In varsta de 31 de ani, iubit si adulat de o tara intreaga, ploiesteanul Leonard Doroftei, supranumit-Dorin- in ringul profesionist, a obtinut, inca din primele zile ale anului 2002, cel mai valoros rezultat al boxului romanesc din toate timpurile. El a cucerit la San Antonio (Texas) titlul mondial profesionist al categoriei semiusoare, 61 kg, versiunea WBA (World Boxing Association, una dintre primele trei din lume ca importanta, alaturi de WBC si IBF), invingandu-l la puncte, dupa o lupta dramatica, pe fostul detinator al centurii, argentinianul Raul Balbi. Asadar, dupa un titlu mondial de amatori, o medalie olimpica de bronz si nenumarate alte succese la nivel national sau european, dupa ce – in 1997 – a renuntat la amatorism, alegand drumul lung si infinit mai spinos al profesionismului, Leonard Doroftei a atins, la inceputul anului de gratie 2002, punctul culminant al oricarei cariere de pugilist: un titlu mondial al uneia dintre cele trei -mari- versiuni, respectiv WBA.
Ce i-ar mai putea ramane? Poate un titlu mondial al celor trei versiuni reunite, WBA (pe care deja il are), IBF si WBC. Sa nu va mirati daca va ajunge si acolo!
Oricum, Dorin si-a respectat promisiunea facuta in 1997, atunci cand a plecat, aproape nestiut de nimeni, in Canada. El a afirmat ca nu va reveni in Romania fara a aduce acasa, in sfarsit, o -centura adevarata-. Adica, am adauga noi, nu kitsch-uri gen -Pentabox- sau -WBO-, pe care lumea buna a boxului nu prea le ia in seama. Ca un barbat adevarat, Doroftei si-a respectat cuvantul. Cat de greu sau usor i-a fost, am vazut cu totii la PRO TV. Important este ca a facut exact ceea ce a spus ca vrea sa faca.
Ieri, mii de sustinatori l-au asteptat pe Aeroportul Otopeni. Au fost si oficialitati, precum ministrul Georgiu Gingaras, sau presedintele FR Box, Iosif Armas, omul care vrea sa organizeze revansa cu Balbi la Bucuresti, si multi altii. Miile de anonimi prezenti, precum si milioanele care, fara indoiala, au urmarit sosirea pe micul ecran spun insa totul, de la sine. A fost, acolo, langa avionul KLM care l-a adus, marele triumf moral al unui barbat de care orice tara ar fi mandra.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane