Home Sport -Frunza de stejar- merge tot pe mana francezilor

-Frunza de stejar- merge tot pe mana francezilor

DISTRIBUIŢI

Incepe o noua -era- pentru rugbyul romanesc, asta am aflat ieri, la Casa Centrala a Armatei, unde a fost prezentata noua formula de conducere a echipei -frunzei de stejar-. Gratie lui Octavian Morariu, care este legat prin mii de fire de sportul francez, rugbyul de la noi colaboreaza tot mai strans cu cel sus-amintit. Astfel, nationala va fi pregatita de un alt tehnician din Franta, dupa Bernard Charreyre venind Phillipe Sauton, iar in plus, de la inceputul anului viitor se va infiinta o Academie de rugby, menita sa -alimenteze- loturile nationale cu jucatori intre 17 si 21 de ani. Iata de ce suntem tentati a spune ca viitorul suna bine!

Robert Antonin va conduce Academia de rugby

Incepand de anul viitor, la Bucuresti va lua fiinta o Academie de rugby, care va fi condusa de un experimentat antrenor francez, Robert Antonin. Despre acest proiect ne-a vorbit Octavian Morariu, presedintele Agentiei Nationale a Sportului si, totodata, al Federatiei Romane de Rugby, cel care, sa nu uitam, a contribuit decisiv in ultimii ani la readucerea acestui sport pe linia de plutire. -Robert Antonin va fi managerul acestei academii, care va forma nu doar jucatori valorosi, ci si antrenori de tinuta. Anul 2003 a fost unul controversat pentru rugbyul romanesc. Obiectivul a fost participarea la Cupa Mondiala din Australia si l-am atins. Este foarte important sa fii acolo, in cartile rugbyului mare, dar aceasta participare ne-a aratat limitele echipei. Nu avem un lot de 30 de jucatori, pe care sa-i rotim in functie de interesele echipei, ci doar unul alcatuit din 15-20 de jucatori, de nivel convenabil. Astfel se explica esecurile la scoruri mari din Australia. Cand n-am avut efectivul complet si cand pregatirea fizica n-a fost cea dorita, rezultatele au fost negative. Asa s-a nascut, asta-vara, ideea crearii unui rezervor pentru echipele noastre nationale. Academia va avea jucatori intre 17 si 21 de ani. Se va alcatui un lot de 35-40 de tineri rugbysti-, a afirmat Octavian Morariu.

In alta ordine de idei, presedintele FRR a dezvaluit ca jucatorii din campionatul intern vor fi privilegiati in comparatie cu unii dintre cei care joaca in strainatate. -Pregatirea fizica din tarile occidentale, ma refer la ligile inferioare, este incompatibila cu rigorile rugbyului de mare performanta. Vom cauta sa-i motivam financiar pe jucatorii din tara. Ca sa rivalizam cu marile puteri ale lumii rugbystice trebuie sa avem o pregatire fizica impecabila-.

-Vrem sa formam jucatori capabili sa evolueze in sferturile unui CM-

Cel care va conduce aceasta academie, francezul Robert Antonin, s-a declarat onorat de alegerea FRR, expunandu-si imediat planul de actiune. -Avem doua obiective: pregatirea unui grup de antrenori, pe care vrem sa-i aducem la stadiul de experti in tot ceea ce fac, dar si a unui lot de jucatori pentru echipele nationale. Vrem sa construim un tip de jucator foarte puternic din punct de vedere mental, insa ne preocupa si gasirea unui model de joc – nu copia altora, ci unul propriu romanilor. Care este ambitia noastra? Sa formam jucatori capabili sa evolueze in sferturile de finala ale unui campionat mondial, generatii de jucatori sub 20 de ani! Criteriile de selectie? Nimic extraordinar, sunt cele obisnuite. Cei care vor intra insa in academie trebuie sa stie ca vor avea mult mai multe indatoriri decat drepturi. In principal, vor fi antrenori romani la academie. O saptamana vor lucra la academie, trei saptamani la cluburi, unde vor fi urmariti permanent de antrenorii nostri. Va fi un centru regional. Este singurul din Europa de Est. Aceasta academie va fi prima dintr-o alta tara decat cele care alcatuiesc Turneul celor sase natiuni-, spunea Robert Antonin.

-Obiectivul? Calificarea Romaniei la CM din 2007-

Noul antrenor al selectionatei tricolore, Phillipe Sauton, si-a amintit ca a jucat, cu doua decenii in urma, cu echipa sa de club impotriva lui Octavian Morariu. Acum, obiectivul lui Sauton este limpede: calificarea Romaniei la Cupa Mondiala din 2007. -Vreau sa reconstruiesc o echipa competitiva, dar mai intai ne dorim sa cucerim Cupa Europei pe Natiuni in primavara anului viitor. Aceasta academie va fi foarte importanta, intrucat va alimenta permanent echipele nationale. Cu Robert Antonin voi colabora foarte bine, i-am fost elev. Cu el profesor mi-am luat carnetul de antrenor. Daca am discutat cu Bernard Charreyre? Am vorbit inainte de Cupa Mondiala. Vom mai discuta despre echipa nationala a Romaniei. Accentuez asupra faptului ca este esentiala o colaborare foarte stransa cu noua Academie de rugby, care trebuie sa formeze jucatori pe profilul cerut de mine-, afirma tehnicianul francez.

El a adaugat ca a urmarit prestatiile tricolorilor la Cupa Mondiala din Australia si a remarcat -combativitatea din jocul acestora-. -Am vazut o inaintare performanta, dar insuficient sustinuta de liniile din spate-, a marturisit, cu un ochi critic, Sauton.

Asteptam retusurile, monsieur Phillipe!

Cine este noul antrenor al rugbystilor tricolori

Nascut pe 12 februarie 1964, Phillipe Sauton a fost manager si antrenor la echipa din divizia profesionista franceza RC Toulon (1999-2000 si 2002-2003), antrenor la Stade Montois, echipa cu care a castigat divizia secunda Pro D2 in 2002. A mai antrenat Nice Cote D*Azur si Cannes Mandelieu in Divizia D1 si La Valette in Divizia D2. Ca jucator, a fost campion al Frantei, in 1992, cu Toulon, echipa cu care a mai ajuns intr-o finala a campionatului, in 1989. A mai evoluat la echipa Nice, din prima divizie, cu care a cucerit Cupa Frantei. International militar al Frantei in 1984-1985 si international de juniori (1982-1983).

Bugetul Romaniei la Cupa Mondiala – 400.000 de euro, cel al Australiei – 60 milioane de euro

George Straton a spus, printre altele, ca Romania, conform unei circulare emise de IRB, face parte acum din grupa a doua valorica, formata din sapte echipe (in prima categorie intra formatiile din Turneul celor sase natiuni si cele consacrate din emisfera sudica). -Ne propunem sa fim prezenti la Cupa Mondiala din 2007, dar pana atunci trebuie sa castigam Cupa Europei pe Natiuni. Sa nu omitem insa ca sunt mari diferente in plan financiar. Spre exemplu, Romania a avut un buget de 400.000 de euro la Cupa Mondiala din acest an, in vreme ce Australia a contat pe 60 milioane de euro!- Altfel, Straton a mai declarat ca noul antrenor, Phillipe Sauton, va petrece in Romania 80% din timpul sau, ceea ce nu poate fi decat bine, el acceptand, in urma negocierilor, sa se ocupe si de nationala de tineret, si de cea de juniori. Sauton va fi platit exclusiv de FRR, -mai bine decat predecesorul sau-, suma fiind confidentiala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.