Alina Dumitru a adus prima medalie delegației României la Jocurile Olimpice de la Londra, câștigând argintul în proba de judo, categoria 48 de kilograme. În finală, sportiva din țara noastra a întâlnit-o pe Sarah Menezes, din Brazilia, in fața căreia a pierdut.
Totodată, sâmbătă, aceasta și-a încheiat și cariera.Înaintea Jocurilor Olimpice de la Londra, Alina Dumitru a anunțat fără echivoc că este ultima sa competiție. Anii întregi de antrenamente, concursuri, mai mult sau mai puțin importante, dar duse în spate cu aceeași ardoare de a fi cea mai bună, dorința de a-și întemeia o familie și, nu în ultimul rând, șirul nesfârșit de accidentări, și-au pus amprenta. Cu doar câteva săptămâni înaintea împlinirii vârstei de 30 de ani, spune adio sportului pe care îl iubește atât de mult și care a consacrat-o la nivel mondial, reprezentând România.
În 2011, sportiva cocheta cu ideea renunțării, dar a fost convinsă să continue de antrenorul ei Florin Bercean, dar și de Simona Richter, prima medaliată olimpică a României (bronz la JO din 2000) și colegele sale. A urmat un an greu, cu alte accidentări și concursuri mai puțin reușite, în care nu a fost totdeauna pe primul loc, cum ne-a obișnuit, astfel că în prag de Londra, predicțiile nu o dădeau favorită la apărarea medaliei de aur din 2008, nici măcar la finală. Cu toate acestea sâmbătă a fost ziua în care Alina a făcut țăndări predicțiile cunoscătorilor, ale caselor de pariuri și chiar ale forului internațional de profil. Sportiva din Romania a jucat accidentată "Nu mi-am putut folosi mana, sunt multumita ca am obtinut medalie, dar se putea mai mult", a intrat pe tatami în fiecare luptă și a trecut de fiecare adversară despărțind-o 10 secunde de medalia de aur.
România trebuie să mulțumească și să se încline în fața Alinei Dumitru, multiplă medaliată în toate competițiile la care a participat, cele mai importante fiind următoarele: JO – aur la ediția din 2008 și argint în 2012, CM – o medalie de bronz, CE-7 medalii de aur, 2 de bronz, Cupe Mondiale, Grand Prix-uri, Masters, Grand Slam-12 medalii de aur, 9 de argint, 15 de bronz, CM under 20 – o medalie de aur și una de bronz, turnee internaționale și Cupe ale Europei – 9 medalii de aur, 2 de argint, 3 de bronz.
Andreea Vîrîci
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane