Cand, la sfarsitul saptamanii trecute, Gica Hagi declara ca nu a stabilit inca ferm daca va continua la comanda echipei nationale, in urma discutiilor purtate cu presedintele Federatiei de Fotbal, Mircea Sandu, totul a parut o noua toana a selectionerului, pusa pe seama supararii provocate de criticile din presa. Nimeni nu a luat-o in serios, fiind prea proaspata in minte hotararea cu care, dupa returul cu Slovenia, Hagi afirma ca nici nu se gandeste sa renunte dupa o perioada atat de scurta in fruntea reprezentativei. Ieri, insa, soc: Gheorghe Hagi a renuntat la conducerea tehnica a echipei nationale, deoarece Federatia Romana de Fotbal nu i-a oferit nici un fel de asigurari pentru a-si continua activitatea, anunta Agentia MEDIAFAX, citandu-l pe impresarul Ioan Becali. Acesta a precizat ca -nu este vorba despre o demisie scrisa, ci de una verbala. Hagi a discutat, luni, la telefon, cu Mircea Sandu si l-a anuntat. Urmeaza ca la intoarcerea presedintelui FRF din Coreea de Sud (n.r. – unde participa la tragerea la sorti a grupelor CM 2002) sa se stabileasca toate amanuntele-, a spus Becali.
Nu ne este inca foarte clar despre ce asigurari suplimentare avea nevoie Hagi, din moment ce de-abia fusese reconfirmat in functie de catre Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal, care ii si stabilise clar obiectivul, calificarea la Turneul final al Campionatului European din 2004. Cert este ca, daca nu se va -suci- cumva din nou in intervalul ramas pana la intoarcerea lui Mircea Sandu din Asia, istoria va consemna cel mai scurt mandat de antrenor din istroia Nationalei de fotbal a Romaniei. Reamintim ca primul meci al echipei nationale pregatit de Hagi a fost amicalul cu Slovenia, disputat la Ljubljana, pe 15 august, si incheiat cu scorul de 2-2. La Ljubljana, noul selectioner nu a stat pe banca tehnica a Nationalei romane deoarece a suferit, in zilele premergatoare meciului, o criza renala. Au urmat apoi ultimele doua partide din preliminariile CM 2002, cea cu Ungaria, disputata pe 5 septembrie, la Budapesta si castigata de -tricolori-, cu scorul de 2-0, si cea cu Georgia, de pe 6 octombrie, jucata pe stadionul -Steaua- si incheiata la egalitate, scor 1-1. Dupa aceste rezultate, echipa Romaniei a incheiat grupa preliminara din care a facut parte pe locul doi si a fost nevoita sa dispute un baraj cu selectionata Sloveniei, pentru a obtine calificarea la Cupa Mondiala din Coreea de Sud si Japonia, insa a esuat dupa dureroasele 2-3, la Ljubljana, si 1-1, la Bucuresti. Asadar, dupa doar cinci luni si cinci meciuri, Hagi paraseste reprezentativa, prima formatie pe care a antrenat-o dupa ce a renuntat la cariera de jucator, la sfarsitul sezonului 2000/2001. Un debut nefericit pe banca tehnica, o aventura trista de pe urma careia Gheorghe Hagi a coborat cu o treapta de pe statuia pe care si-o cladise prin uluitoarea sa cariera ca jucator.
In urma acestei demisii, care va vantura mai tare apele si-asa tulburi ale fotbalului romanesc, vom asista cu siguranta la o lupta acerba pentru fotoliul de selectioner, care-i va trezi la viata pe un Puiu Iordanescu motaind pe undeva prin Orient, pe un Victor Piturca tot mai contestat de rezultatele din ultima vreme la Steaua sau, de ce nu, pe un Ladislau Boloni al carui scaun, la Sporting Lisabona, tremura de mai mult timp…
Portivit unor apropiati de-ai lui Hagi, trei sunt motivele care au stat la baza deciziei sale, toate reprezentand clauze pe care i le-a impus presedintele federatiei, Mircea Sandu. Prima se refera la diminuarea primelor si a diurnei pentru jucatorii selectionati la nationala care activeaza in strainatate.-Oricum, ei au bani-, ar fi declarat Sandu, fapt pe care Hagi l-a considerat de neacceptat. Apoi, ar exista si o alta prevedere privind interzicerea lui Hagi de a face orice apreceire negativa la adfesa campionatului intern, in caz contrar el intrand sub judecata Comitetului Executiv al FRF. Nu in ultimul rand, desi Gica a spus ca nu face un capat de tara din aceasta, ar fi si diminuarea semnificativa a contractului sau
–Cali-ambari- – -Drum bun- in aromana