Ieri, la Hotelul Crowne Plaza a fost organizat seminarul-dezbatere -Un stadion pentru Romania-, care a avut ca tema programul de reabilitare si modernizare a Stadionului National din Complexul Sportiv -Lia Manoliu-. Importanta evenimentului a adunat o serie impresionanta de personalitatii ale vietii politice si din lumea sportului, toti dornici sa dea o mana de ajutor pentru gasirea unor solutii intr-o problema care trebuia sa-si afle de urgenta rezolvarea. Printre cei prezenti s-au numarat primul-ministru, Adrian Nastase, si membri ai guvernului, presedintele Federatiei Romane de Atletism, Iolanda Balas, secretarul general al FRF, Adalbert Kassai, fostul arbitru international Ion Craciunescu, principalul finantator al FC Rapid, George Copos, directorul general al Companiei Nationale Loteria Romana, Nicolae Cristea, precum si presedintele European Lotteries, Hans Jurgen Reissiger.
Premierul Adrian Nastase a declarat ca pentru prima faza a lucrarilor, considerata o solutie -de avarie-, in vederea meciului pe care reprezentativa de fotbal a Romaniei il va disputa, pe 29 martie, in compania Danemarcei, guvernul a alocat 3,6 miliarde de lei pentru achizitionarea unor echipamente si pentru reconditionarea gazonului si a sistemului de drenaj. Lucrarile necesare modernizarii stadionului au costat 647.516.015 lei, urmand ca la sfarsitul lunii februarie sa se execute ultima operatie de nisipare si gazonare. Costurile achizitionarii instalatiilor si echipamentelor necesare s-au ridicat la 3.472.644.745 de lei. El a adaugat ca a doua faza de modernizare va presupune expertiza tehnica a structurii de rezistenta, reamenajarea completa a terenului si a instalatiilor de drenaj, amenajarea tribunei oficiale in spatiul de la tribuna a doua, modernizarea instalatiei de nocturna, achizitionarea unei tabele electronice digitale, al carei cost este estimat la circa un milion de euro, amenajarea sectorului VIP, a sectorului de presa si a locului pentru persoane cu handicap, realizarea unui sector comercial, precum si indeplinirea normelor de securitate.
Termenul final de executie a celei de-a doua faze de modernizare a Complexului, care va incepe in vara acestui an, este sfarsitul anului 2004, iar guvernul se arata dispus sa completeze suma necesara pentru finalizarea lucrarilor, deoarece acest proiect are -o dimensiune politica-.
Initial, s-a vorbit despre investitii in valoare de sase milioane de euro, dar in interventia sa, secretarul de stat in Ministerul Tineretului si Sportului, Nicolae Marasescu, a avertizat ca suma necesara pentru a realiza un stadion la standarde mondiale poate atinge 15 milioane de euro. Estimarea a produs un mic soc, insa ministrul Tanasescu a purtat un scurt dialog cu directorul general al CN Loteria Romana, Nicolae Cristea, si vestea ca aceasta va finanta integral modernizarea stadionului a fost primita cu ropote de aplauze.
Adrian Nastase a mai spus ca in anul 2005 se preconizeaza organizarea la Bucuresti a Campionatului Mondial de atletism pentru juniori, a unui Grand Prix atletic, iar in viitor a unei finale de Cupa UEFA!
Guvernul vrea sa impoziteze transferurile fotbalistilor romani in strainatate
In cadrul aceluiasi seminar, premierul Nastase a anuntat ca este posibil ca pe viitor guvernul sa impoziteze sumele rezultate din transferurile fotbalistilor romani la echipe din strainatate: -Din transferurile internationale se scot sume importante, insa nu ajunge nimic la cluburile si scolile sportive unde se formeaza viitorii jucatori. Studiem varianta de a pune un impozit pe aceste transferuri, pentru ca in curand sirul jucatorilor de valoare se va incheia, iar viitorii Becali nu vor mai avea ce sa vanda-, a declarat Nastase.
Secretarul general al FRF, Adalbert Kassai, a afirmat ca aceasta impozitare ar insemna -strangularea sportului romanesc-: -In tarile cu fotbal avansat, cluburile sunt scutite de impozite pana se consolideaza din punct de vedere financiar si ar trebui gasita si la noi o solutie de acest gen pentru revitalizarea cluburilor. Oricum, din cei opt la suta cuveniti FRF din transferurile internationale, sase la suta se duc la bugetele centrelor de copii si juniori-, a spus Kassai. Nici finantatorul giulestenilor, George Copos, nu este de acord cu aceasta idee: -Nici un club romanesc nu castiga bani, toate cele 16 cluburi de Divizia A sunt in deficit. In consecinta, nu mi se pare cea mai buna idee, pentru ca guvernul ar putea impozita, eventual, saracia-, a comentat Copos.
Ministrul finantelor publice, Mihai Tanasescu, a declarat ca executivul va analiza impreuna cu FRF posibilitatea ca anumite sume provenite din transferuri sa fie alocate formarii jucatorilor de fotbal.