Vorba aceea: daca nu provoaca scandaluri pe teren, cu ofsaiduri nesemnalizate, cu goluri neacordate sau cu penalty-uri inventate, arbitrii nostri fac ce fac si gasesc ei ceva, orice, numai sa ramana in centrul atentiei si nu cumva sa uite lumea ca ei exista si ca sunt buricul Pamantului. Mai deunazi, -il cappo di tutti cappi-, de mult celebrul Nicolae Grigorescu, zis si -Grig-, s-a asezat in fruntea comisiei ce cu mare onoare o pastoreste, Comisia Centrala a Arbitrilor (CCA), si a decretat ca fluierasii din subordinea-i nu vor mai efectua circuitul medical de iarna la Institutul National de Medicina Sportiva (din Bucuresti), pe motiv de, ce credeti (?), cheltuieli prea mari cu transportul.Pentru a-i canta in struna lui -cappo-, unul dintre numerosii sai trepadusi s-a grabit, la adapostul anonimatului, sa-i tina hangul: -Nu sunt suficienti bani. INMS nu pastreaza confidentialitatea si nu asigura conditii corespunzatoare-, a declarat el.
Numai ca acea -confidentialitate-, veti vedea, tine de cu totul altceva. Mai precis, nu de cunoasterea regulamentelor sportului-rege, ci de capacitatea intelectuala a arbitrilor nostri, cei stapani absoluti pe soarta partidelor de fotbal!
Asadar, lotul national de arbitri, care efectua de doua ori pe an circuitul medical, va face vizita medicala de iarna la policlinicile sportive locale, si doar pe cea de vara la INMS. Lotul national are in componenta 55 de arbitri de centru si 70 de asistenti din Diviziiile A si B.
Presedintele Comisiei Nationale Antidoping, profesorul doctor Ioan Dragan, a declarat Agentiei Mediafax ca decizia CCA de a nu mai efectua testele medicale ale arbitrilor din lotul national la INMS este o greseala. -Suma perceputa pentru un examen medical complet al fiecarui arbitru, un milion de lei, este mult sub costul de realizare. Este o greseala, deoarece arbitrii nu au unde sa efectueze un test de o asemenea competenta si, in plus, un astfel de circuit medical la o clinica privata costa aproximativ 3-4 milioane de lei-, a spus fostul director al INMS, Ioan Dragan.
El a adaugat ca arbitrii isi asuma un risc destul de mare daca nu acorda suficienta atentie testele medicale: -Si arbitrii, ca si fotbalistii, au problemele lor, iar un examen medical de rutina nu poate depista afectiuni in stare incipienta. Cred ca, prin aceasta decizie, ei isi asuma un risc-, a precizat Dragan.
Acelasi Dragan care, NOTA BENE, a efectuat, in vara anului 2001, cu specialisti din cadrul INMS, un test de inteligenta pentru arbitrii din lotul national. Rezultatul? Sase dintre subiecti NU AU INDEPLINIT NORMELE MINIME! Si, atunci, cum sa nu sara ca arsi baietii nostri cand aud de INMS?
O alta voce autorizata, fostul arbitru international Adrian Porumboiu, ii da dreptate lui Dragan si considera ca toate aceste controale medicale periodice ale arbitrilor trebuie facute obligatoriu la INMS. -Este treaba lor unde fac aceste controale, dar cred ca cel putin arbitrii din lotul national si, in special, cei din lotul FIFA ar trebui sa le faca la Bucuresti-, spune Porumboiu. Trageti, dvs, stimati cititori, concluziile.