La prima sa programare pe pamant asiatic, Cupa Mondiala are parte de doua semifinale inedite. Se poate vorbi chiar de socuri ale extremelor: granzii (Brazilia si Germania, care, impreuna, au adunat sapte trofee) impotriva anonimilor (Turcia si Coreea de Sud, mari outsideri, aflati in fata unor imense premiere). Cu toate acestea, chiar specialistii nu se mai incumeta sa faca pronosticuri, surprizele in lant inregistrate la actuala editie determinandu-i pe multi sa nu mai catalogheze team-urile lui Voller si Scolari ca mari favorite. Chiar si celebrul Pele este de parere ca nimeni nu trebuie sa se mire daca Ahn si compania vor juca finala, iar turcii pot face viata grea artistilor brazilieni. Astazi vom cunoaste numele primei finaliste a Mondialului asiatic. Cu incepere de la ora 14.30, stadionul din Seul va gazdui partida Coreea de Sud-Germania, o intalnire in care nemtii nu vor infrunta doar un -11- extrem de motivat, ci o intreaga natiune. Cuprinsi de febra fotbalului si ajunsi la un nivel care le da dreptul sa viseze, 47 de milioane de suflete bat la unison pentru un succes al trupei lui Guus Hiddink. Nu e greu de imaginat infernul ce va fi in tribune, dar experienta fotbalistilor germani ar putea anula acest dezavantaj.
Masinariea germana, singura impotriva unei tari intregi
Putin cam ciudata atitudinea delegatiei germane, care lasa impresia ca doreste sa fie cotata cu sansa a doua, desi destule voci din tabara europenilor sustin ca Mannschaft nu a evoluat inca la potentialul real. Voller declara cu seninatate ca obiectivul, trecerea de faza grupelor, a fost atins si depasit. Cam putin pentru orgoliul recunoscut al germanilor, dar nu trebuie uitat ca pentru a ajunge la turneul final, ei au trecut prin furcile caudine ale barajului cu Ucraina. Masinaria a fost insa reglata din mers si a ajuns doar la doi pasi de ravnita coroana cu lauri. La capitolul moral si germanii stau bine, dovada ca Ballack nu s-a sfiit sa spuna ca -este un vis sa joci impotriva unei tari intregi si deja ma simt in atmosfera stadionului-.
Voller nu are probleme de efectiv. Nici suspendati, nici accidentati. Chiar si Dietmar Hamman, care a avut necazuri la genunchiul stang, este aproape in plenitudinea fortelor. Tehnicianul german nu a facut un secret din tactica pe care o va adopta. El va incerca sa profite de gabaritul jucatorilor sai, iar atacul se va axa pe mingi inalte, unde Klose si probabil Carsten Jancker au sanse sporite in fata mai scunzilor lor adversari. Spre deosebire de echipele latine, Spania si Italia, invinse de asiatici, Germania are un alt stil de joc, mult mai pragmatic. Eficacitatea reprezinta obiectivul primordial, mai ales ca spatele il are asigurat de o defensiva experimentata si ferma, la care se adauga si un portar de elita, Kahn fiind principalul pretendent la titlul de cel mai bun goalkeeper al Mondialului.
Eroi venerati, dar cu picioarele pe pamant
Mult comentata victorie asupra Spaniei, indiferent cum a fost obtinuta, nu a facut decat sa-i convinga pe asiatici ca este loc si pentru mai mult. In ciuda exploziei mediatice, fotbalistii, transformati in eroi venerati de un intre popor, au respectat dorinta antrenorului de a ramane cu picioarele pe pamant. Optimismul insa este greu de stavilit: -La Seul, pe terenul nostru, nu ne este frica de nimeni-, a declarat atacantul Hwang Sun-Hong, cel care va imbraca in meciul cu Germania pentru a 134-a oara tricoul nationalei sale, record pentru Asia. Totusi, echipa a fost vizibil marcata de oboseala in partida cu ibericii, ceea ce l-a facut pe coach-ul olandez sa caute solutii urgente si eficace pentru refacere, conditie ce reprezinta pentru el cheia succesului. -Avantajul echipei mele este ca are o capacitate uluitoare de recuperare rapida, atat fizica, dar si morala-, a declarat antrenorul din Tara Lalelelor. Ramane de vazut ce vor mai reusi fotbalistii cu ochi oblici, deoarece ei au jucat 117 minute in partida cu Italia si alte 120 cu Spania. Iar in aceasta ultima confruntare, impresia lasata a fost ca au jucat cu frana de mana trasa. Tocmai de acea, ultimele antrenamente ale coreenilor s-au facut pe doua grupe. Titularii din jocul cu Spania au avut parte doar de alergari usoare si o miuta, Ahn si Kim Nam-Il fiind lasati sa se odihneasca in camerele de la hotel. Dupa unele zvonuri, exista sanse ca ei sa lipseasca in meciul de astazi, ceea ce ar diminua sensibil forta de joc a asiaticilor. In schimb, rezervele au tras din greu in sedinte de antrenament cu o duritate maxima, in care s-a pus accent pe mobilitate si viteza. Absenta unui golgeter veritabil ramane principalul necaz al lui Hiddink, care spera ca jocul colectiv sa suplineasca aceasta deficienta.
Meyer a mai dat o mana de ajutor coreenilor
Strategic, Voller a refuzat sa comenteze arbitrajele de la turneul final. Insa, pana acum, coreenii au fost ajutati din plin de arbitri. In patru din cele cinci meciuri disputate, cavalerii fluierului le-au facilitat rezultate favorabile. Mai intai contra americanilor, un penalty le-a fost facut cadou chiar de Urs Meyer, cel care va arbitra si partida impotriva nemtilor. Apoi, argentinianul Sanchez i-a lasat in doar noua jucatori pe portughezi, eliminandu-l cu multa usurinta si pe Beto, lusitanul fiind al doilea care a vazut rosu in acel joc. Veritabile scandaluri au declansat arbitrajele din partidele cu Italia si Spania, cand team-urile europene au fost tocate marunt de cei care aveau menirea sa imparta dreptatea pe gazon. De aceea, miracolul coreean nu mai are aceeasi valoare, iar misiunea elvetianului este deosebit de ingrata, daca avem in vedere antecedentele. Oricum, dupa ultimul fluier al sau vom sti cine si-a atins obiectivul: un loc in finala de la Yokohama.