fost cea care a pus degetul pe rana, in momentul in care a primit dreptul de a se adresa instantei declarand ca procesul este o -mascarada- din moment ce principalul beneficiar al banilor FNI, Sorin Ovidiu Vintu, nu se gaseste in boxa acuzatilor.


Intr-o sala neincapatoare pentru zecii de pagubiti ai afacerii puse la punct de Vintu, judecatoarea care trebuie sa solutioneze cauza a avut de indeplinit o simpla formalitate in momentul in care a decis sa amane procesul, pana la sfarsitul lunii martie, timp in care vor trebui citate toate cele 218.000 de persoane constituite ca parte civila. In plus, o parte a inculpatilor au solicitat un termen in vederea pregatirii apararii. Ramasa si de aceasta data singura, Vlas a rabufnit, declarand ca refuza sa participe la acest proces. -Refuz sa fiu aparata si sa particip, altfel decat in mod fizic, la acest proces care este doar o mare mascarada atata vreme cat principalul vinovat, instigatorul si, de fapt, profitorul acestei afaceri, care este Sorin Ovidiu Vintu, nu se gaseste langa mine in boxa-, a spus Ioana Maria Vlas, in fata instantei. Fostul administrator al SOV Invest nu s-a marginit la a protesta, ea cerand instantei, ca si in cazul procesului privind prabusirea Fondului National de Acumulare, sa fie condamnata la pedeapsa maxima prevazuta de lege. -Raportul de expertiza din acest dosar arata ca SOV Invest a fost conceput de Vintu si folosit la imbogatirea lui. Ca sa nu se mai plateasca un proces lung si costisitor, e preferabil ca, la un moment dat, cand ma veti audia, sa ma si condamnati la maximum de pedeapsa, ca singur vinovat, cu agravanta de prostie, pentru ca am crezut ca, in Romania, mai exista dreptate-, a sustinut in fata instantei Ioana Maria Vlas.

Oamenii de paie raspund

In acest dosar au fost trimisi in judecata, in baza rechizitoriului intocmit la 4 iunie 2000, fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, Stefan Boboc – fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gavril Batran – membru al Consiliului de Administratie al SOV INVEST, Mihaela Sima – director economic al SOV INVEST, Ion Dita – membru al Consiliului de Administratie al societatii SOV INVEST, Marius Andrei – cenzor extern independent al SOV INVEST, atestat de CNVM, Cezara Cecilia Bebis – comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietei si intermediere financiara din cadrul CNVM, Marian Petrescu – presedinte al societatii SOV INVEST, Camenco Petrovici – fost presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Mihaela Zora Mincu – vicepresedinte coordonator al Directiei Trezorerie si membru al Consiliului de Administratie al CEC, precum si pe Mircea Costescu, Gheorghe Negura si Mircea Ionescu Muscel-Ianculescu, ultimii trei fiind membri ai Consiliului de incredere al FNI. Dupa circa doi ani, instanta de judecata a dispus restituirea cauzei la procuror pentru completarea urmaririi penale, dosarul fiind efectiv trimis Parchetului instantei supreme in ianuarie 2003. La scurt timp, dosarul a fost trimis Directiei Cercetari Penale, pentru aducerea la indeplinire a dispozitiilor cuprinse in hotararea de restituire. La 6 mai 2003, a fost dispusa efectuarea expertizei financiar-contabile indicate de instanta in hotararea de restituire.

Vintu, facut scapat

Artizanul intregii afaceri, Sorin Ovidiu Vintu, a reusit, cu largul concurs al autoritatilor, sa scape de raspundere. Mai bine de doi ani de la data retrimiterii dosarului la Parchet si pana la refacerea rechizitoriului, procurorul general, Ilie Botos, s-a intrecut in declaratii referitoare la vinovatia lui Vintu. Chemat pentru audieri, in cursul anului 2004, Vintu a fost pus sub acuzare pentru instigare la inselaciune, spalare de bani si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Infractiunile, deosebit de grave, sunt legate de modul in care a fost gestionat Fondul National de Investitii si, mai ales, modalitatile prin care sume imense de bani au fost scoase din tara, dupa ce au fost -spalate- prin intermediul unor banci sau societati comerciale. -Am primit noi date si informatii din partea autoritatilor din Statele Unite privind anumite legaturi si circuite financiare. In acest moment se evalueaza aceste date si vom vedea daca se impune efectuarea unei comisii rogatorii. De fapt, sunt aproape sigur ca aceasta comisie se va efectua-, a declarat Ilie Botos la inceputul anului 2004. Toate aceste declaratii au ramas insa fara nici un rezultat, Sorin Ovidiu Vintu nefiind trimis in judecata pentru nici una dintre faptele constatate in dosarul FNI.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.