De foarte mult timp, rugby-ul romanesc parca a cazut in prapastie, n-a mai contat practic in Europa. Regresul s-a accentuat an de an. Traim doar din amintiri. Dar, cu toate acestea, in ultima vreme au inceput sa apara primele semne ale redresarii, legate de venirea la carma lotului national a unui antrenor cu adevarat profesionist, francezul Bernard Charreyre. Un -batailleur- veritabil.
-Micul Napoleon- a aprins flacara sperantei
Adus de Octavian Morariu (fost presedinte al Federatiei Romane de Rugby), actualul sef al ANS, cel supranumit -Micul Napoleon- a pus cat de cat ordine in prima reprezentativa a tarii noastre, redandu-i, fie si partial, increderea in fortele proprii. S-a pornit pe un nou drum. Unul corect. O prima si importanta constatare? Nu mai suntem -carne de tun- pentru marile echipe de pe continent sau din lume – cum sa uitam oare episodul de pe -Twickenham-, cand englezii ne-au surclasat literalmente, ne-au trimis in bezna, intr-un meci in care au marcat nu mai putin de 123 de puncte? – insa nici nu avem taria de a le incurca socotelile. Avem sperante de mai bine, asta-i foarte important! Am pierdut ultimele jocuri-test, cele disputate cu galezii si cu francezii, la diferente relativ scuzabile, numai ca nu am mai simtit gustul amar al umilintei. Veti admite ca suna incurajator, mai ales in perspectiva participarii, luna viitoare, la Campionatul Mondial, programat in indepartata Australie. Acolo va fi examenul cel mare al purtatorilor tricourilor -frunzei de stejar-…
La debut, vom infrunta Irlanda
Francezul Bernard Charreyre, antrenorul nationalei Romaniei, a anuntat ca lotul cu care va merge in Australia este alcatuit din 30 de jucatori – sa remarcam, in fuga condeiului, ca este cea de-a cincea editie consecutiva a Cupei Mondiale la care participam. Nu e mult, dar nici nu putem omite amanuntul. Lotul cuprinde nume cunoscute, ca Valentin Maftei, Gabriel Brezoianu, Petru Balan sau Ovidiu Tonita, dar si altele aflate in cautarea consacrarii, precum Iulian Andrei ori Marius Nicolai. A disparut insa de pe lista Dragos Dima care, dupa ce a efectuat un control medical amanuntit, a aflat ca nu este apt de joc. Capitanul -stejarilor- va fi Romeo Gontineac, iar vicecapitan, Ovidiu Tonita.
Cu siguranta, sortii ne-au fost potrivnici, pentru ca la Antipozi vom da replica unora dintre cele mai tari selectionate din lume, care emit justificat pretentii la aceasta editie, in frunte cu echipa-gazda. Cei numiti -Wallabies- isi vor apara de fapt suprematia. Iar noi suntem un obstacol (mai mare sau mai mic, asta vom vedea!) in calea lor, a redutabililor rugbysti australieni! In ceea ce priveste programul tricolorilor, repartizati in grupa A, acesta arata in felul urmator: prima partida va avea loc pe 11 octombrie, impotriva Irlandei; pe 18 octombrie, cu Australia; pe 22 octombrie, cu Argentina; pe 30 octombrie, cu Namibia.
Cea dintai impresie? Poate doar la final, in compania mai slab cotatei echipe africane, sa reusim mult-dorita victorie, in rest e teribil de greu si nu e recomandabil sa ne facem prea multe iluzii. Ca sa nu traim apoi o crunta deziluzie.
Majoritatea tricolorilor, la cluburi franceze
Revenind la lotul aflat sub comanda lui Charreyre, observam ca sunt 11 jucatori care activeaza la cluburile din tara, 16 care evolueaza in Franta, doi in Italia si unul in Irlanda. Un semn de intrebare planeaza asupra lui Marius Tincu, recent operat la menisc, in cazul caruia se apreciaza ca nu va putea juca decat in ultimele doua meciuri la CM. Aceleasi incertitudini sunt valabile si in privinta lui Manta.
Alta constatare – opt jucatori dintre cei selectionati au participat si la precedenta Cupa Mondiala. Este vorba despre Petru Balan, Gabriel Brezoianu, Romeo Gontineac, Cristian Sauan, Lucian Sarbu, Ionut Tofan, Ovidiu Tonita si Mihai Vioreanu. Ei sunt, de altfel, si cei mai experimentati. Printre cei care au dus greul ultimelor partide ale formatiei noastre figureaza un Costica Mersoiu (accidentat si inlocuit cu Tatu), un Petrisor Toderasc, un George Chiriac, un Danut Dumbrava sau un Valentin Maftei. Dar iata componenta lotului -stejarilor-: Petru Balan (Biarritz), Petrisor Toderasc (Farul Constanta), Marcel Socaciu (Rugby Rovigo), Dan Tudosa (Metro Racing Paris), Silviu Florea (Steaua), Cezar Popescu (Steaua), Marius Tincu (Section Paloise), Cristian Petre (Metro Racing Paris), Augustin Petrichei (Bourgoin Jallieu), Sorin Socol (Brive), George Chiriac (Farul Constanta), Cornel Tatu (Dinamo), Ovidiu Tonita (Biarritz), Marius Nicolai (Lavelannet), Tudor Bogdan (Vallence Sportif), Marian Tudori (Peirorad), Alexandru Manta (Bordeaux Begles), Lucian Sarbu (Metro Racing Paris), Cristian Podea (Universitatea Cluj), Ionut Tofan (Metro Racing Paris), Gabriel Brezoianu (Bordeaux Begles), Romeo Gontineac (Grenoble), Valentin Maftei (Valence Sportif), Cristian Sauan (Rugby Rovigo), Ioan Teodorescu (Universitatea Cluj), Vasile Ghioc (Dinamo), Bogdan Voicu (Universitatea Cluj), Danut Dumbrava (Steaua), Iulian Andrei (Steaua), Mihai Vioreanu (De la Salle Palmerston).
Sa mai amintim ca lotul national se afla acum la Constanta, pentru un ultim stagiu de pregatire, care se va incheia duminica, 28 septembrie. O zi mai tarziu este prevazuta plecarea spre Australia.