Home Sport Oina – sportul României uitat de români (I)

Oina – sportul României uitat de români (I)

DISTRIBUIŢI

De oină a auzit toată lumea de pe la noi, mai ales că în școala generală trebuia să aruncăm mingea aceea mai grea decât una de tenis cât mai departe pentru a avea media 10 la educație fizică. Și mai știm că seamănă cu baseballul, sportul pe care nu îl înțelegem niciodată, dar pe care îl vedem mai peste tot prin filmele americane. Oina este sportul nostru național, inventat în 1899 și care se practică în țara noastră la un nivel mai înalt decât ne-am imagina. Banii sunt puțini, condițiile mai degrabă medii decât bune, dar pasiunea este imensă, astfel că jucătorii participă la mai multe competiții decât există în disciplinele despre care auzim în fiecare zi, incluzând aici, poate, și fotbalul profesionist. „Oinarii“ se întrec în Campionatul Național – care există atât în varianta de sală, cât și în aer liber -, Cupa României, Cupa Federației și Cupa Satelor, iar cele mai valoroase echipe își dispută Supercupa României. În plus, și tinerii iubitori ai acestui sport au la dispoziție două cadre oficiale în care se pot întrece, CN de juniori I și II, ambele împărțite în „indoor“ și „outdoor“. Începând cu 2011, se va organiza și Cupa Campionilor Regionali, care se va adresa tuturor practicanților de oină.

Jucătorii încap într-o peluză

Dacă numărul competițiilor este mare, nu același lucru se poate spune și despre cel al practicanților. Există un număr de 26 de cluburi sportive afiliate la federația română de specialitate și un total de aproximativ 700 de sportivi legitimați, fără a îi socoti aici pe cei amatori, care evoluează doar pe plan local. Cele mai active județe din acest punct de vedere sunt Buzău, Constanța, Vaslui, Neamț și Maramureș. Cu toate acestea, nu este niciodată prea târziu pentru cei interesați să își înceapă o carieră, deoarece există jucători activi de oină de peste 40 de ani care, conform președintelui FRO, Nicolae Dobre, „joacă foarte bine“. Pentru cei tineri, este chiar mai ușor să practice oina, deoarece se pot adresa profesorilor de educație fizică, disciplina fiind menționată la sporturile opționale. În plus, forul de specialitate îi va îndruma pe doritorii care solicită acest lucru pe www.froina.ro către cele mai indicate cluburi sportive de profil.

Banii vin de la iubitorii de oină

Ca în orice disciplină, pasiunea și abilitățile fizice trebuie dublate și de partea financiară, care în cazul de față mai degrabă lipsește decât există. Cea mai mare parte a investițiilor vin de la foștii practicanți sau de la iubitorii de oină. Majoritatea echipelor sunt susținute de către autoritățile locale unde există astfel de „boemi“ în conducere. Echipele Jandarmeriei Române – denumită Straja București – și Poliției de Frontieră Române – Frontiera Tomis Constanța – sunt susținute financiar de cotizațiile strânse de la personalul instituțiilor, iar CJ Maramureș și CJ Constanța sprijină echipele locale, ultimul dintre acestea fiind și partener al Federației Române de Oină. Forul suportă cheltuielile legate de prezența oficialilor la meciuri – cazarea, masa și baremul -, iar echipele achită la începutul anului o taxă modică pentru participarea în toate competițiile, 100 de lei, la care se adaugă taxa vizei anuale pentru sportivi, 5 lei la seniori și 3 lei la nivel de juniori.
În numărul de mâine veți putea citi partea a doua a materialului, în care vom prezenta cum arată un joc de oină din punct de vedere tehnic, ce performanțe s-au obținut pe plan internațional și ce țări s-au arătat interesate să practice sportul național al României.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.