Campioana Romaniei, Steaua Bucuresti, a sustinut miercuri seara ultimul examen din Liga Campionilor, editia 2006/2007, in compania uneia dintre principalele favorite la castigarea trofeului, Olympique Lyon. Rezultatul de 1-1 este unul excelent, in ciuda faptului ca formatia care domina campionatul Frantei in ultimele cinci editii nu s-a prezentat la startul meciului cu cea mai buna echipa, Juninho, Cris si Abidal fiind menajati, Malouda fiind suspendat pentru aceasta intalnire, iar Fred, accidentat. Inlocuitorii acestora, pe de alta parte, sunt jucatori care au confirmat deseori axioma ca Gerard Houllier poate alinia oricand un -11- de clasa: Patrick Muller si Kallstrom sunt titulari de drept in nationalele Elvetiei, respectiv Suediei, Berthod si Ben Arfa au avut mereu evolutii apreciate, ambii fiind considerati de oamenii de fotbal din Franta drept solutii excelente pentru -nationala- in viitor, iar nume precum Carew sau Govou nu mai au nevoie de nicio prezentare. Mai mult, din faptul ca tehnicianul campionilor Frantei i-a introdus cu 25 de minute inainte de final pe Wiltord si Toulalan, se poate spune fara teama de a gresi ca Steaua a obtinut un rezultat impresionant in fata unei echipe formidabile. Rezultatul obtinut de ros-albastri este cu atat mai important cu cat, trecand peste discutiile sterile legate de bugetele acestor doua grupari, in ultimele trei sezoane doar Bayern Munchen, FC Porto, Manchester United, PSV Eindhoven si AC Milan au reusit sa obtina rezultate de egalitate pe -Gerland-. De remarcat mai este si faptul ca Steaua este singura echipa din ultimele trei sezoane care izbuteste sa inscrie la prima faza a meciului, Olympique fiind recunoscuta ca o echipa care-si sufoca adversarul inca din primele minute.
Tehnicianul Gerard Houllier s-a declarat surprins, la sfarsitul partidei, de evolutia campionilor nostri: -Stiam ca Steaua este o echipa buna, insa am fost surprins sa vad ca au jucat atat bine pana la final. Mi-a placut jocul lor de pase, pressingul ucigator si jocul de contraatac-.
Cu toate acestea, in randul stelistilor stelisti au fost si nemultumiti: -Eu sunt putin dezamagit. Eu chiar credeam ca putem obtine mai mult-, a declarat Petre Marin. Intr-adevar, cine stie care ar fi putut fi soarta meciului daca Thereau, Dica, in mai multe randuri, Nicolita sau Cristocea nu iroseau oportunitatile avute?!
Steaua a incheiat, asadar, parcursul din Liga pe locul al treilea, cu 5 puncte, in spatele celor de la Lyon, care au acumulat 14 puncte din 18 posibile si Real Madrid, cu 11 puncte, insa inaintea celor de la Dinamo Kiev, ucrainienii neacumuland decat 2 puncte, desi la tragerea la sorti se gandeau chiar la primavara Champions League.
Ros-albastrii figureaza pe ultimul loc in ierarhia formatiilor care au jucat anul acesta in grupele Ligii Campionilor in ceea ce priveste posesia mingii, doar 140 de minute, fata de 155 de minute inregistrate de penultima formatie, Bordeaux sau de cele 206 minute de posesie a balonului, cat a avut Arsenal, liderii acestui clasament.
In rest, ros-albastrii ocupa locuri mai mult decat onorabile in toate statisticile, desi, alaturi de Levski Sofia – bulgarii fiind insa invinsi lejer in toate meciurile – este echipa cu cel mai mic buget din aceasta competitie.
Prin performantele Stelei, putem spune ca fotbalul romanesc s-a intors in lumea buna a fotbalului european. Am putea fi cu adevarat importanti daca -nationala- si celelalte echipe care ne reprezinta in competitiile continentale ar confirma faptul ca evolutiile campioanei Romaniei nu au fost decat prima salva dintr-un foc de artificii ce ni-l dorim cat mai stralucitor si cat mai de durata.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane