-Comisia de acordare a licentelor PRO din cadrul Federatiei Romane de Fotbal a stabilit criteriile de inscriere la primul curs, unde vor fi instruiti 20 de antrenori-, sustine presedintele Scolii Federale de Antrenori de Fotbal, Mircea Radulescu. In Comisia de acordare a licentelor ii regasim pe Anghel Iordanescu, Emeric Ienei, Angelo Niculescu, Mircea Radulescu, Cornel Dinu, Cornel Dragusin, Florin Halagian, Cosmin Olaroiu, Ioan Andone si Viorel Cojocaru. In ultima sedinta, Comisia de acordare a licentelor PRO a stabilit criteriile pentru inscrierea antrenorilor la cel dintai curs, acestea urmand sa fie aprobate in cadrul Comitetului de Urgenta al FRF, cel mai probabil dupa intoarcerea echipei nationale din turneul pe care il efectueaza in Cipru.
Astfel, tehnicienii care doresc admiterea in cadrul acestui curs organizat sub indrumarea UEFA trebuie sa indeplineasca – nota bene, obligatoriu – urmatoarele cerinte: sa posede categoria I de clasificare, cu o vechime de minimum trei ani, si sa fi participat la actiuni de perfectionare, conform statutului antrenorilor. De asemenea, solicitantii trebuie sa indeplineasca minimum unul dintre criteriile: au pregatit in calitate de antrenori principali echipa nationala de seniori, echipa nationala de tineret sau echipe nationale ale altor tari minimum un an; au pregatit in calitate de antrenori principali echipe din prima categorie competitionala in tari cu fotbal profesionist minimum un an in ultimii trei ani; au pregatit ca antrenori principali echipe de Divizia A in Romania minimum doi ani in ultimii cinci ani sau sunt fosti jucatori internationali cu peste 30 de jocuri in echipa nationala. In plus – alt fapt extrem de important, menit sa ridice stacheta si, in general, nivelul de cunostinte -, candidatii vor fi supusi unui test eliminatoriu privind cunoasterea unei limbi de circulatie europeana.
Adoptam modelul belgian ?
In functie de dificultatile comisiei de a ajunge la numarul stabilit de cursanti, membrii acesteia isi rezerva dreptul de a veni cu noi criterii obiective. -Am putea adopta chiar un sistem de grile si punctaje, urmand exemplul Federatiei Belgiene de Fotbal, unde sunt acordate 35 de puncte pentru cariera de jucator, 40 pentru cea de antrenor si trei puncte pentru studii superioare. Solicitantii vor fi triati, pentru ca UEFA nu permite instruirea decat pentru 20 de antrenori-, a declarat Mircea Radulescu. Primul curs de acordare a licentelor PRO va avea loc in acest an si va presupune 120 ore de lectii teoretice si 120 ore de lectii practice. In 2004 va avea loc al doilea curs de acordare a acestor diplome, care vor deveni obligatorii incepand cu editia de campionat 2004-2005. La curs, lesne de intuit, vor participa si instructori din strainatate, iar dintre cei romani nu vor lipsi Anghel Iordanescu, Emeric Ienei, Florin Halagian, Cornel Dinu, Angelo Niculescu, Mircea Radulescu si Mircea Lucescu (n.r. – mare minune ca nu l-au uitat de tot pe Il Luce, numarul 1 intre antrenorii nostri, dar nu prea agreat de anumiti -federali-; inca o dovada ca, nu-i asa, nimeni nu e profet in tara lui!). Din ecuatie nu putea lipsi nici factorul financiar: comisia va stabili si taxa de participare la acest curs, ea urmand sa fie intre 3.000 si 4.000 de euro! Presedintele Scolii Federale de Antrenori din cadrul FRF a afirmat, pe de alta parte, ca este sceptic in privinta suplimentarii de catre UEFA a numarului de locuri (20) atribuite Romaniei pentru prima faza a acordarii licentelor PRO si ca – spre comparatie – Ungaria are 18 locuri, iar Belgia numai 17. Macar sa avem – pentru inceput – atatia tehnicieni de calibru. La propriu…