Tehnicianul Victor Piţurcă este pe punctul de a deveni cel mai important antrenor al naţionalei noastre din ultimii 8 ani. Fostul varf de atac al Stelei izbutea să-i califice pe tricolori la Euro 2000, organizat de Belgia şi Olanda, cu o echipă din care făceau parte Gică Hagi, actualul director general al Federaţiei Romane de Fotbal, Ionuţ Lupescu, Gheorghe Popescu, Ioan Ovidiu Sabău, Adrian Ilie, Constantin Galcă, Gheorghe Craioveanu, Dan Petrescu sau Bogdan Stelea. Există mai mulţi jucători pe care Piţurcă s-a bazat şi în urmă cu 8 ani şi continuă să se bazeze şi în prezent. Astfel, Bogdan Lobonţ era rezerva de lux, Florentin Petre şi Laurenţiu Roşu erau titularizaţi cu regularitate, iar concurenţa dintre Dan Petrescu şi Cosmin Contra făcea deliciul presei sportive. În plus, Liviu Ciubotariu şi Gică Popescu erau preferaţi lui Cristian Chivu, actualul echipier al formaţiei AS Roma -explodand- la turneul final, cand pe banca tehnică a reprezentativei noastre s-a aflat venerabilul Emerich Jenei.
Cei 8 ani scurşi de atunci au părut o eternitate pentru noi, generaţia -Hagicianului-, sub bagheta lui Anghel Iordănescu, nepierzand decat un singur turneu final în ultimul deceniu al secolului trecut. Naţionala pare însă pe drumul cel bun, jocurile bune din meciurile cu echipele puternice repetandu-se din ce în ce mai des. Astfel, chiar dacă am ratat calificarea la Cupa Mondială din Germania de anul trecut în favoarea Olandei şi a Cehiei, Victor Piţurcă a reuşit să redreseze o echipă reprezentativă ce părea a nu fi capabilă să iasă din umbra sfertfinaliştilor de la World Cup *94. Primul semn al revitalizării a fost jocul contra Cehiei, de la Constanţa, de pe data de 3 septembrie 2005, atunci cand -dubla- lui Mutu a însemnat redescoperirea naţionalei ca una dintre echipele importante ale continentului.
Cu toate că tricolorii au încins hora la finalul partidei de pe -De Kuip- din Rotterdam, că Bulgaria a devenit abia a treia favorită la calificarea la Europenele din Austria şi Elveţia şi că întreg staff-ul reprezentativei, de la jucători la tehnicieni, afirmă că Romania este principala candidată la şefia grupei G, lucrurile sunt departe de a fi încheiate. Mai avem de disputat 7 jocuri în aceste preliminarii, iar adversarii noştri sunt de luat în seamă. Toate partidele au o importanţă covarşitoare, cu un plus pentru întalnirile cu Olanda de pe propriul teren din data de 13 octombrie şi cu Bulgaria, de la Sofia, de pe data de 17 noiembrie. Nu sunt însă deloc de neglijat deplasările din Slovenia, care este următorul meci oficial din calendar (2 iunie), şi Belarus (8 septembrie), punctele acumulate din aceste jocuri putandu-se dovedi a fi decisive pe data de 21 noiembrie, atunci cand se vor încheia preliminariile.
Teoretic, Victor Piţurcă pare a avea dreptate afirmand că elevii săi sunt favoriţi la calificare, dacă am ţine cont şi de programul Olandei şi al Bulgariei, cu atat mai mult cu cat vecinii noştri de la sud de Dunăre vor juca în deplasare contra Olandei pe data de 8 septembrie. Practic însă drumul este lung. Este important însă că timpul pare a avea din nou răbdare cu noi.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane