Un simplu sparring-partner pentru rusi
La Moscova, Dinamo a suferit o corectie usturatoare, pierzand, totodata, orice sansa de a se mai califica, asa cum isi propusese, in primavara europeana. Cand cedezi la un asemenea scor, 0-4, nu sunt prea multe de comentat. Deziluzia e uriasa. Dinamo a fost efectiv un sparring-partner pentru moscoviti, care s-au dezlantuit literalmente dupa pauza, punctand de trei ori in poarta bucurestenilor.
Andone era coplesit dupa meci, recunoscand ca totul este pierdut. A gresit el in alcatuirea formatiei? Greu de spus. Cert este ca echipa din Stefan cel Mare n-a avut nici o sansa in aceasta confruntare. Chiar si in prima repriza, cand scorul era minim, jocul -cainilor- scartaia serios. Apararea gafa prea des, portarul a incasat nepermis de usor primul gol, mijlocul nu -lega- mai nimic, iar atacul se remarca prin lancezeala. In aceste conditii, Spartak, fara a straluci, a condus permanent jocul, irosind cateva ocazii favorabile de a se detasa. In ciuda realitatii din teren, speram totusi ca Dinamo sa revina dupa pauza. Ne-am facut prea multe iluzii.
Delwarte, la fel de slab ca Preda
Ceea ce s-a intamplat in actul secund poate fi rezumat printr-un singur cuvant: dezastru! Dinamo s-a prabusit definitiv. Portarul -cainilor-, belgianul Delwarte, poate fi considerat vinovat la trei dintre cele patru goluri ale rusilor – nu a gresit la frumosul lob din final al lui Pavlenko. Or, la acest nivel, fara un goal-keeper valoros n-ai nici o sansa, esti condamnat! Cum e Preda, la fel e si Delwarte. Ambii sunt la fel de slabi. Asa cum am observat de multe ori de-a lungul acestui sezon, defensiva lui Ando a fost penibila si pe stadionul Lokomotiv. Ea nu a putut stavili iuresul gazdelor nici pe zona centrala, nici pe flancuri. A fost mereu o prada usoara pentru tehnicii fotbalisti rusi, care, sub impulsul lui Titov, au manevrat in voie jumatatea de teren adversa.
-Nici nu mai poate fi vorba despre calificare. Poate doar sa ne revansam la Bucuresti, obtinand un succes de palmares-, declara Claudiu Niculescu, una dintre marile deziluzii de joi seara de la Moscova. Ar fi bine si atat. Dar nu suntem siguri ca asa se vor derula lucrurile. Am crezut mult in -caini-, dar a fost in van. Ando mai are mult de lucru cu aceasta echipa. Cele cateva sclipiri din competitia interna nu pot tine de cald in duelurile din cupele europene. -Lectia Spartak- nu va fi uitata prea curand.
SPARTAK MOSCOVA – DINAMO 4-0 (1-0)
Stadion: Lokomotiv; spectatori: 10.000
Au marcat: Pjanovici (*21, *62), Kalinicenko (*58), Pavlenko (*73)
SPARTAK: Kowalewski – Parfenov, Mitreski, Moises, Kebe – Pavlenko, Trobok, Kalinicenko (*88 Danisevski), Torbinski – Titov – Pjanovici. Antrenor: Vladimir Fedotov.
DINAMO: Delwarte – Perenyi, Burca, Barcauan, Semeghin – Fl. Petre (*49 Grigorie), Alexa, I. Badea, Zicu (*70 Vl. Munteanu) – Cl. Niculescu (*65 Marica), Danciulescu. Antrenor: Ioan Andone.
A arbitrat Dick van Hemond, ajutat de I. Takaci si I. Teelem (toti din Olanda)
Cartonase galbene: Moises (*57)/Semeghin (*43), I. Badea (*50)
Cartonas rosu: I. Badea (*89)
E bine, dar se putea castiga
Gladiatori in mocirla
A fost una dintre marile partide ale Stelei in cupele europene. Publicul a simtit ca ros-albastrilor le sta in puteri sa -se ia la tranta- cu un team de anvergura lui Liverpool si a venit in numar neasteptat de mare la arena din Ghencea, pe care aproape a umplut-o, in pofida vremii cainesti, a unei ploi care nu a contenit nici un moment. Cat despre teren, ce sa mai spunem? A fost mizerabil, impiedicand echipele sa dea intreaga masura a valorii lor. Dar ne-am obisnuit ca pe Ghencea, toamna tarziu, sa vedem lupte de gladiatori. In mocirla…
Rezultatul e bun. Nu e un pas in directia calificarii, insa e cazul sa acceptam ca nici nu aveam prea mari sperante in acest sens. Liverpool e o echipa de mare valoare, a demonstrat-o mai ales in prima repriza, cand a trecut pe langa golul doi – un gol care, in mod cert, ar fi incheiat conturile intalnirile si, desigur, ale calificarii. Radoi s-a opus cu un ultim efort celei de-a doua reusite a -cormoranilor-, Hamutovski a aparat si el in nota-i caracteristica, adica excelent, intrandu-se la vestiare, dupa o repriza de lupta, cu avantaj de partea englezilor. Meritat insa? Nu stim, poate nici nu conteaza. Dar o mare echipa ca Liverpool n-are nevoie decat de o oportunitate, maximum doua, pentru a te reduce la tacere. Iar Traore a prins intr-adevar un sut de exceptie, imparabil, jos, la colt, facand inutil plonjonul lui Hamutovski. Liverpool a stiut cum sa se aseze pe teren, aparandu-se calm si precis, cu un Sammi Hyppia de netrecut in centrul sistemului defensiv.
Claudiu Raducanu, eternul salvator
Avea sa urmeze insa o a doua repriza mai buna. Cu Steaua in prim-plan. Cu un asalt – e drept, nu permanent – asupra redutei -cormoranilor-. Steaua nu s-a dezmintit. Ne-a aratat din nou ca e o specialista in partidele cu insularii. Pe lista pe care se mai afla West Ham, Aston Villa si Southampton adaugati si Liverpool! Nici formatia lui Houllier n-a invins in Ghencea. Ba, din contra, era sa plece -pe scut- in Regat. A egalat Claudiu Raducanu, eternul golgeter. Tribunele luasera foc, atmosfera devenise incendiara. Aproape 25.000 de spectatori asteptau inca un gol, marele gol al victoriei. Dar n-a fost sa fie, din pricina ocaziilor irosite. Mutica, Neaga si Pitu aveau sa-si treaca in cont ratari din situatii ideale. Liverpool a scapat! Ce pacat! Dar si noua, sa nu uitam, ne-a suierat glontul pe la ureche in primul act.
Piturca a analizat lucid aceasta prima mansa: -Englezii raman favoriti, insa avem si noi sanse-. Finalmente, remiza e justa. Mergem pe Anfield Road, peste trei saptamani, cu fruntea sus. Calificarea se joaca, asta-i sigur.
STEAUA – LIVERPOOL 1-1 (0-1)
Stadion: Ghencea; spectatori: 24.000
Au marcat: Cl. Raducanu (*69)/Traore (*23)
STEAUA: Hamutovski – Radoi, Mutica, Rachita, P. Stoica – Fl. Dumitru, Falemi, Aliuta (*73 Neaga), Bostina (*62 Pitu) – Oprita (*85 Nesu), Cl. Raducanu. Antrenor: Victor Piturca.
LIVERPOOL: Dudek – Finnan, Biscan, Hyppia, Traore – Diouf (*57 Le Tallec), D. Murphy, Gerard, Riise – Heskey, Kewell. Antrenor: Gerard Houllier.
A arbitrat Stefano Farina, ajutat de A. Consolo si A. Di Mauro (toti din Italia)
Cartonase galbene: Falemi (*54), Pitu (*74), Rachita (*77)/Diouf (*19), Murphy (*88).