Senatul a adoptat ieri ordonanta privind prevenirea violentei pe stadioane si in timpul competitiilor sportive, reprezentantii opozitiei si cei ai puterii fiind de acord ca este necesara responsabilizarea nu doar a organizatorilor, ci si a spectatorilor.
Ordonanta guvernului privind prevenirea si combaterea violentei pe stadioane prevede ca suporterii echipelor sportive care intra in tribune cu bannere cu insemne obscene, care manifesta acte de huliganism sau ii agreseaza pe ceilalti spectatori vor fi sanctionati cu suspendarea dreptului la acces pe stadion pe o perioada stabilita de o instanta judecatoreasca.
Potrivit actului normativ adoptat de Senat, spectatorilor le este interzis accesul pe stadioane sau in salile de sport cu bauturi alcoolice, faclii, artificii, petarde, torte, sticle, materiale incendiare ori fumigene, substante toxice, halucinogene, lacrimogene sau paralizante, precum si cu alte obiecte care ar duce la tulburarea ordinii publice.
Totodata, legea interzice accesul pe stadioane cu afise, embleme, pancarte, bannere sau steaguri care incita la xenofobie, ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, la discriminari de orice fel si la violenta publica.
Actul normativ vizeaza si interzicerea accesului pe stadioanele de fotbal a indivizilor despre care se cunoaste ca au savarsit acte de violenta pe stadioanele de sport. Astfel, in situatia in care o persoana fizica este sanctionata contraventional de doua ori in decursul aceluiasi an pentru savarsirea uneia dintre aceste fapte, agentul constatator, respectiv politistul sau jandarmul, propune instantei de judecata teritoriale interzicerea accesului acestei persoane pe stadion si sanctiune contraventionala complementara.
-Senatorii nu prea merg pe stadioane-
Discutarea legii in Senat a starnit ieri discutii aprige. In timpul dezbaterii actului normativ, senatorul PC Gheorghe Constantin a declarat ca sustine initiativa guvernului, dar a aratat ca aceasta nu rezolva decat o parte din problemele care apar in timpul concursurilor sportive. -Violenta in sport nu se va stopa in curand, atata timp cat umblam la efectele fenomenului, si nu la cauzele lui-, a declarat reprezentantul conservatorilor. Potrivit acestuia, cauzele fenomenului se regasesc in faptul ca sportul a devenit o -industrie- din care se obtin foarte multi bani.
Senatorii au contestat si articolul proiectului de lege potrivit caruia spectatorii care nu ocupau, in timpul concursurilor sportive, locurile inscrise pe biletele sau pe documentele de acces ar fi fost amendati cu sume intre 200 si 1.000 RON. Desi sustinut de secretarul de stat in MAI, Mircea Alexandru, articolul a fost amendat de plenul Senatului.
-Organizatorii, Jandarmeria au texte de lege prin care ii obliga pe spectatori sa-si ocupe locurile stabilite. Dar nu-i putem face contravenienti pe toti, intr-o tara in care avem si asa mii de contraventii-, a sustinut presedintele Comisiei juridice a Senatului, Peter Eckstein (UDMR). -Se pare ca senatorii nu prea merg pe stadioane!-, a spus presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, in replica la afirmatiile colegilor din sala care contestau sanctionarea spectatorilor care nu respecta locurile de pe bilete, intreband ulterior retoric: -Si daca nu se asaza si stau in picioare, tot vor fi amendati?-.
Reglementare
In cele din urma, dupa lungi discutii, s-a decis. Suporterii care vor asista la intrecerile sportive si nu isi vor pastra locul inscris pe biletele de acces, abonamente sau invitatii nu vor fi amendati asa cum propunea initial guvernul. Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Peter Eckstein Kovacs, considera ca este -absolut excesiv- ca cetatenii care nu-si pastreaza locul sa fie sanctionati cu amenda cuprinsa intre 200 si 1.000 RON, aceasta sarcina fiind responsabilitatea organizatorilor si a Jandarmeriei. Proiectul pentru aprobarea ordonantei guvernului pentru prevenirea si combaterea violentei in sport a fost adoptat apoi de senatori.