Alin Petrache este fiul celebrului Adrian Petrache din celebra tripleta Bittner-Petrache-Finiș. Fost deputat PSD, Petrache a condus Comitetul Olimpic Român pe vremea lui Ponta, CSM București pe vremea lui Firea și acum e președintele Federației Române de Rugby. Din această poziție, Petrache a reușit o nouă performanță: excluderea României de la Campionatul Mondial. Oare la câți bani are tăticul, de ce mai insistă ăsta să ocupe funcții publice, pe nervii noștri?
Citește și Nepoata lui Ion Iliescu s-a măritat cu Alin Petrache
World Rugby a dat publicitatii astazi deciziile Comisiei de Soluționare a Disputelor desemnate de forul mondial sa evalueze problemele aparute legate de calificarea la Cupa Mondiala de Rugby 2019. Astfel, in ceea ce priveste problemele de eligibilitate, Romania (un jucator), Spania (doi jucatori) si Belgia (cinci jucatori) au fost considerate vinovate intrucat au folosit jucatori neeligibili si penalizate cu retragerea a cate cinci puncte pentru fiecare meci in care au fost folositi jucatorii, la care se adauga sanctiuni financiare, suspendate pe o perioada de 5 ani. S-a hotarat de asemenea ca rezultatul meciului dintre Belgia si Spania sa ramana neschimbat.
Federatia Romana de Rugby nu este de acord cu decizia Comisiei de Soluționare a Disputelor, ce stipuleaza aplicarea unor depunctari identice pentru toate tarile care au folosit sportivi neeligibili, indiferent de demersurile facute sau de absenta lor.
Pentru a putea evalua situatia, iata faptele in ordinea lor cronologica.
Federatia Romana de Rugby a transmis catre World Rugby mai multe documente scanate in vederea clarificarii eligibilitatii unor jucatori straini (anul 2015). Aceste demersuri au primit drept raspuns recomandarea unui reprezentant World Rugby de a trimite strict documentatia pentru cazurile unde exista neclaritati, in toate celelalte implicarea World Rugby nefiind necesara.
In vederea verificarii situatiei unor jucatori, federatia transmite un e-mail catre adresele de contact ale federatiilor lor de origine, Tonga si Fiji, corespondenta cu Tonga ramanand fara raspuns. (Fiji raspunde e-mailului transmis, clarificand indisponibilitatea jucatorului de care FRR era interesata, fiind abandonat procesul de eligibilizare a lui Eseria Vueti).
Avand in vedere lipsa de reactie a Federatiei din Tonga, se apeleaza la World Rugby pentru a se obtine o adresa care sa faciliteze comunicarea.
World Rugby indica adresa de e-mail presedintelui Fe’ao Vunipola, caruia Federatia Romana de Rugby i se adreseaza pentru a determina daca, din punct de vedere al statisticii competitiilor, jucatorul Sione Faka’osilea este eligibil.
Presedintele Federatiei de Rugby din Tonga confirma ca jucatorul este eligibil sa joace pentru Romania.
Sportivul semneaza un formular World Rugby in care declara pe proprie raspundere ca nu a jucat pentru reprezentativele nationale ale tarii de origine si da o declaratie in care stipuleaza ca nu a fost anuntat oficial de capturarea sa de catre federatia din Tonga prin semnarea unui document in acest sens.
Ca urmare a cumularii celor de mai sus cu principiul rezidentei de minimum 36luni (cu o pauza de mai putin de 2 luni/an) stipulat in Regulation 8 a World Rugby, jucatorul este considerat eligibil si folosit in partidele disputate de echipa nationala de seniori.
La incheierea Rugby Europe Championship 2017/2018 federatiile de rugby din Rusia si Spania reclama la Rugby Europe si World Rugby folosirea de catre Romania a jucatorului Sione Faka’osilea, considerat neeligibil.
Ca urmare a acestei sesizari, Rugby Europe si World Rugby cer detalii privind eligibilitatea tuturor jucatorilor straini folositi in editia 2017/2018 a Rugby Europe Championship.
Federatia Romana de Rugby pune la dispozitie toate documentele solicitate de cele doua foruri.
Forul mondial numeste o Comisie de Soluționare a Disputelor pentru analiza intregii situatii, comisia solicitand o serie de documente si argumente suplimentare, pe langa cele transmise anterior, toate fiind trimise de catre Federatia Romana de Rugby in termenul specificat.
FRR se inscrie la sesiunea de audieri a Comisiei de Soluționare a Disputelor, cautand un avocat cu expertiza pe legislatie sportiva, care sa reprezinte interesele rugbyului romanesc in contextul acestei intalniri.
Pe 10 mai 2018, la Londra, Alin Petrache, Presedintele FRR, Bogdan Muntean, Managerul de Inalta Performanta si Dan Cristea, Managing Associate in Cabinetul de Avocatura „Tuca, Zbarcea si Asociatii” sunt prezenti la audierile Comisiei de Soluționare a Disputelor, punctand demersurile procedurale ale federatiei in vederea clarificarii situatiei sportivului Sione Faka’osilea.
Comisia de Soluționare a Disputelor decide astazi, 15 mai 2018, ca cele 3 tari care au folosit jucatori neeligibili, Belgia, Spania si Romania, sa fie sanctionate cu aceeasi masura de depunctare – minus 5 puncte pentru fiecare partida in care s-au folosit jucatorii neeligibili – indiferent de numarul jucatorilor folositi si de absenta sau prezenta unor circumstante atenuante.