I-a fost dat celebrului Eusebio da Silva Ferreira (cunoscut, mai simplu, sub numele de Eusebio, sau, mai metaforic, -Pantera neagra-), in ziua in care a implinit 60 de ani, sa -decida-, prin hazardul mainilor sale, cine cu cine va juca in grupele preliminare ale Campionatului European de fotbal din 2004, cea mai importanta competitie a sportului-rege, alaturi de Campionatul Mondial.
Romania, reprezentata la Santa Maria da Feira, din Porto, de nelipsitul Mircea Sandu, precum si de, firesc, selectionerul Anghel Iordanescu, nu prea a avut parte de gratiile Zeitei Fortuna. O grupa cu Danemarca, Norvegia si Bosnia-Hertegovina (admitand, desigur, ca Luxemburgul iese din calcule) nu poate fi considerata, in nici un caz, una usoara. Cel putin din motivul ca, asa cum remarca si antrenorul danez Olsen, oricare dintre primele patru echipe o poate invinge pe cealalta, admitand ca prinde o zi buna.
Vom avea, asadar, o grupa fara favorite certe, chiar daca Romania – gratie prestatiei de la Euro 2000, sub bagheta lui Emeric Ienei – a fost inclusa, cat se poate de onorant, in grupul celor opt capi de serie. Asta, cunoscatorii stiu, conteaza prea putin in meciurile directe, mai ales acum (efect psihologic banal), cand Norvegia chiar bate Romania lui Iordanescu, la Vale do Tejo, in meciul pentru evitarea ultimului loc al turneului! Loc pe care, bineinteles, nu l-am putut evita…
Pentru a fi sigura ca va ajunge din nou in Portugalia, de data asta la turneul final Euro 2004, Romania are cale lunga si treaba multa de facut. Va trebui sa castige grupa a 2-a preliminara, conform statutului sau de cap de serie, care nu-i va impresiona prea mult pe blonzii scandinavi, capabili de orice surprize, precum a facut Danemarca in 1992, cand a devenit campioana europeana! Ca sa nu mai vorbim de verii norvegienilor, adica suedezii, care ne-au cantat prohodul la CM 1994, in pragul unei posibile semifinale cu Brazilia, ce ar fi putut insemna apogeul istoriei fotbalului romanesc.
Bine, totusi, ca n-am -cazut- intr-o grupa cum este, priviti, a 9-a sau chiar a 6-a, unde oricare dintre primele patru pot fi favorite! Dar ce scriem noi aici? Si in grupa a 2-a sunt patru favorite.
Atentie, asadar, generale! Ai de ce sa cazi pe ganduri.
Pentru ca nimeni nu ne-ar (ti-ar) ierta ratarea calificarii la Euro! Macar la baraj, da* sa fie.
Componenta celor zece grupe preliminare:
Grupa 1: Franta, Slovenia, Israel, Cipru, Malta
Grupa a 2-a: Romania, Danemarca, Norvegia, Bosnia-Hertegovina, Luxemburg
Grupa a 3-a: Cehia, Olanda, Austria, Belarus, Moldova
Grupa a 4-a: Suedia, Polonia, Ungaria, Letonia, San Marino
Grupa a 5-a: Germania, Scotia, Islanda, Lituania, Insulele Feroe
Grupa a 6-a: Spania, Ucraina, Grecia, Irlanda de Nord, Armenia
Grupa a 7-a: Turcia, Anglia, Slovacia, Macedonia, Liechtenstein
Grupa a 8-a: Belgia, Croatia, Bulgaria, Estonia, Andorra
Grupa a 9-a: Italia, Iugoslavia, Finlanda, Tara Galilor, Azerbaidjan
Grupa a 10-a: Irlanda, Rusia, Elvetia, Georgia, Albania.